Atunci cand ne planificam o iesire intr-o capitala europeana, de multe ori ne gandim ca daca tot am ajuns pana acolo, de ce sa nu vizitam si imprejurimile? Pentru ca oamenii sunt mereu nemultumiti. Intotdeauna vor mai mult. O fi bine sau nu? Asa am patit si noi cand am inceput sa facem planuri pentru Copenhaga. Capitala daneza se aseza in fata noastra cu multe monumente (geografice, culturale, istorice,,) interesante de vazut dar ne-am gandit, ce-ar fi daca am mai vedea si imprejurimile ? Am ales AROUND THE SOUND.
AROUND THE SOUND este un traseu turistic pe care daca-l parcurgem ne permite sa cunoastem o buna parte din Danemarca si o parte din sudul Suediei. In locurile de pe acest traseu s-au scris pagini nenumarate ale istoriei, literaturii dar si ale revolutiei tehnologica de cel mai inalt nivel. Voi prezenta cele 5 opriri ale noastre de pe acest traseu cu convingerea ca exista mult mai multe puncte interesante care pot fi pansamente ale sufletului care rezista mult timp dupa intoarcerea acasa.
1.Podul ORESOUND
Pornim calatoria noastra de la Aeroportul din Malmo, marti 26 aprilie la ora 15, unde tocmai am aterizat, Ne urcam intr-un autobuz si in doar cateva minute ajungem la podul ORESOUND, cea mai mare realizare tehnologica a secolului XX.
Pe pilonii bine priponiti in mare (4 Km) iar mai apoi ingropat in mare (4 km) , autobuzul ne-a dus în mai putin de o ora în Copehaga.
2. COPENHAGA
In Copenhaga am am ajuns pe la ora 16 si timp de 44 ore cat am stat aici, am batut frumoasele stradute la pas dar si in croaziera pe canalele orasului. Aici, obiectivele turistice sunt nenumarate: palate regale, biserici impunatoare, canale misterioase si oameni fericiti. Cateva din aceste aspecte le-am prezentat succint in articulul La pas prin Copenhaga . Astfel pe stradutele pietruite am trait atmosfera regala data de marsul garzii daneze si de salba de palate si castele. Ceremonia de schimbare a garzilor regale, Palatul Amalienborg, Palatul Rosenborg si Palatul Christiansborg sunt cateva exemple.
Bisericile orasului ne-au impresionat fara masura. Fie ca le-am trecut pragul, am urcat pe turnul lor sau doar le-am zarit de departe se remarca prin arhitectura deosebita si fiecare dintre ele au istoria lor. Biserica de marmura, Biserica Mantuitorului sau Biserica Sfantului Alban sunt oaze de credinta pentru locuitorii capitalei daneze si prilej de admiratie sie piosenie pentru turisti.
Plimbarea cu vaporul pe canalele orasului, cu pornire din pitorescul port Nyhavn a fost pentru noi un moment deoasebit.

portul Nyhavn
Mica Sirena. Gradina Botanica, Pacul Tivoli, Fabrica de Bere Carlsberg, Turnul Rotud sunt alte lucruri care ne-au bucurat in frumoasa capitala. Si nu numai! Intreaga capitala este o expozitie de cladiri vechi bine conservate, de oameni pe biciclete cu atitudine pozitiva.
Joi 28 aprilie la 0ra 12, trenul pleaca din frumoasa gara din Copenhaga spre Helsingør si strabate coasta paralel cu marea, permitandu-ne sa admiram peisajele superbe.
3. Muzeul de Arta Contemporana Louisiana
Dupa vreo 35 km, coboram la statia Humlebaek si apoi dupa 10 minute de mers pe jos ajungem la Muzeul de Arta Contemporana Louisiana din Copenhaga care expune picturi , fotografii si sculpturi moderne. Exponatele erau interesante si inovative dar cadrul natural unde sunt amplasate, intr-o gradina pe malul marii, le-au amplificat farmecul.
4.Helsingør
Urcam din nou in tren si dupa vreo 10 Km ajungem in oraselul Helsingør (in traducere Sunetul banilor), un loc desprins parca din basme. Kronborg, castelul – fortareata (monument UNESCO) se vede de departe inca de la iesirea din gara si ne atrage ca un magnet.
Admiram arhitectura castelului construit in 1420, interiorul lui dar si cadrul natural care il inconjoara . Sobrietatea castelului este in armonie cu trairile si framantarile avute de Hamllet, personajul inventat de William Shakespeare în urmă cu patru secole.
Intreg orasul Helsingør este o intoarcere in timp. Cladiri bine conservate, strazi pavate si biserici vechi alcatuiesc tabloul unei alte epoci.
5. Helsingborg
Vineri 29 aprilie la ora 8,30. din Helsingor luam vaporul pana la Helsingborg. pe canalul Sunetului, care la acest punct are doar 4 Km si in 20 de minute ajungem la destinatie. In timpul calatoriei cu feribotul priveam peisajele minunate care se zareau de-o parte si de alta a marii.
Am coborat din vapor si inainte de a lua trenul spre Malmo, ne-am plimbat putin prin cochetul oras suedez Helsingborg. Cladirea primariei cu turnul sau inalt era precum o bijuterie iar lalelele inflorite si cladirile din caramida rosie din jurul ei intregeau peisajul fermecator.
Am urcat apoi niste scari si am juns intr-un turn medieval care avea candva si rolul de supraveghere a canalului. Noi doar am admirat de sus orasul si marea.
Un oras minunat! Daca in privinta marimii putem spune despre Helsingborg ca este al sasele oras din Suedia, in privinta frumusetii spunem doar ca este minunat alaturi de celelalte doua pe care le-am vizitat. Pe Stockholm l-am cunoscut in 2013 iar pe Malmo urma sa-l exploram peste o ora.
6. Malmo
Ne intoarcem in gara Helsingborg de unde luam trenul catre Malmo, oras in care ajungem in 40 minute.
Ne cazam la un hotel de langa gara si apoi pornim sa cunoastem orasul. Gara Centrala din Malmo este si aici un monument istoric care se integreaza perfect cu arhitectura specifica orasului, veche din 1891 (prima cladire a fost construita in 1856 dar a fost distrusa intr-un incendiu). Continuam plimbarea prin parcuri largi si ajungem la Castelul din Malmo, un alt obiectiv vechi construit in 1434 dar a fost demolat si mai apoi reconstruit de Chiristian III al Danemarcei în 1530. Malmo a apartinut o lunga perioada de timp de Danemarca.
Atrasi de inaltimea turnului pironit in pamant dar sprijinit de cer, care se vede din orice parte a orasului, ajungem in cateva miute chiar langa el. Turnul Torso (Turnul intors sau rasucit) cu o inaltime de 190 m si 54 etaje este a treia cladire ca inaltime din Europa , dupa o cladire din Rusia si una in Wroclaw. Intreg orasul este o combinatie intre vechi si nou.
De la turn, ne-ntoarcem in centrul orasului, pe strazi care sunt ba moderne, ba pavate. Ajugem in Lilla Torg (Piata Mica) si apoi in Stortorget (piata Mare).Piata Mare este un spatiu larg incojurat de cladiri frumoase. Statuia lei Karl X Gustav al Suediei, regele care a recuperat orasul de sub dominatia daneza marcheaza frumos, mijlocul pietei.
Printre cladiri vechi, pe stradute inguste Biserica Sfantului Nicolae (cea mai veche clădire existentă în Malmo, costruita in secolul al 14-lea) ne apare ca o chemare la un moment de contemplare. Turnul de caramida are 105 m, Din acest motiv nu a incaput in fotografie).

Biserica Sf Nicolae Malmo,
O alta bijuterie care ne apare in cale este si biserica Sf Ioan costruita in anul 1903

Biserica Sfantului Ioan
Si cum am fi putut termina calatoria noastra in aceasta zona daca nu, pe biciclete. Am vazut inca o data orasul pe saua bicicletei impleticindu-ne cu localnicii, pe piste speciale si prin parcuri verzi. In Malmo am vazut hectare intregi de parcuri ameajate frumos, Parcul Folkets, parcul Mölleplatsencu moara de vant olandeza Slottsmöllan (construita in 1851)
Parcurile uriase din Malmo renasteau la viata acum sub soarele primavaratic.
Sambata 30 aprilie la ora 14, luam avionul si ne-ntoarcem acasa cu amintiri frumoase despre 2 tari diferite dar cu acceasi organizare perfecta si frumusete fara cusur.
UTILE
Danemarca si Suedia alaturi de toate tarile nordice, Anglia si Elvetia sunt cele mai scumpe tari din Europa. Totusi, cu in pic de chibzuita si planificare din timp poate deveni o destinatie cat de cat accesibila. Pentru noi, costurile (exclus masa) au fost urmatoarele:
-transport avion Cluj Napoca-Malmo , 150 RON/pers/dus-intors, verificare preturi: aici
-transport Malmo Aeroport- Copenhaga: 100 DKK/ pers/dus, verificare preturi: aici
-cardul Copenhaga ne-a asigurat transportul cu toate mijloacele de transport prin Copenhaga , Helsingor, Copenhaga-Helsingor si acces gratuit la toate obiectivele vizitate din Copenhaga si imprejurimi-72 Euro/ 48 ore/pers, verificare preturi: aici
-cazare, 80 Euro/noapte/camera dubla,
Cazare: Daca rezervati pe aceasta pagina, la sfarsitul sejurului, veti primi 10 % inapoi (doar pentru prima rezervare) : aici BOOKING