Varfurile Peleaga si Papusa -turlele templului Retezat


SONY DSC

Ne doream sa cunoastem muntii Retezat inca de la orele de geografie cand ii vedeam in fotografiile din manuale. Am crezut atunci, ca acele fotografii erau facute dupa un tablou pictat de un artist cu imaginatie. Relieful artistic modelat precum si lacurile azurii cuibarite intre  aripile muntilor te face sa suspectezi ca imaginea vazuta nu poate fi reala. Tarziu, tarziu, dupa ce i-am cunoscut putin, am descoperit ca fotografiile erau prea anemice si ca dimpotriva  redau prea putin din maretia acestor locuri. Da, intr-adevar „Natura este deasupra artei.” Valeriu Butulescu.

Este greu sa te  hotaresti ce anume sa vezi in Retezat mai ales daca ai un timp limitat. Experimentatii in drumetii montane expun pe paginile virtuale o diversitate mare de trasee  printre vai care izvoresc timid dintr-un firicel de apa dar si cascade nervoase,  lacuri mici si mari,  culmi linistite dar si custuri greu de trecut, varfuri retezate sau ascutite.

Noi am ales cele doua varfuri peste 2500 m care se inalta ca doua  turle peste templul  Retezat si care banuiam (si nu ne-am inselat) ca ne ofera privelisti  si senzatii deosebite simtite atat sus in  varful lor cat si pe lungul drum pana la ele. Fotografiile de mai jos arata ca nici comparatia mea  si nici vorbele lui John Ruskin: „Muntii  sunt marile catedrale ale pamantului: ziduri de stanci, mozaic de flori, coruri de izvoare, altar de zapada, bolta de stele” nu sunt simple figuri de stil.

In cautarea celor doua varfuri am pornit din Carnic (in 2015) si din Poiana Pelegii (in  2016). In primul an nu am reusit sa trecem pragul decat Varfului Peleaga, pe Papusa l-am admirat de departe. Din acest motiv, in anul urmator bucuria reeintalnirii cu Peleaga si atingerea Papusii a fost suprema precum obtinerea unui trofeu rar (mai ales ca Varful Papusa era ultimul din seria varfurilor peste 2500 m pe care am ajuns, din Carpatii nostri)

Fotografiile de mai jos expun locurile minunate pe langa care am trecut in Traseul 2 (din poiana Pelegii). Cat despre emotii, in astfel de locuri nu poti decat sa te simti binecuvantat ca ai ocazia sa le vezi , sa te bucuri de fiecare urcus/custura/varf de care reusesti sa treci si sa adulmeci imaginile frumoase care-ti ies in cale.

Gura Zlata-Barajul Gura Apelor(23  Km)-Poiana Pelegii (17 Km)-drum neasfaltat destul de rau

SONY DSC

Poiana Pelegii- Lacul Bucura 1, 30 h de urcus prin padure de brazi, grohotis, susurul raului Bucura  care isi striga fratele, pe Peleaga si care impreuna formeaza  mai jos raul Lapusnicul Mare si  Lacul LIa. 

SONY DSC

Lacul Bucura este cel mai mare lac glaciar din Romania situat la  altitudinea de 2.040 m avand o suprafata  de 8,90 ha. Ne bucuram de revederea cu el inca de cum il zarim incadrat intre munti, Il admiram si-l luam cu noi in suflet, cred, pentru toata viata. Mergem mai departe, ne asteapta turlele Retezarului: Peleaga si Papusa.

SONY DSC

Urcusul pe Varful Peleaga nu este usor , Pauzele necesare ca sa ne tragem sufletul, ne permit insa, sa ne incarcam cu bucuria imaginiilor frumoase din jurul nostru.

SONY DSC

SONY DSC

De la Lacul Bucura si pana pe Varful Peleaga am facut  1h si 30 minute. Ne bucuram ca am ajuns a doua oara pe acest varf si admiram taurile din Valea Rea, Lacurile Bucura si Bucurel , crestele muntilor modelate  artistic. Ce poate fi mai frumos?

peisajelecalatorului vf peleaga

Mergem mai departe. Ne asteapta Varful Papusa , ultimul de peste 2500 m din Carpatii nostri pe care nu am ajuns. Cautam cu privirea traseul: Vedem un hau mare pe care trebuie sa-l coboram si un munte mare de piatra pe care trebuie sa-l urcam. Ce facem, mai continuam? Vantul puternic cumpletat de  norii intunecati de deasupra noastra, parca ne sugera raspunsul. Dar nu i-am ascultat si am continuat coborarea, apoi urcarea printre bolovanii parca pictati  cu acuarele galbena.

Coborarea de pe Varful Peleaga

Coborarea de pe Varful Peleaga

Urcarea pe Varful Papusa

Urcarea pe Varful Papusa

Printre pietre parca rasturnate in fata noastra sa ne puna piedica, sub norii jucausi si retezati de vantul puternic , intr-o  ora si 10 minute, am ajuns si pe Varful Papusa 2.508 m, al doilea din Retezat. Suntem multumiti ca am reusit sa atingem si acest varf si ca am prins putin  din peticul de cer la care nazuim si la care este atat de greu sa ajungi de-acasa. Pentru ca aici, pe varf esti mai aproape de cer decat de pamant.

Peisajele calatorului Varful Papusa

Privim  in jos spre taul  Peleaga (Ghimpele) care este situat la altitudinea de 2.122 m. Din nou, ni se infatiseaza un peisaj greu de descris in cuvinte. Zarim o impletitura parca crosetata  de creste cu nori care se oglindesc in frumosul lac. Coboram de pe Varful Papusa, apoi o luam spre Ghimpe.

TaulPeleaga

De la taul Peleaga coboram pe firul paraului Peleaga, fratele celui pe langa care am urcat (Bucura). Coborarea este destul de abrupta dar peisajele care ne ies in cale sunt la fel de spectaculoase.

SONY DSC

Coboram atenti pe firul paraului Peleaga care izvoreste din Taul Peleaga pana jos in Poiana Pelegii sau Gura Bucurei unde acesta se uneste cu paraul Bucura si care formeaza apoi raul Lapusnicul Mare. Apa paraului  este foarte limpede si coboara jucaus. La fel ca si omul care  se grabeste tot timpul spre altceva, niciodata nu este multumit cu locul in care se afla in prezent. „Ciudat. Râurile gonesc spre mare, deşi acolo îşi pierd identitatea”(Valeriu Butulescu)

De pe Varful Papusa si pana in Poiana Pelegii am facut cam 2 ore si 30 minute . Inainte sa ajungem in Poiana Pelegii am fost rasplatiti, din nou, cu un stimulent de suflet, o cascada minunata.

Cascada Peleaga

Cascada Peleaga

Iata deci, ca in mai putin de 7 ore cu ruscacul in spate pe carari de munte, printre peisaje anormal de frumoase am ajuns pe cele mai inalte varfuri din Retezat, varfuri care ne-au rasplatit cu imagini si trairi care s-au cimentat adanc in sufletul nostru si care speram sa aduca  o raza de soare  in momentele innorate,

Drumul  spre Varfurile Peleaga si Papusa l-am facut pe traseele marcate pe harta de mai jos, Traseul 1-  din Carnic (voi scrie intr-un viitor articol) si Traseul 2-din Poiana Pelegii.

trasee retezat peisajele calatorului

Traseul 1-11 ore:

Nucsoara-Carnic cu masina, drum accesibil. In Carnic exista parcare privata cu plata

dunga albastraCarnic – Cabana Pietrele -Cabana Gentiana – Lacul Bucura (5 ore)

  Lacul Bucura -Varful Peleaga (1 h si 30 min)

 Vf. Peleaga (2509m)- Curmatura Bucurei , dunga albastra Curmatura BucureiCabana Gentiana,  Cabana Gențiana -Carnic  ( 4 h si 30 min)

Traseul 2- 7 ore

Hateg – Clopotiva – Gura Zlata – barajul Gura Apelor – Poiana Pelegii-cu masina, drum greoi pentru masinile cu garda joasa

dunga albastraPoiana Pelegii- Lacul Bucura (1 h  si 30 min)

  Lacul Bucura -Varful Peleaga (1 h si 30 min)

  Varful Peleaga =Varful Papusa (1 h si 10 min)

 Varful Papusa-Saua Pelegii+ punct albastru Saua Peledii-Poiana Pelegii (2  h si 30 min) 

Facebook Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.