La pas prin Copenhaga (Obiective turistice Copenhaga)


Obiective turistice:

  • Mica Sirenă
  • Gara Centrala
  • St Alban’s Church si Gefion Fountain
  • Citadela-Kastellet (Citadela Frederikshavn)
  • Croaziera pe canale
  • Strada Stroget (cea mai lungă stradă de shopping din Europa, de 1,1 km)
  • Palatul Amalienborg-bilet:65 DKK
  •  Schimbarea gărzii la Castelul Amalienborg
  • Palatul Rosenborg (ridicat intre anii 1606 si 1634 in timpul domniei Regelui Christian al IV-lea)- bilet: 80DKK
  • Palatul Christiansborg bilet: 70 DKK
  • Biserica lui Frederick sau Biserica de Marmura (construita in anii 1740-1894)
  • Biserica Salvatorului (Vor Frelsers),inclusiv urcarea in turn faimoasa pentru scara sa circular-exterioara in jurul turlei
  • Primăria orașului – Radhus (inaugurata in 1905) https://www.kk.dk/indhold/raadhuset
  • Cartierul liber – Christiania https://www.christiania.org/wp-content/uploads/2013/02/Guideeng2.pdf
  • Parcul Tivoli, Bilet: 95 DKK
  • Nyhavn sau noul port
  • Turnul Rotund sau Rundetaarnt

Povestea noastra:

“Departe-n largul marii apa e albastra ca albastrelele si limpede cum e cristalul, dar e si foarte adanca, atat de adanca incat nicio ancora nu poate ajunge pana la fund; ar trebui să pui o multime de turnuri de biserica, unele peste altele, ca sa ajungi de la fund pana la luciul apei.

Asa incepe Hans Christian Andersen, frumoasa poveste Mica Sirena si parca ne-am identificat si noi  in ea. Eram parca pe fundul marii si doream demult sa cunoastem  Copenhaga,  frumusetea de pe “luciul apei”

Nu a trebuit sa punem multe lucruri unele peste altele ca sa putem ajunge, avionul  ne-a dus in doar doua  ore, aproape de capitala daneza, in Malmo, de unde in mai putin de o ora am ajuns in locul visat. Doream sa cunoastem cat mai multe obiective turistice consacrate:  palate regale,  biserici  impunatoare, canale misterioase dar si sa capatam putin din energia pozitiva a localnicilor.

Autobuzul ne-a lasat in statia Ingerslevsgade din Copenhaga marti 26 aprilie la ora 16, foarte aproape de Gara Centrala, primul obiectiv turistic simbolic. Cladirea gării, desi a suferit mai multe renovari  este veche de 100 de ani si pastreza  detaliile unei  vechi constructii, în litera arhitecturii daneze.

Dupa ce ne cazam la un hotel in apropierea garii, pornim in cautarea Micii Sirene. petru că la fel ca și în poveste doream sa cunoastem orasul aflat sub „cerul  ca un clopot de sticlă”.  Caci, precum Parisul are Turnul Eiffel, Copenhaga are Mica Sirena. Această statuie din bronz a fost aşezată pe 23 august 1913 pe o stâncă în golf si de atunci atrage multi turisti. Nu are grandoarea altor munumente europene dar Mica Sirena reuseste sa ne transmita  emotie si entuziasm. 

In drumul nostru spre Mica Sirena  am trecut pe langa St Alban’s Church si Gefion Fountain care impreuna cu natura din jur creeaza un peisaj ca in filme si care ramane mult timp in sufletul calatorului.

St Alban’s Church este o biserica engleză construita in anii 1885-1887 , in stil gotic si este una din bijuteriile frumoase ale Copenhagei .

Primavara mult intarziata fata de la noi, isi arata totusi si aici, minunatia.

Citadela este o cetate  care a fost construita de Regele Frederik al III-lea in anul 1660 si care pastreaza inca meterezele originale. Pana in secolul 18, Kastellet a reprezentat fortareata principala a orasului si este cea mai bine pastrata cetate din Europa. Ne-au impresionat cladirile cetatii pastrate cu grija dar si cadrul natural de exceptie.

Lasam cetatea si ne-ndreptam spre strada Stroget cea mai lunga strada pietonala din Europa  (aproximativ 1,1 km). Strada Stroget  se remarca  prin agitatie dar mai ales prin  cladiri foarte frumoase si vechi la parterul carora branduri renumite si scumpe isi vand produsele.

Strada Stroget incepe din Piata Noua Regala (Kongens Nytorv) si se termina in Piata Mare a Primariei unde Fantana Stork infrumuseteaza locul  Cladirea Primariei Radhuspladsen (construita in anii 1892-1905)  in armonie deplina cu cladirile din jur subliniaza stilul arhitectural al Copenhagei

In urmatoarea dimineata (miercuri 27 aprilie), ne-ncepem ziua cu  Turnul Rotund sau Rundetaarn care este cel mai vechi observator astronomic in functiune din intreaga Europa, stelele fiind urmarite de aici inca din 1642. Am urcat pe turn rotindu-ne  pe o scara in spirala ce are o lungime de 268 de metri intocmai cum a facut-o  si tarul Petru Cel Mare care in anul 1716 a ajuns  pe varf. Tarul, calare, noi…, pe jos!  Inaltimea turnului este de 36 m. Am admirat frumoasa Copenhaga si din acest turn.

Orice cladire mai impozanta din Copenhaga poarta povestea vreunui rege care si-a pus amprenta pe constructia sau renovarea cladirii respective, Monarhia din Danemarca este cea mai veche din Europa. Printre aceste constructii, palatele și castelele construite în trecut și mentinute în stare perfecta pana astazi, sunt cele mai reprezentative. Am vrut si noi sa cunoastem cateva din aceste edificii, adevarate bijuterii arhitecturale in interiorul carora s-au scris  pagini importante de istorie.

Astfel, primul care ne-a ieșit în cale a fost Palatul Rosenborg construit pentru regele Christian al IV-lea în anul 1606.

Palatul Rosenborg

Palatul Rosenborg

Am admirat mobila veche, portelanuri si tablourile din interiorul palatului, bijuteriile coroanei  expuse în muzeu dar și exteriorul palatului construit în stil renascentist danez cu multe turnulete așezat în mijlocul unor  gradini și parcuri minunate, Atmosfera regala din Copenhaga nu-nseamna doar palate ci un ceremonial cu care te intalnesti in fiecare zi prin oras. Asa se face ca  la ora 11, 30 garzile pornesc de la Palatul Rosenborg spre Palatul Amalienborg la care ajung la ora 12

ora 11, 30 garzile pornesc de la Palatul Rosenborg

ora 11, 30 garzile pornesc de la Palatul Rosenborg

Pornim si noi in ritm mai rapid decat garda regala spre Palatul Amalienborg sa  ocupam un loc din care sa putem  asista la ceremonia de schimbare a garzii ce are loc la ora 12.

ora 12 schimbarea garzilor la Palatul Palatul Amalienborg

ora 12 schimbarea garzilor la Palatul Palatul Amalienborg

Admiram disciplina soldatilor si eleganta costumelor lor dar si decorul alcatuit din Palatul Amalienborg (resedinta familiei regale),  patru cladiri identice (in stil rococco danez) asezate in forma octagonala  in mijlocul carora piata Amalienborg Slotsplads asigura scena perfecta pentru desfasurarea spectacolului regal dar si pentru turistii care admira palatul,  Statuia ecvestra a regelui Frederik al v-lea (a 1771) din mijlocul pietei da o si mai mare incarcatura istorica  locului si arata recunostinta poporului danez pentru inaintasii lor.

Statuia exvestra a regelui Frederik al v-lea

Statuia ecvestra a regelui Frederik al v-lea

Biserica lui Frederik sau Biserica de marmura completeaza asamblul arhitectural alcatuit din palatul regal. Biserica a fost construita intre 1749 si 1894 dupa Basilica St Petru de la Vatican. Am admirat mareata biserica din marmura terminata cu o cupola de cupru verde, de-aici din Piata Amalienborg dar si de pe vapor.

Biserica de marmura Copenhaga

Biserica de marmura Copenhaga

Plimbarea regala prin Copenhaga continua si ajungem la Palatul Christiansborg (fosta casa regala Intre anii 1400 si 1794), o bijuterie arhitecturala impunatoare (in stil neoclasic romantic) situata pe insula Slotsholmen unde acum isi au sediul toate cele trei puteri  democratice: legislativa (Parlamentul), cea judecatoreasca (Curtea Suprema) si cea executiva (Guvernul). Am vizitat cateva portiuni ale palatului: camerele de receptie, ruinele si muzeul teatrului regal dar am urcat si in turnul castelului de unde am avut o vedere minuata asupra frumoasei capitale.

Palatul Christiansborg

Palatul Christiansborg

 Ne continuam plimbarea prin capitala daneza printre oameni plutind fericiti pe bicicletele lor si ajungem in cel mai frumos loc al orasului: portul Nyhavn. Ambarcatiuni ancorate si case colorate alcatuiesc imaginea reprezentativa a portului. Am admirat tabloul static dar acesta s-a insufletit  sub agitatia ambarcatiunilor care vin si pleaca incarcate de turisti galagiosi,
portul Nyhavn

portul Nyhavn

Ne urcam si noi pe un vapor si pornim  pe vechile canale intr-un tur al orasului. Traseul porneste din portul Nyhavn care in  bataia ascutita a vantului  ne apare  mai viu si mai colorat.

Coboram din vaporas la prima statie pentru a vizita Biserica Mantuitorului aflata in cartierul  Christianshavn, un obiectiv care se vede din orice parte a orasului. Biserica Mantuitorului (Vor Frelsers Kirke)  este construita in stil baroc si are o turla inalta de 90 de m

Am vizitat interiorul bisericii si am fost uimiti de frumusetea si simplitatea ei apoi am urcat cele cele 400 de trepte pana in varf, ultimele 150 de trepte  spiralate pe exterior. Eram parca suspedati deasupra capitalei daneze. Din varf, intreaga  Copenhaga se etala in fata noastra pana in Suedia.

Ne-am continuat plimbarea cu vaporul admirand inca o data frumusetea obiectivelor pe langa care treceam: Casa Operei , Mica Sirena, palatul Amalienborg, palatul Christiansborg, Bibilioteca Regala, Bursa. Croaziera noastra ne-a permis sa ne bucuram de splendoarea unica a canalelor ticsite cu ambarcatiuni acorate la marginea lor, a podurilor vechi si joase pe sub care abia treceam dar si poduri noi care se ridica automat, canale aflate la umbra  caselor vechi dar renovate, impodobite cu pomi infloriti.

Dupa ce am admirat superbul oras am vrut sa vedem  un alt simbol al danezilor: Berea  Carlsberg. Celebra fabrica care o produce  a fost fondata in anul 1847  de Jacob Christian Jacobsen, un industrias danez. Vizita a insemnat un tur al fabricii, prin hale vechi pietruite in care se prezinta  procesele de fabricatie a berii, de-acum 150 de ani si pana astazi dar si o prezentare a marcilor care le produce.

Sfarsitul celei de-a doua zi, ne-a prins in Pacul Tivoli, al doilea cel mai vechi parc de distractii din Europa, sub zgomotele caruselelor si la lumina lampioanelor care stralucesc in intuneric emanand multa energie.

In a treia zi de Copenhaga, ziua de joi 28 aprilie,  am vizitat Gradina Botanica in care florile multicolore incepeau sa se arate, sub primavara precoce de-aici, intr-un cadru de poveste printre lacuri si poduri minunate.

Tot in aceasta zona am admirat Galeria Națională a Danemarcei (Statens Museum for Kunst ) si Muzeul de Geologie din Copenhaga, adapostite in cladiri cu arhitectura specifica daneza.

Am pornit agale din nou spre Portul Nou (Nyhavn) sa ne luam la revedere de la cel mai pitoresc loc al orasului, trecand inca o data prin frumosul Parc al Palatului Rogesburg.

Nyhavn (Portul Nou)

Nyhavn (Portul Nou)

Admiram portul si pornim spre gara cu sufletul incarcat de energia pe care am cules-o in cele 44 ore cat am stat in capitala daneza. Ne-a placut totul aici, cladiri vechi dar aranjate (toate-s vechi si noua toate), oameni  fericiti pe biciclete , atmosfera regala si de basm. Am mai fi avut multe de vazut dar am vrut sa ramana locul la care sa  visam mereu sa ne intoarcem sa nu patim si noi ca domnitele sirene care ” când se suiau întâia oară la fața apei, erau încântate de lucrurile noi și frumoase pe care le vedeau. După aceea însă, când urcatul deasupra apei ajungea să fie ceva obișnuit, fiindcă puteau să iasă la fața mării când voiau, nu le mai plăcea așa de tare să se urce sus; ba chiar fiecare spunea că-i mai frumos jos la ele acasă.” Si totusi, am fi dorit sa spunem si noi ca jos, acasa la noi e mai frumos….!?

Urcam in trenul cu destinatia Helsingor pe la ora 12 a.m. plini de recunostinta ca am petrecut 44 ore, toata familia, intr-un oras frumos si civilizat pe care greu il intalnesti in alta parte si credem ca am descoperit un mare parte obiectivele tiristice din Copenhaga.

_______________________________________________________________________

 UTILE

Danemarca alaturi de toate tarile nordice, Anglia si Elvetia sunt cele mai scumpe tari din Europa. Totusi, cu in pic de chibzuita si planificare din timp poate deveni o destinatie cat de cat accesibila. Pentru noi, costurile (exclus masa) au fost urmatoarele:

-transport avion Cluj Napoca-Malmo , 150 RON/pers/dus-intors, verificare preturi: aici

-transport Malmo Aeroport- Copenhaga: 100 DKK/ pers/dus, verificare preturi: aici

-cardul Copenhaga ne-a asigurat transportul cu toate mijloacele de transport prin Copenhaga , Helsingor, Copenhaga-Helsingor si acces gratuit la toate obiectivele vizitate din Copenhaga si imprejurimi-72 Euro/ 48 ore/pers, verificare preturi: aici

-cazare, 80 Euro/noapte/camera dubla,

Cazare: AICI BOOKING 

Daewoo DWC-ED1432

JVC LT-32VH53B

Drona JJRC H37 Elfie

Taurus Robot Vapore

Taurus Baby MiniFood


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *