Obiective turistice Brasov
- Piața Sfatului
- Casa Negustorilor
- Biserica Neagră
- Strada Sforii
- Muntele Tampa
- Bastionul Tabacarilor
- Biserica Sfantului Nicolae , Prima scoala Romaneasca. Piata Unirii
- Cetatuia
- Alte obiective in apropiere: Poiana Brasov, Drumul vechi si Pietrele lui Solomon, Cetatea si Dino Parc Rasnov
Povestea noastra
“Viata e un spital in care fiecare bolnav e stapanit de ravna de a-si schimba patul. Unul vrea sa se canoneasca in fata sobei, altul crede ca s-ar vindeca langa fereastra.” Arta de a calatori de Alain de Botton.
Sa vizitezi Brasovul (sau un alt loc care nu este departe de casa noastra) poate fi vindecarea noastra din fata sobei, la care ajungem repede si care nu costa foarte mult. Ne putem imagina ca facem un city-break intr-unul din orasele europene. Putem sa ne inchipuim ca suntem prin Praga. Si nu gresim prea mult.
Sa vizitezi Brasovul (sau un alt loc…) poate fi o alinare a sufletului atunci cand doreste sa vada lumina dupa ce a fost prins mult timp in intunericul labirintului intortochiat al vietii de zi cu zi.
Asa se face ca in ziua Micii Uniri din 24 ianuarie noi cautam sa fim pentru cateva ore doar turisti, fara alte responsabilitati. Acum, avem o singura grija: sa cautam obiectivele turistice din Brasov!
Lasam masina in parcarea de pe Bulevardul Eroilor si ne imbracam cu pelerina fermecata a turistului. O luam pe stadute inguste si iesim in Piata Sfatului.
Aici este locul unde incepand din anii 1400 mestesugarii, si nu numai, vindeau marfa aleasa. Mai tarziu s-a transformat in statie pentru trasuri sau pentru tramvaie, in parcare pentru masinile nou intrate in oras iar acum este un loc romantic pentru turisti sau terase pentru cafenele din jur care isi scot mesele pana in mijlocul ei.
In mijlocul pietei se impune cladirea Sfatului (Primaria), inalta de 49 m. Cladirea a fost construita in 1520, dupa care a fost renovata sau refacuta de mai multe ori , dupa cutemure, trasnete sau inundatii. Incepand din anul 1950 cladirea a devenit muzeu, Muzeul de Istorie si adaposteste exponate valoroase.
De jur imprejurul pietei, cladiri frumoase, fiecare cu istoria ei, ne teleporteaza, parca, cel putin in secolul trecut.
Un colt al pietei este ocupat de umbra misterioasei biserici, Biserica Neagra, cel mai important obiectiv turistic al Brasovului,
Biserica a fost construita intre anii 1377-1477 iar in anul 1689, a fost partial distrusă în urma unui incendiu. Datorita zidurilor înegrite atunci a primit numele de Biserica Neagra. Biserica Neagra este cel mai mare locas de cult în stil gotic din sud-estul Europei (cea mai mare biserică dintre Viena și Constantinopol) , are o capacitate de 5.000 de persoane, masoara 90 de metri lungime şi 37 metri înaltime iar turnul crucii are 65 de metri.(sursa: Historia.ro). Si tipul bisericii a fost schimbat in anul 1542 din biserica catolica in biserica de rit evanghelic-luteran. Admiram impunatorul lacas de cult si incercam sa-l prindem in fotografie. Datorita amplasarii, intre cladiri, biserica noastra nu prea incape in poza.
Interiorul maret este simplu dar este punctat de existenta unui tezaur de obiecte valoroase: Cristelnita din bronz din anul 1472, orga cu 400 tuburi construită între anii 1836-1839, renumita pentru sonoritatea ei deosebita, o colectie numeroasa de covoare orientale din secolele XVII-XVIII care dau culoare seriosului asezamant.
Din Piata Sfatului, iesim in strada Poarta Schei si o luam perpendicular pe Strada Sforii, a treia cea mai ingusta strada din europa. Trecem atent pe mica straduta si admiram frumusetea muntelui care se zareste la capatul zidurilor. In intunericul ingustei strazi, muntele pare mai mare si mai frumos. L-am zarit si din Piata Sfatului dar acolo, parca nu l-am luat in seama. Apreciem soarele doar atunci cand el este acoperit de nori.
Ajungem la baza muntelui Tampa si hotaram sa luam telecabina pana in varf. In 3 minute ajungem sus si o luam pe cararea batatorita de zapada spre Varful Tampa (960 m) unde ajungem in 10 minute, un loc minunat de balvedere. Suntem acum in spatele celor 6 litere (BRASOV) pe care le-am vazut de jos, de departe si la care ne-am dorit de multi ani sa ajungem. Ne minunam de peisajele minunate care ne ies in cale dar mai ales de cele care se zaresc in zare.
Admiram crestele muntilor din departare dar si Brasovul care apare ca o macheta in miniatura. Strazi si cladiri aliniate, Piata Sfatului, Cetatea Brasovului, Biserica Neagra si turlele altor biserici ies in evidenta.
Ne-ntoarcem la telecabina, bucuradu-ne de troienele de zapada imaculata asternute in jurul nostru. Pentru ca astazi, aici, am descoperit nu doar un oras minunat ci si un alt anotimp, La noi inca nu s-a asternut zapada in acest sezon.
Dupa ce am coborat de pe Tampa am admirat Bastionul Tabacarilor sub forma unui turn legat de cetatea care apara candva orasul . Bastionul a fost construit in 1452 si renovat recent pentru a sta marturie istoriei.
Printre cladiri simbolice si reprezentative ale Brasovului ca Basionul funarilor, Casa memoriala a poetului Brasovului Stefan Baciu, Colegiul National Andrei Saguna, Poarta Schei, ajungem la Biserica Sfantului Nicolae.
Biserica de piatra din Schei a fost construita in timpul lui Vlad al IV-lea Calugarul, domnitor al Tarii Românesti (1481-1495) iar sub domnia lui Neagoe Basarab (1512-1521) biserica a fost extinsa. Biserica Sfantului Nicolae amplasata chiar in Piata Unirii incadrata de muntiii de care parca se sprijina, alcatuieste un frumos peisaj.
In curtea biisericii se afla prima scoala romaneasca iar piata Unirii din fata ei. unde cu o ora inainte de a ajunge noi avuse loc Hora Unirii amplifica incarcatura patriotica a locului. Primele cursuri în limba română au avut loc în 1583.
De-aici din piata Unirii o luam pe Poarta Schei, ajungem din nou in Piata Sfatului unde ne mai bucuram inca o data de frumusetea intregului ansamblu de cladiri istorice si apoi cetatuia de pe deal, ne ademenea sa mergem s-o vizitam.
Am gasit niste scari inguste si inghetate, pe care am urcat cu greu spre frumosul obiectiv cocotat deasupra orasului. Candva cetatuia avea scopul de aparare a orasului, de depozit, inchisoare. Astazi, cetatuia este si un punct important de belvedere, intr-o parte vedem orasul vechi strajuit de muntele Tampa, in partea opusa vedem blocurile numeroase si gri in care traiesc majoritatea brasovenilor.
Si uite asa, ne-am documentat despre o cladire sau alta, ne-am mirat despre vechimea si povestea lor, am admirat orasul de jos prin troieni dar si de sus, de pe Tampa si nici nu stim cum au trecut vreo patru ore. Ore frumoase!
Piata si cladirea Sfatului, Biserica Neagra, Strada Sforii, Cetatuia, Varful Tampa, Biserica Sf Nicolae si Bastionul Tabacarilor sunt cateva din obiectivele turistice ale Brasovului pe care le-am descoperit noi astazi. Pe celelalte, ramane sa le descoperim intr-o alta zi, cand vom reusi sa ne luam liber de la problemele cotidiene, sa evadam in descoperirea unei lumi mai frumoase.
Inchei cu vorbele lui Ioan Luca Caragiale din Scrisoarea catre Alecu Urechia: “Cum sa nu stiu, draga Domnule, ma rog frumos, ca iubesti Brasovul ? Fără să-mi fi spus, ştiam şi anume de ce. E desigur mai departe de la Bucuresti şi Ploiesti, pana la Brasov, decat de la acestea pana pe malurile Rinului, ori la coastele celor doua mari nordice. In Ardeal ajung picioarele incaltate ale corpului european; la Bucuresti şi Ploiesti etc.” nu .
UPDATE: Plimbarea despre care am povestit mai sus am facut-o in 24 ianuarie 2018, dar Brasovul (si imprejurimile) ne-a mai oferit, ulterior, drumuri placute care ne-a purtat intreaga familie prin locuri frumoase, printre care:
Targul de Craciun din Brasov (2 ianuarie 2020):
Dino Parc Rasnov (2 ian 2020)
Poiana Brasov si drumul vechi (intre Poiana si Brasov) si Pietrele lui Solomon (26 ian 2020)
UTILE
Cazare: hoteluri/pensiuni gasiti la preturi incepand de la 70 RON camera/ noapte Cazare BOOKING
Urcare pe Tampa cu telecabina : 17 RON dus/intors
Intrarea in Biserica Neagra: 10 RON