Plimbare prin Odorheiu Secuiesc si imprejurimi


Atunci cand s-a terminat o saptamana si au ramas atatea probleme nerezolvate, te tot gandesti cum sa le rezolvi saptamana viitoare (unele se pot rezolva ,altele nu), poate apar altele noi. „Nu poti impiedica drumul gandurilor, intocmai cum nu poti opri valurile marilor sa se intoarca la tarm” spune Victor Hugo in Mizerabilii, dar eu sper macar sa le indulcim putin.

Si ce sa facem ? Ne uitam la un film, citim ceva frumos, ne plimbam in natura   sau mergem intr-o calatorie, chiar daca calatoria este in orasul nostru sau unul foarte apropiat de noi.

Asa am facut si noi, sambata, am incercat sa iesim din rutina, sa fim turisti prin Odorheiu Secuiesc. Orasul este   inconjurat de paduri si dealuri domoale si este strabatul de raul Tarnava Mare. Vechimea lui (orasul este atestat documentar din 1301) concretizata in cladiri vechi ne-a facut sa credem ca ne-am intors in timp, intr-un linistit targusor de altadata .

Plimbandu-ne pe strazile Odorheiului, ne-am impiedicat de o cetate . Cetatea medievală din Odorheiul Secuiesc  a fost construita in 1490 si a cunoscut mai multe etape in care a fost distrusa si reconstruita. Aceasta a fost un mar al discordiei si secuii au vazut in ea  un simbol construit impotriva lor. Din acest motiv  au distrus-o in anul 1599 . Dupa aceasta distrugere , cetatea s-a numit Cetatea atacata de secui. O alta demolare a avut loc in anul 1711 dupa prevederilor păcii de la Satu Mare , dupa care s-a numit Cetatea-Ciuntă. O mica lectie de istorie despre disputele dintre secui si maghiari. Secuii erau privilegiati in trecut si beneficiau de mai multe drepturi si   alinierea legilor care sa fie aplicabile tuturor  locuitorilor a constituit motiv de revolte de-a lungul timpului.

Centrul Odorheiului este un bulevard incantator plin de cladiri vechi, biserici, statui. Razele soarelui patrund printre norii nervosi luminand din cand in cand aceste cladiri, fapt care  ne ajuta sa ne consideram in continuare turisti adevarati.

Biserica Franciscanilor ne-a rasarit in cale ca o bijuterie superba. Construită între 1721 şi 1779 ca o biserica franciscana este astazi biserica romano-catolică.

peeisajele calatorului odorhei biserica franciscana

Primaria din Odorheiul Secuiesc este o alta cladire istorica mareata si impunatoare construita In anul 1888   pe locul unde a fost Casa Scaunului o cladire doar cu parter din anul 1733. După schimbările administrative din 1876 când au fost desfiinţate scaunele, edificiul a devenit sediul comitatului Odorhei si acum sediul Primariei.

20160319_130929

Pe colina din dreapta centrului strajuieste de sus orasul, Biserica parohială romano-catolica Sfantul Nicolae construita intre anii 1787–1791, o perla arhitecturala.20160319_132941Am intrat in biserica cu emotie.  Tablourile si arhitectura sunt  deosebite . Probabil daca am fi prins si  orga cantand ar fi  intarit trairile noastre.

20160319_132605-001

Liceul Tamasi Aron si Colegiul reformat sunt  alte doua  cladiri semnificative  care subliniaza stilul  orasului..

peisajele calatorului colegiu aron tamas Colegiul reformat

Am iesit din micul oras, am ignorant lucrurile urite care ne-au iesit in cale  si ne-am concentrat doar pe emblemele lui. Nu, Odorheiu Secuiesc nu este Sighisoara dar a reusit totusi, sa ne faca sa ne simtitim turisti pentru cateva ore.

La 20 kilometri de Odorhei, lacul de acumulare Zetea inconjurat de munti acoperiti cu paduri de foioase si conifere alcatuieste un peisaj care ramane mult timp pe cardul sufletului nostru, O insula plina de vegetatie in mijlocul lacului intareste frumusetea si unicitatea locului 

Ne-am intors la Odorhei pe un drum serpuitor, prin sate frumoase si cu gandul la un lac minunat amplasat intr-un loc de poveste.

Am mai vizitat Statuia “Inima lui Iisus” de pe dealul Gordon (in Lupeni. la 11  Km de  Odorhei). Desigur , Isus se afla oricand in inima fiecaruia dintre noi, nu trebuie sa alergam pe dealuri ca sa-l gasim, dar faptul ca intr-un peisaj deosebit ni se aminteste ca nu trebuie sa fim descurajati niciodata , ca cineva ne primeste cu bratele deschise oricand, nu cred ca este un lucru rau. Am urcat prin interiorul statuii la 22 m inaltime, de unde peisajele din jur se vedeau minunat.

peisajele calatorului inima lui isus odorheo

In  tarisoara noastra sunt localitati minunate in care chiar  avem ce vedea si care ne transforma in turisti care cauta sa descopera  o lume mai frumoasa, Si astazi au descopeit-o , pentru ca  „Frumusetea este in ochii privitorului” dar si in jurul nostru, foarte aproape.

UTIL: 

daca aveti nevoie de cazare: hoteluri/pensiuni gasiti la preturi incepand de la 70 RON camera/ noapte, Daca rezervati pe aceasta pagina, la sfarsitul sejurui, veti primi 10 % inapoi. Clic aici BOOKING


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *