

Cascada Krimml
II. A doua oprire: Neukirchen am Großvenediger
A doua oprire din acest parc am facut-o in idilica statiune Neukirchen am Großvenediger, o localitate incadrata perfect intre varfuri de munte din masivul Wildkogels (2225 m). Am admirat rusticele pensiuni, ne-am bucurat de o veverita care facea tumbe in copacul de langa fereastra pensiunii, am facut o plimbare spre munte pentru a admira de sus localitatea strajuita de o frumoasa biserica, specific austriaca.

Neukirchen am Großvenediger
Dupa o noapte linistita petrecuta in Neukirchen am Großvenediger, de dimineata am pornit spre Kaprun, vreo 40 km printre sate minunate incadrate de munti.
(p) Aceste fotografii au fost realizate cu un aparat de aici!
III.A treia oprire: Kaprun
Kaprunul este o statiune frumoasa cu pensiuni incaracate cu muscate si alte flori colorate, biserica impunatoare nu neaparat prin inaltimea turnului cat mai ales prin incarcatura spirituala care o transmite, punctul de informare turistica din care iesi lamurit si plin de pliante. Dar ce este uluitor, este maretia muntelui care ne cheama sa-l cunoastem. Desi abruptul care ni se arata, ne sperie putin, ne dam seama ca aici sunt posibilitati usoare de a ajunge de-aici de jos la altitudinea de 929 m pana la 3029 min, in doar cateva minute. Astfel, luam bilet la sistemul de telecabine (4 nivele) care ne duce pana pe ghetarul Kitzsteinhorn.
Asadar, urcam in prima telecabina care ne-a urcat in doar 7 minute de la altitudinea de 911 metri până la cota de 1976 metri, in statia Langwied. Traseul are o lungime 2548 m.

Telecabina Kapun Nivel 1
Telecabina a doua ne urca de la 1976 m pana la cota 2453 m, pe o lungime de 1460, in patru minute, peste pajisti vezi si cascade domoale.

Telecabina Kapun Nivel 2
Ultima telecabina ne-a urcat de la 2453 metri pana pe platforma ghetarului la cota de 3029 m, lungimea traseului fiind de 2200 m.

Telecabina Kapun Nivel 3
Dupa 3 telecabine moderne, inmamuiti de frumusetea peisajului care ni se asternea la picioare la fiecare nivel, ajungem pe platforma ghetarului Kitzsteinhorn. Uneori , telecabinele aproape atingeau pamantul verde (mai jos) sau incarcat de zapada, (mai sus). Alteori eram suspendati pe piloni inalti (ultima zona are cel mai inalt pilon din lume, de 113,6 m) si vedeam oamenii care schiau in zona doar ca pe niste puncte colorate.
Incursiunea noastra nu se incheie aici. Urcam pe un funicular si ajungem mai aproape de ghetarului Kitzsteinhorn ca sa simtim din plin ascutimea gerului, in plina vara. Coboram cu funicularul, numit Gletscher Shuttle care ne-a dus pe o sina de 257 m, de la cota de 3029 de metri la cota de 2928 m , intr-un minut.

Telecabina Kaprun Nivel 4
Admiram frumusetea peisajului in orice parte am privi, ne miram de multimea skiorilor in plina vara, ne frustam de peformanta infrastucturii la 3 mii de metri altitudine si cu aceste trairi coboram pana la Langwied, de unde incepem un traseu de trekking numit Alexander Enzinger Weg, de la care ne-am mai abatut. Acest traseu ne-a purtat, din nou, prin locuri minunate, deasupra lacului Zee am See, printre pasuni inflorite , izvoare spumante la umbra muntilor inzapeziti. Fotografiile de mai jos, sper sa ma ajute sa expun putin din splendoarea locului.

Vedere asupra muntilor de pe traseul de trekking Alexander Enzinger Weg,-Kaprun

Vedere asupra lacului Zeel am See de pe traseul de trekking Alexander Enzinger Weg,-Kaprun

Rhodendhronii infloriti de pe traseul de trekking Alexander Enzinger Weg,-Kaprun

Traseul de trekking Alexander Enzinger Weg,-Kaprun
Urcarea pe ghetarul Kitzsteinhorn, traseul de trekking Alexander Enzinger Weg Kaprun deasupra lacului Zeel am See printre peisaje minunate, aceasta a fost oprirea noastra de o zi, in Kaprun.
IV.Oprirea a patra: Zeel am See
Dar ziua nu s-a incheiat si am mai avut timp sa vizitam renumita statiunea Zeel am See, aflata la doar cativa kilometri de Kaprun. Bijuteria acestei localitati este limpedele lac Zeel am See, incadrat perfect de frumosii munti.

Lacul Zeel am See
Biserica Sf. Hypolite (construita in secolul al XI-lea, cea mai veche din regiune), hoteluri si pensiuni splendite, piete aranjate sunt imaginiile unui orasel minunat care te fac sa te simti cu-adevarar turistul descatusat de problemele cu care-a venit de-acasa, chiar daca nu esti cazat la Grand Hotel (cel mai frumos din zona plasat pe malul lacului), ci poate la o pensiune modesta din afara orasului sau la cort , in campingurile din jur.

Zeell am See
V. Oprirea a cincea-Soseaua alpina Großglockner-Hochalpenstraße
In urmatoarea zi ne-am pornit pe drumul Großglockner-Hochalpenstraße, un fel de Transfagarasanul Austriei. Am intrat pe acest drum in satul Bruk an de Glocknerrstrasee prin stația de taxare Ferleiten, la altitudinea de 1151 m si pe o distanta de 48 Km si 36 de curbe ne-am minunat de drumul impecabil si de fumusetea peisajului montan. In tot acest timp vaful Großglockner, ne-a urmarit vigilent si arogant de la inaltimea lui de 3798 (cel mai înalt varf din Austria).

Soseaua alpina Großglockner-Hochalpenstraße
De fapt, aceasta a cincea oprire a cuprins la randul ei, multe alte pauze pe minunatul drum. Prima oprire a fost pe varful Edelweisspitze ( o ramificatie a drumului pincipal), aflata la altitudinea de 2.571 de metri,.

Edelweisspitze
Admiram fumusetea peisajului privind in sus spre batranul si caruntul varf Großglockner si spre inca alte varfuri misterioase (30 de varfuri au inaltimea mai mare de 3000m) dar si in jos spre firavul fir de iarba impletit cu galbenul intens al florilor.
De-aici din varful Edelweisspitze, punctul cel mai inalt al drumului revenim la drumul principal si dupa alti 13 km intram pe o noua ramificatie a drumului (vreo 8 Km) spre ghetarul Pasterze aflat la poalele varfului Großglockner.
Ne oprim in parcarea supraetajata si admiram frumusetea ghetarului Pasterze si a muntilor ce-l inconjoara.

parcare ghetarul Pasterze
Ghetarul Pasterze are o lungime de 9 km si este cel mai mare ghețar din Austria.

Ghetarul Pasterze
Dincolo de frumusetea fara margini a naturii formata de muntele sculptat in forme artistice si de ghetarul Pasterze ne miram din nou de grija oamenilor pentru oameni. Astfel, vreo 6 km am pornit pe un drum suspendat deasupra ghetarului, drum sapat in munte, vegheati indeaproape de falnicul Großglockner. Drumul trece prin vreo 6 tuneluri fiecare destul de lungi, sapate doar pentru ca noi si altii sa fim protejati de pietre si astfel sa putem admira ghetarul pe toata lungimea lui, Dupa ce-am iesit din tunele plimbarea pana pe Varful Gamsgrube de 2548 m a fost foarte placuta printre marmote si flori multicolore urmariti indeaproape de impunatorul varf.

Varful Großglockner 3798 m
Admiram frumusetea varfului Großglockner, de-aici din Gamsgrubeweg si ne-ntoarcem printe marmote si flori.
Cu sufletul incarcat cu imagini frumoase pornim din nou pe incovrigatul drum dar nu pentru mult timp pentru ca inainte de intrarea pe drumul principal ne impiedicam , din nou, de cascade, lacuri si pajisti multicolore, toate formand un peisaj de poveste.
Revenim din deviatia drumului, la soseaua alpina Großglockner-Hochalpenstraße si admiram lacul Margaritzenstaunsee care se iveste in fata noastra si care strange lacrimile cristaline ale profunzilor munti din jur.
Continuam pe serpentinele impecabile ale drumului alpin batut de biciclisti si motociclisti si privim cu admiratie peisajele care se ivesc la orice curba, in orice parte te-ai uita. Incet, incet ajungem in localitatea Heiligenblut, ultima de pe acest drum. Ii facem o fotografie si pornim spre casa,

Heiligenblut
Gata! Pornim spre casa cu cardul sufletului si a aparatului de fotografiat incarcate de amintiri si peisaje minunate.
UTILE
Cascada Krimml: http://www.wasserfaelle-krimml.at/
Telecabina Kaprun-Ghetarul Kitzsteinhorn: http://www.kitzsteinhorn.at/en/skiing-resort/tickets-prices/up-and-downhill-tickets
Soseaua alpina Großglockner-Hochalpenstraße: pret, program, informatii:(www.grossglockner.at/en/preise/)
Cazare rezervati aici: Booking