Obiective turistice Toscana
1. Florenta: raul Arno, Ponte Vecchio, Palatul Piti, Domul din Florenta sau Santa Maria del Fiore, Palatul Vechi din Florenta (Primaria orasului Florenta), statui (copii al exponatelor David de Michelangelo, Marzocco a lui Donatello, Statuia ecvestra a lui Cosimo I de Medici de de Giambologna, Hercule de Baccio Bandinelli, Fantana lui Neptun de Ammanati), Piata Michelangelo, Biserica Santa Maria Novella, Biserica Santa Croce , Biserica San Salvatore al Monte-patrimoniu UNESCO
2. Badia Agnano
3. Arezzo: Piazza Grande, Palazzo delle Logge, Palazzo della Fraternita dei Laici (1434), Palazzo del Tribunale si biserica Pieve di Santa Maria.
4. Montepulciano: Piaza Grande, Palatul Comunal , Palazzo Tarugi, Palatul Contucci, Fortezza, Biserica Santa Maria Assuntenta si Fantana cu lei şi grifoni
5.Valea d’Orcia
6. Pienza: Piazza Pio II, Palatul Piccolomini, Palatul Vescovile, Domul, Biserica Pieve dei Santi Vito- patrimoniu UNESCO
7.Siena: turnul Mangia,Piazza de Campo inconjurata de cladiri renumite. Palazzio Publico cu turnul (Torre de Magla),Domul din Siena sau Catedrala Adormirea Maicii Domnului-patrimoniu UNESCO
8.Val d’ Chianti
9.San Gimignano: Piazza Duomo, Biserica Collegiate, Palazzo Comunale si Palazzo Podesta (casa primarului), 14 turnuri-patrimoniu UNESCO
10. Volterra (cerate etrusca): Parco Archeologico, Amfiteatrul roman
11. Pissa: Turnul inclinat, Campo dei Miracoli, catedrala Santia Maria Assunta, baptisterul Sfantul Ioan si cimitirul Campo Santo, piata Cavalerilor, Palatul Cavalerilor Sf Stefan, scoala normala acum sectie a Universitatii, Biserica Sf Stefan- patrimoniu UNESCO
12. Luca: Domul San Martino (sec XI) si Biserica San Michele in Foro
13. Monntecatini Terne si Monntecatini Alto: funicular
14. Pistoia
15. Cinque Terre-patrimoniu UNESCO, despre care am scris AICI
16. Lido di Camaiore
17. Bagni di Lucca
18. Bologna: turnurile Garisenda și Asinelli
______________________________________________
Povestea noastra
Italia este una dintre cele mai frumoase tari de pe pamant Cu totii ne-am dorit sau poate inca ne dorim sa ajungem la Roma sau Venetia, sa simtim briza marilor care inconjoara tara, sa urcam pe crestatii Dolomiti sau pe semetul Mont Blanc, sa vedem renumitele lacuri din nord, vulcanii inca nestinsi, catedrale sfinte…
In 2017 am vrut sa mai cunoastem putin din bella Italia si am ales regiunea Toscana si Cinque Terre. Am luat harta si am facut x-uri pe locurile pe care am vrea sa le vizitam. Erau multe punctele noastre si raspandite pe sute de Kilometrii.
Sa organizezi pe cont popriu un city break cu buget redus intr-un oras european nu este foarte usor dar cand vrei sa vizitezi o regiune intreaga, precum Toscana trebuie sa ai in vedere pe langa bilete de avion, cazare, obiective turistice si transportul intre localitati. Astfel pentru prima data eram nevoiti sa inchiriem o masinuta care sa ne poarte pe dealurile Toscanei si mai departe pana-n Cinque Terre, sa atingem x-urile facute pe harta.
Si iata-ne in 20 aprilie, imbarcati pe avionul care sa ne duca din Romania pana in Bologna, si de-acolo cu masinuta inchiriata prin toata Toscana. Ca in majoritatea calatoriilor pe langa trairile minunate de care avem parte nu suntem scutiti nici de intamplari neprevazute care de cele mai multe ori ne umbresc amintirile sau le fac mai picante. Astfel, avionul a intarziat 3 ore, din cauza iernii care tocmai s-a reintors in Romania. Datorita intarzierii noastre si a faptului ca nu am anuntat despre aceasta intarziere, firma la care am rezervat inchirierea unui Fiat, aceasta a inchiriat masina altora, noua oferindu-ne o masina mai mare si mai scumpa. Si asta dupa ce am asteptat vreo 2 ore sa vina sa ne ia de la aeroport (i-am anuntat telefonic la aterizat) Cu ajutorul firmei de intermediere RENTCARS am reusit sa anulam rezervarea si am reinchiriat in doar cateva minute de la o alta societate de inchiriere un Peugeot 206 care urma se ne poarte prin Toscana.
Si da, noi si cu masinuta inchiriata am reusit sa punctam X-urile facute pe harta, ba chiar sa le depasim, In cele 6 zile am facut 18 opriri, care au reprezentat acele obiective turistice alese de noi din multitudinea de interese prezentate in ghidurile turistice.
Mai jos voi prezenta cele 18 opriri ale noastre prin frumoasa Toscana mirati de ravna cu care un motor de 1,0 l se incapatana sa ne duca cu putere pe aceste x-uri.
1. Florenta – prima oprire din Toscana
Florenta era prima oprire pe harta noastra. Stiam ca aici obiectivele turistice sunt numeroase dar nu am vrut sa ne molipsim de sindromul Stendhal sa alergam cu harta in mana pentru a puncta muzee, sculpturi sau alte obiective inscrise de altii in ghidurile turistice si la final sa fim dezamagiti ca nu am reusit sa le vedem pe toate. Am vrut doar sa ne plimbam pe strazile orasului, sa ne minunam de privelistile uimitoare care se deschid de pe coline, de bisericile care ne atrageau inspre ele prin turnurile inalte, sa simtim orasul prin emotiile noastre si nu a altora. Asadar am vizitat la pas Florenta in 2 zile, in 20 si 23 aprilie si ne-am minunat de toate lucrurile iesite in cale:
Raul Arno este simbolul intregii Toscane (240 Km). Prin Florenta, serpuieste misterios impartind orasul in doua. Pe o parte si alta a raului se insira cladiri elegante vechi dar pastrate cu grija si din loc in loc podurile fac legatura intre cele doua parti, avand pe langa rolul de utilitate si unul estetic .

Ponte Vecchio
Cel mai vechi pod de pe raul Arno este Ponte Vecchio, pod care face legatura intre cele doua maluri prin intermediul unui coridor (Vasarian) unde isi au locatia de sute de ani si pana astazi, numeroase bijuterii. Este singurul pod din Florenta care a supravietuit razboaielor mondiale.
Am trecut puntea pe malul sudic al raului Arno printre bijuterii frumoase expuse pe vechiul pod si dupa putini pasi am ajuns la Palatul Piti, printe sute de turisti

Palatul Piti
Domul din Florenta sau Santa Maria del Fiore l-am zarit de departe, din masina cu cat ne apropiam de oras, i-am admirat palaria de sus din Piata Michelangelo dar adevarata lui frumusete am vazut-o cand am ajus langa el.

Domul din Florenta vazut din Piata Michelangelo
Grandoarea catedralei nu rezulta neaparat din marimea ei (inaltimea: 115 m, Lungime: 153, latime: 38 m), fiind a patra ca marime din Europa, dupa San Pietro din Vatican, St Paul din Londra si Domul din Milano ci mai ales din arhitectura deosebita. Aceasta se concretizeaza in cupola deosebita considerata o minune inginereasca datorita faptului ca a fost construita fara suporti, armatura si schele precum si de spectaculoasa fatada din marmura toscana de culoare verde, alba si roz cu sculpuri si picturi minunate.
Am stat inmarmuriti in fata acestei minuni artistice deosebite. Fatada are statui cu cei doisprezece apostoli sau alte personalitati ale orasului, usa cuprinde picturi reprezentand scene din viata Sfintei Maria iar turnul inalt si baptisteriul completeaza frumosul tablou. Baptisteriul este cea mai veche cladire a orasului cu renumitele porti, numite portile raiului, in fata carora turistii nu contenesc sa se fotografieze.

Domul din Florenta, Baptisteriul si turrnul
Dupa ce ne-am minunat de frumusetea Domului am luat-o pe stradute inguste printre cladiri vechi spre Piata della Signoria. Piata este ticsita de turisti care admira cladirile din jurul pietei si multitudinea de statui (copii al exponatelor David de Michelangelo, Marzocco a lui Donatello, Statuia ecvestra a lui Cosimo I de Medici de de Giambologna, Hercule de Baccio Bandinelli, Fantana lui Neptun de Ammanati). Palatul Vechi din Florenta (Primaria orasului Florenta) construit la inceputul secolului al 14-lea se remarca prin turnul inalt de 94 metri si domina piata.
De nicaieri nu se vede Florenta mai frumos ca din Piata Michelangelo. De -acolo, podurile peste raul Arno sunt ca niste perlute iar obiectivele turistice ale Florentei se arata mai mult sau mai putin. Dintre toate, Domul isi arata cu adevarat maretia suprema, Am plecat si noi spre Piata Michelangelo, duminica dimineata. Am lasat masina pe Lungarno della Zecca Vecchia acolo unde parcarea este gratuita in weekenduri si apoi am luat-o la pas pe podul a la Grazzie, dupa care am urcat pe langa gradina de trandafiri pana sus in piata.

Vedere din Piata Michelangelo
Bisericile florentine pe langa care am trecut sunt simfonii de arhitectura, istorie. arta si traire. Biserica San Salvatore al Monte sta cocotata pe deal, langa Piata Michelangelo si ne ofera o mare dilema. Nu stim la ce sa ne uitam cand ajungem langa ea: jos spre minunata vedere ce se deschide inspre centrul Florentei sau spre „la bella villanella” asa cum a numit-o Michelangelo. Biserica Santa Maria Novella si Santa Croce sunt situate in centrul vechi, una in dreapta si una in stanga Domului. Biserica Santa Croce se remarca prin frumusetea ei exterioara dar si prin numeroasele fresce de Giotto, in interior dar este si locul in care sunt ingropati 270 dintre cele mai de seama figuri ale orasului, printre care se numara Galileo, Michelangelo sau Machiaveli. De Biserica Santa Maria Novella, ne-am impiedicat in prima zi a plimbarii noastre prin Florenta si ne-a impresionat fatada minunata din marmura alba si neagra.

Biserica Santa Maria Novella (sus)Biserica Santa Croce (stanga Jos), Biserica San Salvatore al Monte (dreapta jos)
Florenta este, in general, un oras intesat de cladiri asezate pe stradute inguste pline de turisti dar noi ne-am plimbat agale si prin locuri mai aerisite, fara obiective la care sa alerge turistii, locuri care ne-au incarcat sufletul cu peisaje deosebite. Un maslin, o floare, un deal, un chiparos….
Ca sa vedem toate obiectivele turistice ale Florentei (Capitala Artei) ar trebui sa avem la dispozitie mai multe vieti, asa spun ghidurile turistice. Noi am avut doar doua jumatati de zi si am vazut cele de mai sus si poate inca cateva pe care nu le-am prezentat.
2. Badia Agnano – a doua oprire din Toscana
Din Florenta am pornit spre sudul Toscanei si ne-am oprit pentru prima noapte intr-un satuc numit Badia Agnano in care timpul este pierdut undeva in trecut. Strazile inguste si pietruite de pe varful dealului si cladirile vechi ne transpun intr-un secol pe care nu-l cunoastem. Doar dotarile moderne ale pensiunii in care am stat ne-au amintit de realitatea drumurilor noastre.
3. Arezzo – a treia oprire din Toscana
Arezzo a fost cea de-a treia oprire din circuitul nostru. Localitatea este un oras antic, un vechi stat etrusc, un oras roman de importanta strategica , un targ important de comert din cele mai vechi timpuri si mai ales un oras artistic. Fiecare cladire din centrul localitatii este un exponat valoros a unui muzeu de arta si arhitectura de calitate.
Am lasat masina la un market de la periferia orasului si am pornit, in lumina diminetii, sa descoperim orasul. Incet-incet, printre case si blocuri am urcat pe dealul care se vede de departe si care este incoronat cu cladiri medievale.
Pe stradute pietruite am ajuns in piata centrala, Piazza Grande, una din cele mai frumoase piete medievale, in forma trapezoidala inconjurata de cladiri importante ale orașului: Palazzo delle Logge, Palazzo della Fraternita dei Laici (1434), Palazzo del Tribunale (secolulXVII-XVIII) si biserica Pieve di Santa Maria.

Piata del Grande-Arezzo
Printre comerciantii care isi instalau tarabele (aici se afla si cel mai mare targ de antichitati din lume) am admirat cladirile vechi si am incercat sa retraim sentimentele intense ale personajelor din frumosul film La vita e bella, sentimente traite de ei in aceasta piata si care i-au ajutat sa treaca peste greutatile care au urmat. Am continuat plimabarea noastra matinala pe strada Via del Pileati si am ajuns intr-un parc frumos-Giardino del Prato– de unde am avut o privileste minunata asupra intregului oras si zonei inconjuratoare. La capatul parcului, Domul din Arezzo sau Catedrala Sf Donato si Pietro, se impune printre chiparosi.
Am admirat Domul din toate partile, dar si celelalte biserici care ne-au iesit in cale: Biserica San Francesco si biserica din piatra San Domenico, fiecare cu istoria ei si fiecare cu comori artistice deosebite. Astfel, biserica San Dominica a fost intemeiata in 1275 si ascunde un crucifix pictat de Cimabue prin anii 1260 si fresce pictate in secolul al xiv-lea, Biserica San Francesco a fost construita in 1290 si detine fresce din 1466 infatisand Legena Sfintei Cruci iar Domul,construit incepand cu anul 1277 expune fresce, vitralii si sculpturi vechi si celebre. Ne-am intors la parcare, ne-am urcat in masina si am continuat calatoria noastra prin frumoasa Toscana…
4. Montepulciano– a patra oprire din Toscana
De la Arezzo si pana la Montepulciano , a patra oprire, sunt 55 Km, distanta pe care am parcurs-o in vreo 2 ore, oprindu-ne des pentru fotografii, incantati de frumusetile care se etalau in fata ochilor nostri.
Centrul vechi este cocotat pe deal si este impodobit in trepte de cladiri medievale.

Montepulciano, vazut din parcare
Lasam masinuta intr-o parcare de la baza cetatii si intram pe Porta de Prato in muzeul intesat de cladiri istorice. Urcam abrupt pana in varful dealului (605m) printre palate unul si unul, construite de nobilimea in secolele XIV-lea si XVI-lea, epoca de aur al orasului.
Din loc in loc, la capatul unor cladiri, cate-o trecere ingusta ne permite sa avem o priveliste minunata asupra vaii D”Orcia.

Montepulciano-vedere asupra vaii d’Orcia
In varful dealului o piateta minunata numita Piaza Grande ne face sa ne simtim, din nou, actorii unei alte epoci. Palatul Comunal cu un turn semet, Palazzo Tarugi, Palatul Contucci, Fortezza, Biserica Santa Maria Assuntenta (1462) si Fantana cu lei şi grifoni sunt piesele arhitecturale care inconjoara piata.
Montepulciano ne-a fermecat si pe noi nu doar pe regizorii filmului New Moon care au filmat aici filmul in 2009.
5. Valea d’Orcia a cinciea oprire din Toscana
Prin a cincea oprire se inteleg pauzele nenumarate pe care le-am facut de la Montelpuciano si pana la Siena, printre peisaje tipice toscane care formeaza portretul unor imparati. Mantia acestora este formata din podgorii de vita de vie, livezi de maslini si chiparosi care imbraca stralucitor corpul regelui compus din vai si dealuri. Castele, palate, biserici sau case vechi dar nu sarace aflate sus pe dealurile ascutite. sunt pietrele pretioase care infrumuseteaza coroana acestor imparati. Dealurile modeste si vaile largi din aceasta zona au permis ochiilor nostri dar si aparatului de fotografiat sa imortalizeze peisaje de poveste.
Incet, incet admirand orasul vechi ramas parca din alte secole, coboram spre parcare si pornim mai departe, sa decoperim alte frumuseti ale Toscanei.
6. Pienza – a sasea oprire din Toscana
Din Montepulciano am mai mers vreo 15 Km si iarasi am zarit, departe, pe un deal, o localitate cu cladiri vechi. Ne-am oprit in parcarea din fata portii de intrare in orasul medieval numit Pienza si am pornit pe stradutele pietruite sa descoperim orasul. Citim despre el ca ar fi fost satul natal al papei Pius al II-lea care dupa ce a fost numit papa, in 1458, a dorit sa-l transforme in resedinta papala. Piazza Pio II, Palatul Piccolomini, Palatul Vescovile, Domul, Biserica Pieve dei Santi Vito sunt obiectivele pe care le-am descoperit, la pas, pe stradutele medievale si care ne-au demonstrat ca isi merita titlul de obiectiv UNESCO.
Cu sufletul incarcat de minunile iesite in cale pe de o parte in frumoasele orase in care ne-am oprit, pe de alta parte pe drumul dintre ele intram in orasul Siena. Oare ne mai poate mira cu ceva?
7. Siena a saptea oprire din Toscana
Dupa o zi frumoasa in care am zburat printre peisaje frumoase si orase din alte secole, seara am ajuns in Siena. Ne-am cazat la un hotel aflat la vreo 3 Km de centrul vechi istoric. Nu am zabovit prea mult la hotel, am pornit pe jos spre centrul orasului despre care stiam ca este monumnt UNESCO (1995,) atrasi de ba de turnul Mangia, ba de cupola domului pe care le vedeam de departe si care ni se parea ca ating cerul. Turnul a fost construit pentru a avea exact aceeași înălțime ca și Catedrala din Siena ca simbolul egalitatii de putere intre biserica si stat.
Siena ne-a fermecat si este intr-adevar o minune. Raspandit pe trei dealuri, cladirile vechi caramizii in armonie cu lumina amurgului au reusit sa ne transmita emotii greu de descris in cuvinte pe care le purtam inca in suflet. Aranjarea orasului in trepte ne-a permis sa ne oprim din loc in loc si sa savuram peisaje desprinse din cartile de istorie. Intreg ansamblul arhitectural este perfect dar si individual fiecare piesa a acestuia. Toate stradutele sau scarile duc catre piata centrala numita Piazza de Campo inconjurata de cladiri renumite. Palazzio Publico cu turnul (Torre de Magla) de 102 m este un astfel de exemplu. Acesta a functionat ca primarie timp de 800 ani, iar astazi este un muzeu intesat de capodopere artistice. Aici se organizeaza curse de cai, de doua ori pe an, adevarate festivaluri de traditie.
Domul din Siena sau Catedrala Adormirea Maicii Domnului (1215-1263) este perla orasului, o cladire mareata din marmura alba la infrumusetarea careia si-au adus contributia chiar si Donatello si Michelangelo si care straluceste puternic printre cladirile caramizii atingand adang sufletul nostru.
Ne-am plimbat pe stradutele in panta ale frumosului oras, trecand de pe un deal pe altul, admirand cand catedrala de marmura alba cand biserica caramizie (Biserica Santa Maria dei Servi). Spre seara ne-am intors spre hotel preocupati, ba ca drumul nu are trotuar si noaptea este greu sa treci pe strada, ba ca nu mai gaseam un market deschis (era sambata si magazinele se inchideau mai devreme). Nimicuri! Trebuia doar sa fim recunoscatori pentru o zi deosebita plina de atatea si atatea frumuseti!
8. Val d’ Chianti a opta oprire din Toscana
In dimineata zilei urmatoare am pornit sa mai exploram putin din Toscana, acest tinut de poveste. Pentru astazi , am planificat un traseu de vreo 200 km.
Din Siena o luam pe drumul vinului pana in Greve in Chianti (45 km) si trecem printre podgorii de vita de vie, livezi de maslini, siruri de chiparosi risipite pe dealuri tot mai inalte. Ne-am incarcat privirea cu imagini minunate care in lumina unei dimineti de primavara pareau desprinse din filme.

SONY DSC
8. San Gimignano a noua oprire din Toscana
Din Greve in Chianti am pornit spre San Gimignano un alt oras/sat inscris in anul 1990 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Am gasit, din nou, un loc deosebit, unul medieval intesat cu 14 turnuri. Am citit ca in secolul al XIV-lea existau 72 turnuri construite de familiile bogate din oras. Inatimea fiecarui turn era proportionala cu bogatia familiei respective. Turnurile au doar aproximativ 50 m dar faptul ca ele sunt vechi intr-un echilibru perfect cu cladirile din jur, asezate inlauntrul unei cetati ce troneaza in varful dealului (334 m) le sporeste maretia.
Piazza Duomo inconjurata de cladiri seculare cum ar fi Biserica Collegiate, Palazzo Comunale si Palazzo Podesta (casa primarului) este parca desprinsa din evul mediu fara nicio influienta actuala.
Ne-am plimbat pe stradutele vechi pavate cu piatra cubica admirand turnurile raspandite care din loc in loc atingeau cerul,
1o. Voltera a zecea oprire din Toscana
Dupa vreo 40 km de la San Gimignano zarim iarasi o palarie maronie pe un deal. Ce sa fie? Un al oras medieval? Urmam indicatoarele spre centrul orasului si lasam masina in prima parcare gasita langa zidurile cetatii tip fortareata care stau suspendate. Intram in cetate prin Porta all’Arco si dam de un labirint de strazi inguste si cladiri vechi dar marete.
Citim despre Volterra ca ar fi una din cele 12 cetati etrusce importante, o localitate care s-a dezvoltat frumos in timpul romanilor dar si in evul mediu. Parco Archeologico demonstreaza existenta unei acropole etrusca din secolul al II-lea i.Hr, Amfiteatrul roman este o davada a dezvoltarii orasului in perioada Imperiului roman iar cladirile din interiorul cetatii ne conduc intr-un ev mediu prosper.

Teatrul Roman -Volterra
Din loc in loc, ochii nostri gaseau cateo fereastra, printre cladirile vechi si peste zidurile fortaretei, pentru a admira frumusetea peisajelor toscane care se vad in zare. Am mai vizitat un oras frumos cu parfum medieval situat intr-un cadru natural deosebit! Volterra este orasul care sta „deasupra unei faleze impunatoare in calea tuturor vanturilor si vede intreaga lume” (Lawrence) .
11. Pisa a unsprezecea oprire din Toscana
De la Volterra am luat-o inspre Pissa, aveam de facut vrea 70 Km. Trecem, din nou, prin zone frumoase, cat vezi cu ochii doar vita-de-vie, chiparosi si maslini. Inspre Pisa dealurile devin tot mai domoale se pregatesc sa se confunde cu marea care este tot mai aproape,
Odata ajunsi in orasul aglomerat am lasat masinuta intr-o parcare subterana, nu foarte centrala si am pornit sa cunoastem orasul. Eram atrasi ca de magnet de Turnul Inclinat care se vedea de departe si pe care l-am vazut in atatea si atatea fotografii. Cum am ajuns langa el in Campo dei Miracoli ne-am grabit sa-l fotografiem din toate partile, incadrat de Catedrala si mai departe de Babtiseriu.
Constructia Turnului Inclinat a inceput in anul 1173 si a fost oprita la etajul al treilea cand s-a observat inclinatia lui, din cauza fundatiei nisipoase. Dupa 90 de ani s-a ajuns la concluzia ca nu este pericol de prabusire si astfel s-a continuat constructia. Totusi, turnul se inclina inca cate 1 mm in fiecare an. Faima turnului este data de inclinarea lui dar adevarata lui maretie consta in ansamblul medieval nepretuit alcatuit din turn, catedrala Santia Maria Assunta, baptisterul Sfantul Ioan si cimitirul Campo Santo. Acest complex de cladiri situat in Piata Miracolelor/”lunca cu minuni” este inscris in patrimoniul mondial UNESCO pentru stilul arhitectural unic numit romanic pisan.
Impovarati de atata frumusete mergem in piata Cavalerilor, care aduna in jurul ei multe cladiri pline de istorie, printre care: Palatul Cavalerilor Sf Stefan, scoala normala acum sectie a Universitatii, Biserica Sf Stefan.
Pornim spre parcare alaturi de cativa nori fumurii care pasesc alaturi de noi, ei sus pe bolta cerului, noi, jos pe strazile pietruite. Inca un oras minunat!
De 3 zile calatorim prin localitati din secolele trecute, acum este momentul sa ne teleportam in epoca noastra. Mergem la mall! Niste cadouri pentru nepotelul nostru de 8 zile ar putea fi aterizarea noastra la realitate. Gandurile la el si la parintii lui au fost oricum tot timpul cu noi si impletite cu incantarea pentru tot ceea ce am vazut au format un pachet cu amintiri frumoase care ne dau putere si astazi .
Mall-ul si autoastrada pe care ne-am hotarat sa urcam pentru cativa Km, ca sa economisim putin din timpul pierdut (in general am folosit doar drumuri nationale) au fost elementele care ne-au confirmat ca Toscana nu este doar o zona pitoreasca, plina de istorie ci si o regiune foarte dezvoltata.
12. Luca a doisprezecea oprire din Toscana
In Luca am ajuns pe inserat. si am gasit un oras inconjurat de ziduri vechi, intesat de strazi vechi si cladiri valoroase, dintre care Domul San Martino (sec XI) si Biserica San Michele in Foro ne-au impresionat in mod deosebit.
Dupa o plimbare pe strazile centrului vechi am parasit cetatea Lucca, mai aveam vreo 30 km pana la urmatoarea oprire. Frumoase opririle noastre dar drumurile dintre ele,,,ne lasau fara cuvinte,
13. Monntecatini a treisprezecea oprire din Toscana
In Montecatini Terme am facut a 13-a oprire si s-a concretizat, in principal, in cazarea noastra pentru 2 nopti la un hotel din aceasta localitate. Am ajuns seara tarziu la hotel, din nou dupa o zi plina si am simtit nevoia sa ne plimbam putin prin frumosul oras renumit pentru apele termale. I-am admirat licuriciul luminitelor de la hotelurile dese pe langa care treceam dar si cele de pe dealurile din jur. Abia in a doua seara, dupa ce ne-am intors din Florenta am descoperit ce insemnau luminile care palpaiau, acolo sus deasupra statiunii. Era localitatea Montecatini Alto, un sat vechi suspendat la altitudinea de 260 m la care se poate ajunge pe jos, cu funicularul sau cu masina, Noi am ales ultima varianta si ni s-a aratat, din nou, un sat vechi, medieval cu cetate. piateta colorata, un turn, biserici si o manastire frumoasa- Santa Maria di Ripa, veche din anii 1100

Montecartini Arno
Ne-am plimbat pe stradutele pietruite, printre casele de piatra si in lumina funicularului (vechi de 116 ani) care urca din Montecartini Terme am admirat inca o data frumusetea fara margini a Toscanei care se zarea in vale.

Montecartini Alto
14. Pistoia a patrusprezecea oprire din Toscana
Intre Montecatini Terme si Florenta ne-am oprit in localitatea Pistoia un alt oras mentionat in ghidurile Toscanei si care este incadrat frumos de crestele muntilor Apenini. Am dat de un loc intesat de cladiri medievale dar si de oameni frumosi (de data aceasta cred ca erau si localnici, nu doar turisti, care au iesit la plimbare duminica seara). Piaza del Duomo era inconjurata de catedrala Sf Zeno, Biserica Sf. Andrea (sec. XII), Muzeul del Tesoro, Palatul Vescovi, Palatul Pretorio si Palatul Comunal, impreuna formand un ansamblu arhitectural deosebit pentru ochii si sufletul calatorului.
In lumina amurgului am parasit orasul Pistoia cu sentimente de admiratie pentru cei care stiu sa conserve atat de bine comorile trecutului si pentru atitudinea locuitorilor orasului care au iesit veseli la plimbare, duminica dupa-amiaza, cu toata familia,
15. Cinque Terre a cincisprezecea oprire
Dupa inca o noapte la Montecatini Terme, luni dimineata am pornit spre Cinque Terre despre care stiam ca este un parc national de la Marea Mediterana inscris in Patrimoniul UNESCO. Aveam de facut vreo 140 Km. Numele de Cinque Terre (cinci pamanturi) este dat de cele cinci sate agatate pe dealuri verzi deasupra marii azurii: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola si Riomaggiore.
Ziua de „Cinque Terre” a fost intr-adevar deosebita. Am parcurs distanta dintre primele patru localitati (Riomaggiore, Manarola, Corniglia si Vernazza) pe jos suspendati pe dealul abrupt de deasupra marii iar intre Vernazza și Monterosso al Mare am luat trenul. Peisajele si trairile acestei zile minunate le voi prezenta intr-un articol viitor.
16. Lido di Camaiore a saisprezecea oprire din Toscana
Lido de Camaiore a fost locul care ne-a adapostit pentru o noapte, dupa o zi plina in care am vizitat cele „cinci pamanturi” incadrate in mare. Oboseala noastra, dupa o zi de treking, nu a sters bucuria intalnirii cu o mare frumoasa si linistita incadrata cu plaje de nisip auriu pe de o parte, si cu un cer splendit pe de alta parte. Ne-am intalnit cu cerul si cu marea spre seara si dimineta cand ne-am plimbat linistiti pe langa marea splendita si pe sub cerul care isi trimitea razele apusului si a rasaritului atat pe luciul apei cat si in sufletul nostru plin de admiratie pentru locurile vazute, de ingijorare pentru problemele pe care nu am reusit sa le lasam acasa si de dor pentru cei dragi.
Deci, dupa plimbarea de dimineata in care a admirat inca o data marea de pe faleza intesata de palmieiri, am parasit renumita statiune de la Marea Mediterana si ne-am indreptat spre Bologna pe un drum serpuitor printe dealuri si munti din regiunea Emilia Romagna.
17. Bagni di Lucca a saptesprezecea oprire
De la Lido de Camaiore drumul serpuieste frumos pe drumuri inguste decorate cu pomi desi. Din loc in loc cate-o localitate veche cocotata pe varful vreunui deal sau chiar in drumul nostru intregesc peisajele frumoase cu care sa ne intoarcem acasa. Pana la Bologna am facut o singura oprire la Bagni di Luca unde ne-am alimentat cu micul dejun de la un market , am admirat cu sufletul tot ce am vazut, am tremurat ca ramanem fara combustibil la masina pe drumul in care benzinariile erau foarte rare.
Drumurile dintre localitati erau umbrite de pomi desi si am vrut sa credem ca erau asa doar sa ne creeze noua decorul iesirii din scena, pentru acest spectacol care se numea Toscana si care peste putin timp se incheie.
18. Bologna a unsprezecea oprire (ultima)
Bologna nu mai face parte din Regiunea Toscana dar pentru noi, a reprezentat poarta de intrare (si de iesire) intr-o (dintr-o) lume de vis in care am plutit aceste 6 zile.
Pentru noi, Bologna a insemnat cele 3-4 ore de asteptat/anulat rezervare/ inchiriat alta masina precum si o amenda primita prin posta acasa pentru parcare incorecta. Pentru ca, toate calatoriile ne ofera trairi si amintiri minunate dar ne mai trimit si anumite „intamplari” neplacute care ne lasa un gust amar. Important sa ducem cat mai departe in sufletul nostru, doar amintirile placute.
Dupa ce am lasat masina intr-o parcare din apropiere de centru, printre cladiri rosiatice, pasii ne-au dus spre cele doua turnuri care se vedeau de departe. Citim despre ele ca se numesc Garisenda și Asinelli si ca sunt singurele turnuri care au ramas din cele 180 construite de oamenii instariti prin secolul al XIII-lea. Asadar povestea construirii seamana cu cea a turnurilor din San Gimignano (cladite de oamenii instariti pentru a-si etala bunastarea) dar si cu turnul din Pisa, din punct de vedere al inclinatiei.
Dupa ce am admirat frumoasele turnuri, pasii au alunecat spre piata Maggiore o piata deschisa, mare, specifica tuturor oraselelor italiene. Oare a cata din periplul nostru din aceste 5 zile? Piata este inconjurata de cladiri valoroase care ne indroduc in atmosfera medievala a orasului,

Biserica San Petronio (stanga sus). Palatul , Palatul del Podesta(stanga jos), Palatul d’Accursio (dreapta sus), Palatul dei Banchi (dreapta jos)
Sub soarele puternic al primaverii, printre porumbei si turisti relaxati, inconjuram cu privirea, frumoasa piata. Biserica San Petronio (numele de Petronio este dat de sfântul care patroneaza orașul, episcopul Bolognei in secolul al V-lea) iese in evidenta prin simplitatea ei. In interior, insa, biserica este imensa (a patra ca marime din Italia) si ascunde picturi, arcade si vitralii valoroase. Palatul del Podesta este cea mai veche cladire din aceasta piata, a fost construit in secolul al XIII-lea. Palatul d’Accursio cu turnul cu ceas in care se afla acum primaria si Palatul dei Banchi desavarsesc frumoasa piata.
Ne plimbam pe stradutele rosii ale orasului, mancam o pizza buna si incet, incet parasim centrul Bolognei si ne indreptam spre aeroport. Predam masina la Centrul de inchiriere si mergem vreo 4 Km, pe jos , spre hotel. In urmatoarea zi, ultima din calatoria noastra, la prima ora a diminetii zburam spre casa cu 9, 22 GB de fotografii salvate pe card (cam 2 mii de fotografii) si milioane de imagini si trairi stocate in suflet
Acestea au fost opririle noaste in cele 6 zile in care am incercat sa vedem cat mai multe din obiecivele turistice renumite ale Toscanei. Au fost prea putine in comparatie cu ce are Toscana de oferit. Poate data viitoare…!
Program
Ziua 1: 20 aprilie 2017 : zbor Romania-Bologna;
Traseu : Bologna-Florenta (110 Km); Florenta-Badia Agnano (80 Km)
190 Km parcursi toata ziua, cazare in Badia Agnano
Vizita: Centrul istoric Florenta (UNESCO)
Ziua 2: 21 aprilie 2017
Traseu: Badia Agnano -Arezzo (28 Km); Arezzo-Montepulciano (52 Km); Montepulciano -Pienza, prin Valea d Orcia (20 km); Pienza-Sienna (60 Km)
160 Km parcursi toata ziua, cazare in Siena
Vizita: Arezzo (orasul unde s-a filmat La vitta e bella) ; Montepulciano, Pienza, Valea d Orcia (20 km); Sienna (UNESCO)
Ziua 3: 22 aprilie 2017
Traseu: Siena -San Gimignano , prin regiunea Chianti (55 Km); San Gimignano-Volterra (30 Km), Volterra-Pisa (70 Km), Pisa-Lucca (25 Km), Lucca-Montecatini Terme (30 Km) ) ,
210 Km parcursi toata ziua, cazare in Montecatini Terme
Obiective: San Gimignano (UNESCO-1990 Centrul vechi istoric din San Gimignano), regiunea Chianti, Volterra, Pisa (UNESCO: 1987 Il Campo dei Miracoli din Pisa) , Lucca
Ziua 4 – 23. apr 2017
Traseu: Montecatini Terme –Florenta (55 Km); Florenta – Pistoia (42 Km); Pistoia – Montecatini Alto (14 Km ); Montecatini Alto -Montecatini Terme (5 Km)
116 Km parcursi toata ziua, cazare in Montecatini Terme
Obiective: Florenta (UNESCO-1982 Centrul vechi istoric din Florența), Pistoia, Montecatini Alto
Ziua 5 – 24. apr 2017
Traseu: Montecatini Terme – Riomaggiore (118 Km); Riomaggiore – Lido di Camaiore (65 Km)
183 Km parcursi toata ziua, cazare in Lido di Camaiore
Obiective: satele Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza, Monterosso (UNESCO-1997 Peisajul cultural de la Cinque Terre)
Ziua 6 – 25 apr 2017
Traseu: Lido di Camaiore- Bagni di Lucca (55 Km); Bagni di Lucca -Bologna (120 Km)
165 Lm parcursi toata ziua, cazare in Bologna
Obiective: Lido di Camaiore; Bagni di Lucca; Bologna
Ziua 7 – 27. apr 2017
Zbor Bologna-Romania
UTIL-COSTURI
Activitati.rezervari | Pret | Cheltuieli
Euro/ 2 pers |
transport avion: WIZZAIR | Aprox 15 euro/zbor | 60 |
inchiriere masina: RENRALCARS | aprox 50 Euro inchirierea + 50 Euro asigurari/6 zile | 100 |
Pret combustibill | Aprox 1,5 euro/litru * 1.050 Km parcursi *4m5 consum/100 km | 70 |
Cazare: aici BOOKING
–Badia Agnano -Siena -Montecatini Terme -Lido de Camaiore -Bologna |
preturi intre 40-60 Euro/camera pe napte. | 300 |
Parcari | 2 sau 3 euro/ ora in centrul oraselor | 25 |
Mancare –supermaketuti, tavrne, restauante | ||
TOTAL | 555 |