Regiunea lacurilor cristaline -Salzkammergut Austria


Obiective turistice in zona Salzkammergut:

  • Gosau,
  • Oberdraum,
  • Hallstratt,
  • Bad Ischl,
  • Sankt Gilgen,
  • Hintersee
  • Salzburg.

_______________________________________________________________________  

Inspirati din fotografiile postate pe diverse  pagini virtuale, am vrut sa  cunostem putin din Austria „de dincolo de Viena”  intesata cu munti, ghetari, rauri, lacuri, cascade si localitati pitoresti capabile sa intipareasca in memoria sufletului nostru si a aparatului de fotografiat, peisaje fascinante. In prima parte a calatoriei ne-am deplasat prin zona Salzkammergut, in partea a doua am vizitat regiunea situata la umbra varfului Zugspitze si in partea a treia am pasit in lumea unica a Parcului National Hohe Tauern .

In acest articol voi insira succint minunatiile din zona Salzkammergut pe care le-am vazut noi in cele  7 opriri: 1) Gosau, 2)Oberdraum, 3)Hallstratt, 4) Bad Ischl, 5)Sankt Gilgen, 6) Hintersee si 7) Salzburg.  

peisajele-calatorului-harta

Sazkammergut este o zona din Austria, strajuita de munti inalti (cel mai inal este masivul Dachstein de 2995 m), cu 76 lacuri cristaline  si raul Traun care serpuieste printre sate sau statiuni idilice. Ea se intinde de la orasul Salzburg pana la lantul muntos Dachstein. Zona turistica Salzkammergut face parte din 3 regiuni: Salzburg, Styria si Austria Superioara. Munti inalti ce se oglidesc in lacuri cristaline si sate pitoresti au asigurat decorul pentru carul  de fotografii cu care ne-am intors din acest tinut de poveste.  Desigur, frumusetile acestei regiuni sunt nenumarate , oriude privesti ramai inmarmurit. Noi, in 3 zile cat ne-am invartit prin aceasta zona am facut  cateva opriri si am vazut doar cateva din nestamatele locului.

Oprirea 1 – Gosau am Dachstein

De la Viena la Gosau sunt aproximativ 300 Km pe care i-am facut in vreo 3 ore. Aici, in Gosau, am facut prima oprire si am avut impresia ca am aterizat pe un taram fermecator.

Gosau

Gosau la umbra muntelui Dachstein

In prima seara a sederii noastre aici, ne-am plimbat prin frumosul satuc cu multe pensiuni si case ale caror balcoane si ferestre erau impodobite cu muscate colorate, am urcat pe drumuri inguste si serpuitoare catre cele trei bisericute din sat si am  tras cu ochiul catre falnicul munte Dachstein care strajuia localitatea. In urmatoarele doua seri am mers  pe drumul croit alaturi de paraul Gosaubach printre casute cu flori, vreo 9 Km pana la Lacul Gosau, avand in fata noastra frumusetea ghetarului Dachstein. Am lasat masina in parcarea statiei de telecabine care urca la Gablonzer Hut si ne-am indreptat spre lac. Am facut inconjurul lacului uneori printre brazi, alteori prin tunele sapate intre munte si apa, printre cascade galagioase venite de sus si ne-am minunat in fiecare minut  de frumusetea ghetarului  si de pieptenii muntilor Dachstein (numiti si Dolomitii Salzburgului) care se oglindeau in lac.  Uneori nu deosebeam unde se termina lacul si incepe muntele.

Ghetarul Dachstein

Ghetarul Dachstein

Masivul DachsteinMasivul Dachstein

Gosau ne-a fascinat, are munti, are ghetar , are case de lemn cu balcoane idestulate de flori si bisericute frumoase. Poti sa te plimbi pe traseele domoale din jurul satului sau a lacului dar poti sa faci si drumetii care te urca pe varful de aproape 3.000 m.  Are de toate!

Oprirea 2-Oberdraum

Din Gosau la Oberdraum sunt  18 Km. Am lasat masina in parcarea de la baza statiei  si ne-am imbarcat in  telecabina care avea 3 destinatii: Astfel  statia 1 asigura accesul la Pestera Mamut si Pestera de Gheata , statia 2 era punctul de plecare catre  „5 Fingers” de pe varful Krippenstein (2108 metri) iar Statia 3 asigura accesul pe platoul Dachstein de unde se pot face drumetii printre munti stancosi si iarba verde.

Noi ne-am oprit la cea de-a 2 statie de unde am pornit  catre muntele Krippenstein  Este uimitor cum in doar cateva minute ( 10 minute cu telecabina in vreo 20 minute  pe jos, pe carari amenajate)  ajungi pe muntele Krippenstein  la altitudinea de 2.108 m. deasupra lacului Hallstat. E-adevarat sentimentele pe care le ai dupa multe are de urcat spre un  varf de munte sunt mult mai intense decat atunci cand urci in cateva minute cu telecabina,  dar privelistea de aici este aceeasi. Cele „5 degete” amenajate,  este locul in care , ca intr-un cinematograf. muntii, lacul  si cerul se vad minuat, mai ales in zilele senine. Vai dar ce munti, ce lac si ce orizont?

Lacul Halllstat, Obertaul si Hallstatt vazut de pe 5-fingers

Lacul Halllstat, Obertaul si Hallstatt vazut de pe 5-fingers

Am urcat din nou in telecabina si am coborat la statia 3 de  unde am pornit la o plimbare intr-o lume mirifica printre munti stancosi inca acoperiti de zapada dar si multa vegetatie verde implietita cu floricele multicolore . Fotografia de mai jos, sper sa explice, epitetul meu.

SONY DSC

Am coborat  in statiune  admirand minunatii munti dar si satele pitoresti Hallstatt si Oberdraun care se vedeau in vale, Telecabina era ancorata de-un fir aproape vertical sprijinit de peretii stancosi ai muntelui. Ajunsi jos, am luat vaporul catre Hallstatt, localitate inclusa in toate topurile ca fiind cel mai pitoresc sat din Austria si pe care doream sa o cunoastem de multa vreme

Oprirea 3-Hallstatt

Vaporul plin cu turisti se apropia incet, incet de satul dintre munte si lac, inundat parca de Cascada Waldbachstrub,  permitadu-ne sa ne obisnuim treptat cu frumusetea monumetala a locului.

SONY DSC

Hallstatt-vedere din vapor

Inca de la inceputul  secolului, Alexander von Humbold a numit locul ca fiind „cel mai frumos loc din lume”. In anul 1997 localitatea a fost inclusa in patrimoniul UNESCO. Suprematia locului este data de faptul ca aici se impletesc armonios  frumusetea naturala a  lacului inconjurat de muntii Dachstein stancosi dar impaduriti cu rafinamentul arhitecturii datorata bogatiei locuitorilor ei provenind din exploatarea minelor de sare  inca din perioade preistorice.

Am coborat din vapor admirad cladirile aranjate in trepte  pe putinul loc existent intre lacul azuriu  si muntele verde. Piata centrala, case suprapuse, cafenele boeme, biserici vechi, strazi inguste  alcatuiesc frumosul Hallstatt.

Hallstatt

Hallstatt

bb2

Dupa cum se vede si in fotografiile de mai sus, in sat exista doua biserici, adevarate opere de arta,  fiecare cu istoria ei  Biserica catolica (in stanga) a fost construita, in prima sa forma, in anul 1181, cea de astazi dateaza din 1505. Biserica evanghlica (in dreapta) este din 1863 si este cel mai fotografiat obiectiv al orasului.

Un alt obiectiv renumit al locului este  cea mai veche mină de sare din lume, de unde „aurul alb” era extras încă de 2500 de ani. Aici se poate ajunge cu funicularul sau pe jos, Noi nu am mers la mina de sare dar am pornit-o domol in sus pe cararea serpuitoare care ne-a dus intr-o ora pe muntele Salzberg, intr-un punct  de unde aveam o vedere deoasebita asupra lacului si nestematului oras.

SONY DSC

Vedere de pe muntele Salzberg asupra lacului si localitatii Hallstatt

Drumul serpuitor pe care am urcat nu a fost usor de strabatut dar privelistile care se iveau in vale erau deosebite. Tot de privelisti impresionante am avut parte cand am ajuns in varf la  puntea de observație „World Heritage View”, Aici, de pe  platforma de otel (Aussichtsplattform Welterbeblick) in forma de varf ascutit, suspendata la o inaltime de 360 m, am savurat  frumusetea nemarginita ce se asterne la picioarele noastre.

Suspendati pe puntea de otel deasupra lacului Hallstatt

Suspendati pe puntea de otel deasupra lacului Hallstatt

Hallstat este minunat, ne-a convins, isi merita locul de top in cadrul celor mai frumoase localitati din lume.

UPDATE: In 2018 in trecere dinspre Italia ne-am mai oprit pentru cateva ore si am facut inconjurul lacului cu bicicleta despre care  am scris aici

Oprirea 4-Bad Ischl

Dincolo de frumusetea muntilor si a lacurilor cristaline din regiunea Salzkammergut   si raul Traun are melodia lui.  Bad Ischl este o localitate strabatauta de acest rau si careia ii da intr-adevar un farmec aparte. Ne-am plimbat si noi pe malul acestuia si am admirat cladirile  cochete asezate de-a lungul lui.

Bad Ischl  este o importanta statiune balneara si din acest motiv numeroase personalitati  politice si  artistice si-au avut resedinta in acest oras.  Ne-am plimbat si noi pe urmele   imparatului Franz-Joseph si imparateasei Sisi, cei care au avut aici „casa de vacanta”, numita  Kaiservilla care a fost cumparata in 1852. Pagini importante de istorie s-au scris in acest oras, De exemplu, la 28 iulie 1914, imparatul  Francisc Iosif I a semnat declaratia de razboi contra Serbiei, aceasta insemnand inceputul  primului  razboi mondial.

Centrul orasului este unul deosebit cu  cladiri vechi, stradute inguste si biserici care isi inalta turnurile spre cer la umbra frumosilor munti.

1-bad

1-bad1

Oprirea 5 – Sankt Gilgen

Urmatoarea noastra oprire a fost in localitatea St Gilgen, asezata pe malul lacului Wolfgang si adapostita de umerii puternici ai muntilor din jur, Ne-am plimbat pe stradutele inundate de soare ale statiunii, am admirat primaria cu obloane verzi,  casa in care s-a nascut mama lui Mozart, am  vizitat biserica dedicata sfantului Giles, ne-am plimbat putin pe malul lacului de un albastru , prea albastru plin cu ambarcatiuni.

1-gilgen

Noua care ne plac muntii, nu puteam rata o urcare pe  varful Zwölferhorn , la 1522 m. Telecabinele colorate ne-au urcat rapid pe varful muntelui de unde imaginile care ni s-au asternut in fata ochilor au fost minunate.

Telecabina de la St Gilgen pana pe Varful Zwölferhorn (1522 m)

Telecabina de la St Gilgen pana pe Varful Zwölferhorn (1522 m)

De-aici aveam o vedere nu numai asupra Lacului Wolfgang si a orasului St. Gilgen dar si asupra frumoaselor lacuri Mondsee si Atersee. Scenele pitoresti din filmul „Sunetul muzicii” au fost filmate in aceste locuri minunate.

SONY DSC

Vedere de pe varful Zwölferhorn: Lacul Wolfgang ,orasul St. Gilgen ,Lacul  Mondsee si Lacul Atersee

In partea opusa, creste si varfuri se insirau in fata noastra pana la zimtatul munte Dachstein si  formau un tablou minunat.

SONY DSC

Vedere de pe varful Zwölferhorn

Inapoi am cobarat pe jos, prin padure. Fiecare luminis ne oferea prilejul sa mai savuram, inca o data , frumusetea locului cu peisaje deosebite care  se etalau la vale.

Oprirea 6 -Hintersee

Lacul Hintersee din Faistenau nu are culoarea turcuaz a lacului Wolfgang si nici nu este „cel mai frumos lac din lume „ca Hallstatt dar are spectaculozitatea si pitorescul deosebit,  caracteristici specifice tuturor lacurilor din aceasta parte a Austriei asemeni unei mantii care aluneca de pe umerii muntiilor . O plimbare pe malulul lacului sau printre casutele inundate de flori pe melodia  clopotelor bisericutelor care bat din ora-n ora nu poate fi decat placuta.                       1-hintersee

Oprirea 7 -Salzburg

Salzburgul este un muzeu in aer liber  cu cladiri, biserici, castele si fortarete vechi asezat  la umbra simfoniilor lui Mozart si intr-un cadru natural deosebit. Astfel, masivul Monchsberg vegheaza vechea cetate iar raul Salzach serpuieste prin oras transmitand acestuia, un farmec aparte.

Salzburg

Salzburg

Exista multe obiective turistice in aceasta bijuterie de oras, noi doar ne-am plimbat putin prin centrul vechi devenit patrimoniul UNESCO unde am admirat frumoasa catedrala, Muzeul de Artă și Istoria Artelor, Piața Mozart si am urcat spre Castelul Hohensalzburg de unde am avut o priveliste asupra intregului oras.

Catedrala orașului Salzburg -decorată cu o fațadă și cupolă în stil italian ,construita în stil baroc

Catedrala orașului Salzburg -decorată cu o fațadă și cupolă în stil italian ,construita în stil baroc

Muzeul de Arta si Istoria Artelor-stanga sus si Castelul cu fortareata t construit în anul 1077 de către arhiepiscopulul Gebhrad

Muzeul de Arta si Istoria Artelor-stanga sus si Castelul cu fortareata t construit în anul 1077 de către arhiepiscopulul Gebhrad

Intr-adevar, orasul Salzburg este unul deosebit si sper ca a reusit sa se faca punte pe care sa treaca  armonia, frumusetea si optimismul  muzicii lui Mozart  catre  sufletul nostru prins in agitatia de zi cu zi. (”Muzica lui Mozart este atat de pura si de frumoasa, incat o consider o reflectie  a frumusetii Universului.”  Albert Einstein). Pentru ca reusita unei calatorii este egala cu modul in care realizam armonia  intre frumusetea  locului, intelegerea personalitatilor care au marcat acel loc si trairile sau emotiile noastre cu care ne-ntoarcem acasa. Dar sufletul nostru este asemeni operelor  lui Mozart cand multumit ca o zi senina, cand agitat  ca o furtuna, cand luminos ca un rasarit de soare…, cand Simfonia nr. 39, cand Concertul pentru  pian nr 21.

Locurile prezentate mai sus sunt doar cateva din frumusetile zonei Salzkammergut. Noi am  plecat , a doua zi ne astepta varful Zugspitze si localitatile aflate la umbra lui.


Cazare: Accesati aici:   Booking 

___________________________________________________________________

(P) – descrieri de drone si cele mai bune preturi le vei gasi aici!

-alte descrieri de produse electrice si electrocasnice aici !


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *