Atunci cand ne gandim la planificarea unui concediu, pentru marea majoritate dintre noi, intervine o mare contradictie intre dorinta noastra de a vedea locuri cat mai frumoase si resursele limitate (in special cele financiare) de care dispunem.
In cautarea unui loc capabil sa indulceasca putin aceasta amara discordanta am gasit calea Muntenegrului, care ne ducea spre un taram de vis cu rauri care si-au sapat calea printre muntii inalti alcatuind cel mai frumos canion din Europa sau marea care patrunde artistic in acesti munti sub forma de fluture formand cel mai sudic fiord al Europei sau orase istorice, adevarate perle asezate intre mare si munti pe toata lungimea tarii. Mai jos, insir cateva dintre minunatiile Muntenegrului care ne-au incarcat sufletul de frumusete, de la marea involburata si pana sus pe varf de munte.
1. Plajele din Muntenegru (altitudine 0 m)
Muntenegru este o tara lipita de Marea Adriatica pe toata lungimea ei. Exista o mare varietate de plaje intinse pe 80 de Km de la intrarea dinspre Albania si pana la iesirea spre Croatia prin Bosnia Hertegovina .
Cele mai importante sunt grupate in jurul localitatilor, astfel: 1) plajele Ulcinj (32,7 Km); 2) plajele Bar, 3) plajele Budva (38 Km),4) Kotor 5) Plajele Tivol (cu 3 insule) si 6) Plajele Herceg Novi.
Nu am fost pe toate aceste plaje, dar oricare dintre ele, fie ca sunt cu nisip fin, fie cu pietre taioase, faptul ca se afla la umbra muntilor ne ofera peisaje pe care rar le intalnesti in alta parte si permit sufletului nostru, trairi frumoase. “Litoralul din Muntenegru este cea mai frumoasa atingere intre pamant si mare” Lord Byron .
A.Plaja Dobra Voda Bar
B.Plaja KOTOR

C. Plaja Sveti Stefan
Plaja Sveti Stefan
D.Plaja Jaz Budva
2. Golful Kotor (altitudine 0 m)
Marea Adriatica nu se multumeste sa mangaie suav frumoasele plaje. Obraznica precum un copil neastamparat, aceasta sare involburata impingand muntii Lovcen si Orjen vreo 30 Km mai departe de tarm reusind sa cladeasca cel mai frumos golf din sudul Europei (dupa renumitele fiorduri scandinave).
Golful sub forma de fluture se vede frumos de sus de pe muntii din jur, de pe scarile batranei cetati Kotor, de pe mare (din vapor) sau strecurandu-te cu masina pe drumul care inconjoara golful si care asemeni unei panglici, leaga infinitul azuriu al marii de muntelele stancos. Noi am inconjurat golful cu masina si ne-am minunat de abruptul frumos al muntilor din partea dreapta si azuriul marii, in partea stanga.
Golful Kotor ascunde alte si alte comori turistice valoroase care incarca sufletul calatorului: doua insule deosebit de frumoase:
- Insula Sveti Djordje (Sfantul Gheorghe) este o insula naturala pe care, la umbra chiparosilor, se gaseste biserica cu aceeasi nume cladita in secolul al IX-lea.
- Insula Gospa OD Skrpjela (Maica Domnului de pe stanca), este o insula artificiala, construita de pescarii din zona si in mijlocul careia se afla manastirea construita in secolul al XV-lea.
Insula Sveti Djordje (Sfantul Gheorghe)-in dreapta fotografiei si Insula Gospa OD Skrpjela (Maica Domnului de pe stanca)-in stanga fotografiei
3. Orasele de la Marea Adriatica (0-260 m)
Orasele de la Marea Adriatica sunt margelele de diamante care infrumuseteaza linia dintre munte si mare. Grecii, romanii si turcii si mai ales stapanirea venetiana de 400 ani si-au pus amprenta pe frumoasele orase: Ulcinj, Kotor , Budva , Herceg Novi.
Ulcinj este asezat la 60 m deasupra nivelului mari si are cel putin 2500 ani
Budva are o vechime de 3500 ani si este un oras deosebit. Orasul vechi numit Stari Grad cu stradute inguste ne poarta intr-o alta epoca si ascunde o serie de monumente istorice si cladiri construite in stil baroc si renascentist printre care Biserica a Sf. Ivan din secolul VII si Biserica Sfanta Treime.
Kotor-ul este o impletitura magica a trei elemente: 1) orasul actual locuit de 13 mii de locuitori, menționat pentru prima data in anul 168 i,Hr.; 2) cetatea veche inconjurata de un zid construit in timpul Republicii Venetiene si 3) golful Kotor care reprezinta asa cum l-am prezentat mai sus, cel mai sudic fiord din Europa. Kotor-ul este inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO datorita cetatii bine conservate si privelistile deosebite,
Poarta Marii, Poarta de Nord si Poarta de Sud sunt cele 3 porti de intrare in cetate, un sistem complex alcatuit din poduri care traverseaza raul Skurda, zidul gros al cetatii si portile propriu-zise, artistic sculptate, care depa ce sparg zidul vechi ne introduc intr-o lume din alte vremuri.

Poarta intrare Cetatea Kotor
In interiorul cetatii (Stari Grad Kotor) trecem ca printr-un labirint printre cladiri vechi locuite, cafenele boeme, biserici si palate vechi si deosebit de frumoase.
Catedrala Sfantul Trifon (Catedrala Sv Tripuna), construita in 1166 este una ditre cele mai importante capodopere ale cetatii (Sfantul Trifon este protectorul orasului inca din anul 890). Turnul cu ceas este un alt simbol al orasului construit in anul 1602 . Palatul Beskuca, Teatrul lui Napoleon, Palatul Ducal, Biserica Sf Luca , Sf Mihail si Buserica ortodoxa Sf Nicolae sunt alte cladiri din cetate care ne-au uns sufletul cu frumuseti si emotii.
Urcarea celor 1350 de trepte a Cetatii Kotor nu este usoara intr-o zi calduroasa de vara dar privelistea oferita frumosului golf este mirifica. Am urcat admirand in fiecare minut golful care se vedea din ce in ce mai frumos, cu cat urcam mai sus
4. Canionul Tara
Canionul Tara este o alta minune a naturii. Raul Tara (Lacrima Europei) , un rau de culoare turcoaz patrunde printre munti, pe o lungime de 82 km formand prapastii uriase intre muntii inalti si intunecati si raul adanc si pastelat. Aceasta impletitura formeaza cel mai frumos canion din Europa, fiind astfel, al doilea ca mărime din lume (după Canionul Colorado).
Dicolo de frumusetea naturala a locului si oamenii au reusit prin anii 1937-1940, sa realizeze o capodopera: podul Durdevica. Astfel podul sta suspendat printre prapastii la 172 m deasupra serpuitorului rau sprijinindu-se pe cele 5 arcade , Pe o lungime de 365 metri podul asigura tranversarea canionului dar si punct de belvedere pentru peisaje rare care ni s-au intiparit adanc in suflet.
5. Orasul Zabljak (1.450 m)
Zabljak este orasul aflat la cea mai ridicata altitudine din Balcani (1.456 m) si este inconjurat de 23 varfuri muntoase cu altitudine peste 2.200 m si 18 lacuri glaciare de o frumusete rara. Dintre cele 18 lacuri se remarca Lacul Negru format din 2 lacuri aranjate sub forma cifrei 8. O plimbare in jurul acestui lac este o placere pentru oricine, iar pentru noi a fost magie. Eram incantati de frumusetea lacului dar ne uitam cu provocare la Varful Bobotov Kuk care strajuia peisajul si pe care urma sa-l cucerim a doua zi.

Lacul Negru -Parcul National Durmitor, Muntenegru
6. Pasul Sedlo (1.907 m)- Varful Bobotov Kuk (2.523 m)
Din Pasul Sedlo cea mai inalta trecere rutiera din Muntenegu, aflata la altitudinea de 1907 m pornim spre cel mai inalt varf din Parcul National Durmitur si timp de 6 ore am plutit printre peisaje greu de descris. Cu ochii cascati de uimire calcam timid pe iarba de un verde, prea verde si pe florile prea colorate. Am pornit la drum avand in fata frumosul tablou al muntilor Durmitur intocmai ca un amfiteatru.
Pluteam doar cu sufletul pentru ca urcusul nu era usor. Cu incantare admiram in spatele nostru tabloul oferit de peretii amfiteatrului formati din munti verzi, roci calcaroase , colti ascutiti si cate-un varf care stapunge cerul din loc in loc si in fata noastra frumoasa scena amenajata in persoana lacului Veliko Skrcko Jezero. In contrast cu aceasta imagine privim deznadajduiti gramada uriasa de pietre, asa cum se arata din acest loc varful Bobotok Kuk .
Incet, incet urcam pe piatra neprietenoasa, apoi spre final ne cataram sprijnindu-ne de lanturi , aproape suspendati deasupra Lacului Negru. Dar frumosul peisaj pe care il privim cand am ajuns in varf ne face sa uitam ca intr-o amnezie totala , emotiile si greutatea urcusului. Aici sus pe varful Bobotov Kuk ,ne apare Muntenegru in toata splendoarea lui. Nu vedem pana la mare dar frumosii munti si lacurile care ni se astern la picioare sunt magnifici/e.
Am strabatut aceasta frumoasa tara o data doar in trecere cand am facut un tur al Balcanilor (Bulgaria, Turcia, Grecia, Albania, Muntenegru, Croatia, Ungaria, Romania) si acum mai recent cand am avut destinatia finala doar Muntenegru (prin Serbia). Durata unei calatorii in Muntenegru poate varia , nu te plictistesti nici 2 saptamani dar noi ne-am limitat la 7 zile: 1 zi drumul prin canionul Tara si vizitarea Parcului National Durmitur, 1 zi urcarea pe varful Bobotov Kuk , 4 zile in Budva cand am vizitat plajele si orasele de la malul marii si 1 zi in Kotor, Si apoi plecarea spre casa cu oprire in Belgrad. Desigur sunt mult mai multe locuri frumoase de vizitat in acest tinut de poveste, altele decat cele prezentate mai sus, dar faptul ca o tara atat de mica a reusit sa ne poarte de la tarmul marii pana pe varf de munte (de 2.523 m) , printre lacuri cristaline, rauri serpuitoare, canioane si golfuri, este chiar o minune.
Despre drumetia noastra pe Varful Bobotov Kuk am scris AICI
Despre intregul circuit (Eurotrip 2013) care a inclus si MUNTENEGRU am scris AICI
Despre intregul circuit (Eurotrip 2015) care a inclus si MUNTENEGRU am scris AICI
Utile
Transport: cu masina din Romania pana la Ulcinj ( sud-vestul al tarii) sunt aproximativ 1000 Km (din Bucuresti, Cluj), nu exista taxe de drum si combustibilul are pretul aproximativ ca la noi
Cazare: exista pensiuni/hoteluri accepatbile cu preturi incepand de la 100 RON/camera/noapte. bOOKING-ul este cea mai sigura platforma de rezrvare cazare, clik aici BOOKING
Plaja: inchierea unui sezlong este de la 4 Euro pe plaja Jazz Budva
Mancare: preturile la supermaketuri si restaurante sunt aproximativ la fel ca si in tara
Obiective turistice: intrarea in Cetatea Kotor-4 Euro, parcul National Durmitor: 3 Euro
(p)
Pentru specificatii si oferte de pret aparate foto aici
Daca vrei sa-ti cumperi produse electronice si electrocasnice arunca o privire aici