Piatra Singuratica si Varful Hasmasul Mare


Informatii pe scurt:

Biserica din Balan (865 m)-> Cabana Piatra Singuratica (1.504 m)- 1 ora si 30 minute
  Cabana Piatra Singuratica-> Varful Hasmasul Mare -> Cabana Piatra Singuratica -2 ore si 30 minute
  Cabana  Piatra Singuratica-Poiana Vf Ascutit-Cabana Piatra Singuratica -30 minute
Cabana Piatra Singuratica (1.504 m)-> Biserica din Balan (865 m)- 1 ora si 30 minute
Timp total: 6 ore
Dificultate traseu: medie

Povestea noastra:

Muntii Carpati reprezinta pentru relieful tarii noastre acel element de mister, greu accesibil. Drumurile se croiesc greu printre munti, pamanturile stancoase nu dau roade care sa ne hraneasca (am uitat de afine si merisoare), Si totusi, oamenii ii  cauta, ei fiind  loc de ascunzis din calea  asupritorilor (in trecut), loc de retragere din lume  si de reculegere (pentru pustnci), loc  de munca pentru ciobani iar pentru noi o plimbare pe poteci de munte inseamna o intalnire cu natura pura si cu noi insine.

Grupe, subgrupe, divizuni, masive sunt impartiri  ale Carpatilor nostri, facute de specialisti geografi. Dar pentru noi, fiecare munte pe care reusesti sa ajungi este unic si ultimul , sigur, este cel mai frumos pentru ca imaginea intiparita in suflet se impleteste cu emotiile cu care tocmai am coborat si care inca rezista.

Asa se face sa pot spune astazi,  ca drumetia de ieri  pe Hasmasul Mare a fost cea mai frumoasa. Asta pentru ca traseul de mai putin de  7 ore (sase ore pe traseu + 0.30 minute pauza) nu a fost foarte greu iar peisajele care ne-au iesit in cale au fost de poveste.

Traseul nostru a inceput din parcarea aflata in spatele frumoasei biserici catolice din Balan, Pe o distanta de  vreo 500 m  casele asezate pe firul paraului Fierarilor  la umbra frumosilor munti care se zareau asigurau decorul inceputului unei zile frumoase. Gandurile noastre ne-au purtat  in doua lumi diferite. Privind casele, unele parasite, ne-am gandit la viata grea a locuitorilor din Balan, care ramasi fara loc de munca dupa inchiderea minelor de fier si arama au fost nevoiti sa plece sa-si caute rostul in alta parte. Populatia orasului era in anul 1977 de 12 mii locuitori iar in anul 2011 doar de 6 mii, fiind orasul cu cea mai mare scadere din Romania.  Cu privirea sus catre frumosii munti dar cu gandul la   realitatea si greutatea vietii oamenilor de aici (si nu numai) pornim catre aceea lume care ne place. Dar din pacate, de cele mai multe ori nu putem sa schimbam lucrurile urate si-atunci  nu avem alta solutie decat sa ne concentram pe cele frumoase iar spectacolul muntilor  ni se infatiseaza acum precum un tablou minunat.

Balan la umbra muntilor

Balan la umbra muntilor

In curand ajungem intr-o padure de brazi care urca abrupt vreme de mai bine o ora.Peisajele Calatorului padure Balan

Zonele de luminis ale padurii ne permit sa ne tragem sufletul dar si sa vedem minunata panorama a muntilor ce se deschid in fata noastra.

Trecem pe langa  un izvor apoi inca un pic prin padure si ajungem intr-o poenita de unde incepe sa se zareasca Piatra Singuratica.

Peisajele Calatorului Piayta Singuratica -La panda

De aici Piatra Singuratica ne atragea privirile precum  o sculptura slefuita artistic de natura la fel ca multe alte exponate din Carpatii Orientali. Desi acest tip de relief se aseamana  cu forma masivului Ciucas sau Ceahlau, totusi prezenta calcarelor şi dolomitelor ii da exclusivitate, Ai zice ca Piatra Singuratica este un bibelou de portelan.
peisajele-calatorului-piatra-singuratica
Admiram frumusetea peisajului si pornim mai departe spre Varful Hasmasul Mare. Traseul este mai mult decat pitoresc . Ne incarcam inima cu frumusete.
peisajele-calatorului-vf-hasmasul-mare
Dincolo de altitudinea masurata a unui varf sau altul privelistea de sus este minunata in zilele senine iar drumul pana la ele ne ofera peisaje si intamplari care ne intretin mult timp dupa ce ne intoarcem acasa. ” Varful ! Un varf este de fiecare data doar o etapa intre o urcare  si o coborare.” Joe Simpson
Peisajele frumoase sunt la tot pasul iar „intamplarile” vin si ele: o intalnire cu 10 caini, o trecere prin noroi, un cer care s-a intunecat dintr-o data cand am ajuns pe varf acompaniat de cativa picuri de ploaie…
peisajele-calatorului-vf-hasmasul-mare
 Dupa  1 h si 10 min de la Cabana Piatra Singuratica ajungem pe Varful Hasmasu Mare cel mai inalt varf din Muntii Hasmas,  acei munti renumiti din care izvoreste si Muresul si Oltul. Ni se deschide o priveliste deosebita in orice parte ne intoarcem. Norii grei au acoperit cerul si varful pe care tocmai am ajuns invaluindu-i in mister.
 peisajele-calatorului-varful-hasmasul-mare
Admiram frumusetea muntilor si a vailor din jur, Lacul Frumoasa  si alti munti isi arata frumusetea pana aici. Avantajul drumetiilor in muntii cu altidune mai mica este ca ai ocazia sa simti magia  brazilor pe tot parcursul calatoriei.
peisajele-calatorului-hasmasul-mare
Ne intoarcem pe acelasi drum dar avem alta perspectiva. Acum Piatra Singuratica se arata in diferite forme si ne indeamna sa facem poze. Este foarte fotogenica, Nici nu ne-am dat seama cand am ajuns din nou in fata ei.
Piatra Singuratica

Piatra Singuratica

Ne-am abatut putin spre Varful Ascutit pentru a ne bucura inca un pic de frumusetea  peisajelor si apoi am coborat prin padurea deasa  spre Balan
S-a terminat inca o zi deosebita printre brazi, iarba verde-verde si munti tuguiati.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *