Cu bicicleta prin Marginimea Sibiului


Am batut potecile Fagarasilor si ne-am minunat de splendoarea crestelor si a lacurilor de munte devenite diamante la lumina diminetilor de vara. Am vizitat orasul Sibiu si ne-am bucurat de arhitectura unica a cladirilor  luminate de beculete jucause, in zilele din apropierea sarbatorilor de iarna. Dar n-am stiut ca satele din apropierea Sibiului stralucesc atat de frumos la lumina soarelui de toamna, Am aflat asta, intr-o zi, cand pe saua  bicicletei, pe un traseu de vreo 73 Km am trecut prin cateva dintre satele grupate sub numele de Marginimea Sibiului. Astfel, Rasinari, Poplaca, Orlat. Sibiel si Gura Raului ne-au oferit tablouri pitoresti de pus pe peretii amintirilor, mult timp de-acum incolo.

Sibiu-Rasinari -12 Km

Incalecam pe saua bicicletei si pornim in mica noastra drumetie din apropierea Stadionului Municipal din Sibiu. trecem prin parcul Sub Arini si apoi intram in Padurea Dumbrava.

1-1-20160924_181611-001

Pista de bicicleta merge vreo 8 km avand in dreapta frumoasa padure de stejari care adaposteste Muzeul Satului Astra precum  si vechea linia de tramvai Sibiu-Rasinari inaugurata in  14 martie 1948 cand „satul Rasinari vuia a sarbatoare” Atunci, „casele erau împodobite cu ramuri de brad, drapelele arborate, iar invitaţii primiţi cu fast pe ritmuri de fanfară.”.

peisajele-calatorului-tramvai

Dupa ce se termina padurea Dumbrava, mai in vale se iveste un sat cu acoperisuri rosii, turnuri de biserici incadrate de dealuri marete.

Intr-adevar, vremurile vitrege ale oamenilor din aceste locuri, au aprins in inima lor, nevoia de a-si construi biserici, ca si cuibusoare de alinare a durerilor lor sufletesti.  In Rasinari, aceasta s-a concretizat in  3 biserici, adevarate opere de arta, fiecare cu istoria ei: Biserica cu hramul Cuvioasa Paraschiva (1725-1758), Biserica Sf Ilie (1838)  si  Biserica din deal (1800-1814).

peisajele-calatorului-manastirea-din-deal-rasinariPedaland, pe ulita  ingusta, a Popilor, ajungem la casa unde s-a nascut poetul, luptatorul drepturilor romanilor transilvaneni, omul politic Octavian Goga . Vazand casa alba, ma gandesc la versurile poetului, din poezia Casa noastra: „De pe pereţii-ngălbeniţi /Se dezlipeşte-n pături varul, /Şi pragului îmbătrânit /Începe-a-i putrezi stejarul;/Iar dacă razele de soare  /Printre şindrile facu-şi cale, /Văd sporul pânzei de păianjen /Şi-nfiorate mor de jale.”
peisajele-calatorului-casa-octavian-goga

Ajungem la Casa memoriala Emil Cioran evidentianta doar printr-o placa comemorativa, unde scriitorul a locuit pana in 1920. “Cea mai mare ruptura pe care am trait-o a fost aceea din 1920, cand a trebuit sa-mi parasesc satul natal, din Carpaţi, ca să merg la liceu, la Sibiu. Au trecut mai bine de patruzeci de ani de-atunci si tot nu pot uita sfasierea instrainarii ”. (Emil Cioran-Caiete, ianuarie 1962)

peisajele-calatorului-casa-emil-cioran

Pe biciclete sau pe langa, admiram casele si stradutele pavate si ne simtim parca la inceputul secolului. “Cat as vrea sa revad straduta dupa straduta, coltisor de coltisor, acest blestemat, acest splendit Rasinari”(Emil Cioran, Scrisoare catre Bucur Tincu in martie 1973),

peisajele-calatorului-ulita-rasinari

Rasinari-Poplaca  6 Km

Ne-ntoarcem putin spre iesirea catre Sibiu si o cotim  spre Poplaca. Greutea urcarii dealului ne este lumiata de manastirea Ioan Iacob Romanul ce ne apare ca o ciuperca uriasa in mijlocul campului verde,  plin de floricele.

peisajele-calatorului-manastirea-rasinari

Urcam dealul manastirii si apoi il cobaram zburand pe biciclete. Zborul ar fi fost frumos daca n-ar fi trebuit sa ne oprim, sa avem grija la cainii care pazeau turmele de  oi de pe aceste dealuri. Cobaram in Poplaca si ne amintim de frumoasele filme romanesti „Profetul aurul și ardelenii”, „Artista, dolarii și ardelenii” si „ Pruncul, petrolul și ardelenii”, ale caror protagonisti erau din acest sat. Cei trei frati Brad au plecat pentru o viata mai buna in America dar cand aveau o bucurie o strigau catre consatenii lor „Hei, voi cei din Poplaca…” si in momentele lor sincere se intrebau „Mai ajungem noi vreodata acasa, la Poplaca noastra?”

peisajele-calatorului-poplaca

Poplaca-Orlat  9 Km

Drumul intre Poplaca si Orlat nu este greu, pedalam linistiti, noi si gandurile noastre, avand in stanga umbra muntilor Cindrel. Aflam despre Orlat ca ar fi o localitate foarte veche din epoca  neolitica atestata documentar in anul 1319. Mai aflam  ca aici a functionat, prin anii 1500, prima fabrica-moara de hartie din sud-estul Europei dar si ca aici, Liviu Rebreanu, a scris Ciuleandra, Crăişorul şi o parte a romanului Ion.(sursa:http://comunaorlat.ro).

peisajele-calatorului-orlat

Orlat-Sibiel 8 KM

Din Orlat o luam spre Sibiel trecand pe langa frumoasa manastire “sfanta Treime” incadrata superb de muntii impaduriti.

peisajele-caltorului-manastirea-orlat

Printre dealuri, uneori inalte pline cu paduri de foioase amestecate cu brazi si alteori mai joase cu meri ruginii, ajungem in Sibiel. Aici am gasit o localitate plina de turisti in mijlocul careia o biserica frumoasa, o troita, o fantana , un cuib de berze alcatuiesc un tablou parca ireal.

1-20160924_143153

Sibiel- Barajul Gura Raului 16 KM

Ne-ntoarcem din Sibiel spre Gura Raului. Cu cat ne apropiem de Gura Raului cu atat intram mai adanc in munti. Peretii muntilor reusesc sa asigure decorul unui spectacol minunat in care actorii sunt localnicii care trebaluesc pe langa case si noi care pedalam, pedalam admirand frumosul peisaj. “Ar trebui sa vezi candva Gura Raului ca sa intelegi ce-nseamnă un colt de rai cu straveche traditie in cultura romaneasca” (Lucian Blaga)

1-20160924_153250-001

Din Gura Raului mergem in sus pe firul raului Cindrel, in cea mai mare parte, la pas, impingand cu greu, bicicletele. Cu greu, ajungem la baraj si ne miram de uriasa stavila pusa in calea apei dar si de suprematia naturii din jur.

1-20160924_162152

Gura Raului-Rasinari (pe 106 J si 106 A)- 12 Km

Din Gura Raului o luam spre Rasinari pe un drum linistit  dar greu (106J) care urca, urca pana la intersectia cu drumul care duce spre Paltinis.

1-20160924_171114

De la intersectia drumului care duce la Paltinis, urcam pe saua bicicledei si plutim pana in Rasinari, unde pe ulitele pietruite mai traim putin pitorescul locului

Rasinari-Sibiu 12 Km

De la Rasinari ajungem pe inserate  in Sibiu pe acelasi drum si ne incheiem frumoasa calatorie pe saua bicicletei . Astazi am remarcat cu incantare  foarte putin din frumusetea a 6 sate dar avem speranta ca ne vom intoarce sa cunoastem si altele,  din cele 18 localitati grupate sub numele  Marginimea Sibiului.

marg-sibiului2

Util

Cazare: Daca avei nevoie de cazare, in zona exista o multime de pensiuni. Pe BOOKING   preturile sunt de multe ori mai mici decat daca  rezervam direct la pensiune si in plus 

Reclame

Pentru descrieri de telefoane, aparate de fotografiat, televizoare: aici 

Pentru descrieri masini de spalat : aici

Pentru descrieri o multime de electronice si electrocasnice : aici


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *