Cu bicicleta pe dealurile Transilvaniei (I) Tg Mures-Sanmartinu de Campie-Faragau-Tg Mures


Traseu: Targu Mures>Ceuas->Sanmartinu de Campie ->Faragau> Glodeni-> Targu Mures

Obuective:

  • Manastirea Adormirea Maicii Domnului si biserica veeche Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil- Sânmartinu de Câmpie (monument istoric)
  • Lacurile din Faragau (arie naturala protejata)

Distanta: 80 Km

Data: 16 aprilie 2016

_________________________________________________________________________

Frumusetea dealurilor transilvane impodobite cu sate pline de viata   se multiplica atunci cand o vezi din saua bicicletei si nu privind-o superior, dintr-o masina. Pe bicicleta, te integrezi cu natura pe langa care treci, cu oamenii care te indruma inainte sa-i intrebi sau cu copii care iti fac cu mana zambind de la marginea drumului.

Sambata 16 aprilie am ales un traseu printre sate si dealuri care sa ne duca la manastirea din Sanmartinu de Campie.

Iesim din Targu Mures, prin cartierul Unirii, trecem prin sate frumoase precum Voiniceni, Ceuas, Sabed, Raciu. Ne amintim de aceasta ultima localitate ca fiind locul de unde a pornit Gheorghe Sincai. Istoria Romaniei prezentata de acesta in „Hronicul romanilor si a mai multor neamuri ” prezinta o ilustrare nemaintalnita a istoriei tarii. Dar Gheorghe Sincai  nu numai ca a scris istorie , el este un personaj important al acesteia, a militat pentru drepturile romanilor din Transilvania, a infiintat peste 300 de scoli, a editat manuale in limba romana contribuind astfel la educatia acestor tinuturi dar si la „cresterea limbei romanesti”.

Din Raciu urmam drumul spre Craiesti si ne oprim in localitatea  Sanmartinul de Campie. Numele localitatii este dat  de calugarul Martin care a poposit in aceasta localitate prin secolul al IV-lea.

Cocotata pe un deal , langa padure ,  manastirea cu turnurile sale care se vad de jos din drum ne cheama sa-i trecem pragul. Mănăstirea Sânmartinului de Câmpie, a fost mentionată de documente încă de la sfârşitul secolului al XIII-lea. In secolul al XV-lea cnejii Dan, Mihai, Pop, Ioan şi Stefan au aparat şi ocrotit manastirea, acesta fiind una din cauzele persecutării lor de către autorităţi şi decăderea din funcţia cneaz.

Astazi, ansamblul manastiresc cuprinde biserica veche din lemn, biserica noua, un corp de chilii si alte anexe gospodaresti. Manastirea veche, din lemn  cu hramul „Mihail si Gavril”este o piesa de muzeu. in care stilul vechi romanesc, cu pridvor se vede de departe iar icoanele vechi din interior pictate organic pe lemn sunt nestemate artistice de mare valoare

Biserica de lemn din Sânmărtinu de Câmpie,se află pe lista monumentelor istorice

peisajele calatorului manastirea nima raciului

Manastirea noua „Adormirea Maicii Doamnului” este o constructie recenta, in care credinciosii din localitatile din jur (si nu numai) vin si-si incredinteaza necazurile lor. In 15 august, la hramul manastirii numarul peleriniilor ajunge la 10 mii.peisajele calatorului manastirea nima riciului

Intrebam omul care ne-a fost ghid la manastire incotro s-o apucam catre casa, nu mai vroiam sa mergem pe unde am venit si ne indruma sa urcam dealul spre cei trei meri infloriti  si apoi sa coboram spre drumul care merge spre Faragau. Si asa am facut. Am econimisit cativa kilometrii buni dar drumul salbatic pe la marginea padurii ia fost minunat. Am fost insotiti o buna bucata de timp de un catel de la manastire care nu  voia in ruptul capului sa se intoarca dar si de mireasma pomiilor infloriti si de cantecul minunat al pasarilor. Galbenul turbat al papadiilor,  rozul ciresilor  infloriti, verdele crud al ierbii si al padurii precum si movul liliacului alcatuiau tabloul colorat din care faceam si noi parte.

urcare mnastirea sanmartinul de campie

Mai aruncam o privire spre minunata manastire care strajuieste satul si o pornim in continuare la drum.

peisajele calatorului manastirea sanmartinu de campie

Calatoria cu bicicleta prin si printre satele transilvane nu este usoara. Desi faci parte din peisajul pe langa care treci, te contopesti cu el , nu poti sa-l iei cu tine  decat in suflet. Nu-ti vine sa faci fotografii pentru ca ba urci cu greutate un deal ba-l cobori cu viteza.

Mai urcam un deal, mai coboram unul si ajungem in satul Faragau. De-aici din Faragau si pana la Glodeni, aproape 20 Km, drumul ne poarta printre dealuri si lacuri.

Lacurile Fărăgău – Glodeni  sunt declarate arie protejată de interes național și reprezintă o zonă naturală (luciu de apa, iazul, eleșteul și terenul ce înconjoară lacul) ce adăpostește o gamă diversă de vegetație higrofilă și faună specifică lacurilor de campie.

lacul faragau peisajele calatorului

Florile minunate care ne rasar in fata ochilor si pasarile diverse care tasnesc de printre trestii inca nerenascute fac ca pedalatul nostru sa fie ca un zbor.

peisajele calatorului liliac

Printre dealuri si sate, printre pasari si pomi infloriti, printre lacuri si vise, am pedalat astazi 80 Km, admirand batrana Transilvanie.

Facebook Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.