Plimbare prin Gherla


City-Break-urile sunt evadarile  noastre in alte localitati decat cele in care locuim si unde pe parcursul a 1-3 zile putem sa iesim din rutina cotidiana, sa cunoastem arhitectura si istoria locului respectiv dar si obiceiurile oamenilor pe care ii zarim pe strada. 

Un city-break reusit poate fi si in orasul de langa casa, daca te incalti in papucii turistului care cu ochii plini de uimire incearca sa descopere  lucrurile placute pe langa  care trece, cu aparatul de fotografiat imortalizeaza peisajele frumoase si cu mintea ascutita incearca sa afle putin mai mult despre istoria si traditia locului respectiv. Un astfel de city-break am trait de sarbatoarea Bunavestire din 25 martie, cand in trecere spre manastirea Nicula ne-am oprit in orasul Gherla .

Am aflat atunci despre Gherla ca este unul dintre cele mai vechi orase din Romania. Aici s-au descoperit urme din perioade preistorice, aici s-ar fi asezat una din cele opt unitati militare romane localizate in Dacia si tot aici in anul 1291 ar fi fost ‘un punct vamal pentru drumurile de uscat”  iar in anul 1540 a fost construita Cetatea Gherlei. 

Plimbandu-ne pe stradutele Gherlei am descoperit un oras cu o arhitectura deosebita in stil baroc. Intersandu-ne despre inceputurile acesteia am aflat ca „Gherla este singurul oras din Romania care a fost construit în secolul al XVIII-lea după un plan prestabilit și a cărui constructie s-a pastrat pana in prezent”. 

Incepand de la 1700, pe parcursul unei jumatati de veac armenii au construit primul oras modern din Transilvania si imperiul Habzburgic, in stil baroc tarziu, dupa planurile arhitectului Alexis din Roma. (sursa:http://www.primaria-gherla.ro/go/infoTuristice), In anul 1786, Gherla a fost ridicat la rangul de „oras liber regesc” de catre Curtea vieneza.

Dincolo  de stiluri si date istorice, noi care ne plimbam astazi, pe strazile orasului am simtit bucuria si atmosfera unui  oras vechi cu cladiri frumoase si strazi bine aliniate, construit candva de oameni instariti.

Tot despre Gherla am aflat ca este locul unde armenii alungati din Moldova de invazia regelui polon Albert (in cadrul razboiului turco-polon dus pe teritoriul Moldovei in 1672-1683)  cu permisiunea Curtii vieneze, si-au gasit aici  linistea si bunastarea.

Muzeul de istorie,  fosta casa a unei astfel de familii instarita, construita la sfârsitul secolului XVIII este un exemplu de cladire veche, cu stil si  care ne transpune intr-o alta epoca.

Dar armenii nu erau doar buni comercianti, fapt care le aduceau beneficii financiare ci si oameni de cultura. In anul 1907 a fost infiintat primul muzeu armean din lume iar bisericile presarate din loc in loc de-a lungul vremii intaresc latura spirituala a acestora.

Biserica Solomon este cea mai veche biserică armeano-catolică din Transilvania, construită între anii 1723 şi 1724 cu hramul Buna-Vestire.

Catedrala armeano-catolica Sfanta Treime este un alt monument arhitectural care da frumusete si consistenta orasului construita in 1804. Din pacate nu am reusit sa intram in frumosul lacas (era inchisa) desi adaposteste  pictura  valoroasa creata de  Peter Paul Rubens: „Coborârea lui Isus de pe Cruce”, daruita armenilor de imparatul Francisc de la Viena. Poate data viitoare vom reusi sa o vedem!

Gherla nu inseamna doar armenii instariti care au construit orasul dupa planul sistematizat din secolul al XVII-lea si care uneori imprumutau imparatia de la Viena cu bani . Acum, Gherla se traduce prin orasul de peste 20.000 locuitori (potrivit recesamantului din 2011) care merg la scoala, muncesc, se lupta cu greutatile vietii de zi cu zi  si care cauta  mici bucurii care sa le insenineze zilele.. Astfel, si astazi, strazile erau pline de oameni frumosi, piata orasului era galagioasa in care prrincipalele produse vandute erau pestele (ca doar era dezlegare) si semintele pentru gradinarit.

Liceul Petru Maior este o cladire impozanta din Gherla construita in 1897.

Biserica ortodoxa „Sfanta Treime” este un  monument recent cu o arhitectura unica aflat la intersectia drumurilor.

Ne-am plimbat prin frumosul oras, vineri seara dar si sambata dimineata cand orasul scaldat de soarele proaspat rasarit ii dadea o alta culoare. Parcul Elisabeta de 40  hectare ni s-a parut deosebit asemeni parcurilor englezesti.

Plimbandu-ne pe strazile frumoase ale orasului, dorind sa cunoastem cat mai mult din miunatiile localitatii, o tanara ne-a trezit la realitate. Intreband unde se afla manastirea Sf Anton de Padova despre care citisem ca ar fi construita in stil maramuresean intr-un decor deosebit, ne-a raspuns: „Nu stiu unde se afla aceasta manastire, dar mergeti la Manastirea Nicula, e foarte frumos acolo!”

Intr-adevar, Gherla este orasul aflat la umbra Manastirii Nicula un loc binecuvantat in care multi dintre noi am cautat mangaiere. Ne-am grabit inspre Nicula , pentru ca incepea liturghia din ziua Bunei Vestiri.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *