Destinatie: Varful Ciucas (1.954 m)
Punct de plecare: Pasul Bratocea
Dificultate: usoara
Timp : 6 ore (dus-intors)
Intermediar: Babele la sfat, Tigaile, Cabana Ciucas
Traseu:
Pasul Bratocea pana la Cabana Ciucas (1.600m) , prin Saua Tiglailor si prin Varful Ciucas(1.954 m)
Timp:Pasul Bratocea -Saua Tiglailor- 2h, Saua Tiglailor-Varful Ciucas – 0,20 min,
Varful Ciucas-Cabana Ciucas – 1h
banda galbena de la Cabana Ciucas pana la Izvorul N. Ioan -40 minute
cruce albastra de la Izvorul N.ioan si pana la Pasul Bratocea -2h
Data: 01.06.2015
UPDATE
In 06.06.2020 am repetat experienta, am plecat din Pasul Bratocea pana pe Varful Ciucas si ne-am intors inapoi pe acelasi traseu.
Timp : 5,40 ore (dus-intors) din care pauza vreo 30 minute pe varf
Pasul Bratocea pana la Cabana Ciucas (1.600m) , prin Saua Tiglailor si prin Varful Ciucas(1.954 m)
_________________________________________________________________
In dimineata unei zile de 01 iunie , in ziua de Rusalii, cu cateva minute inainte de ora 9 am parcat masina in Pasul Bratocea , la granita dintre judetelele Brasov si Prahova si am inceput traseul spre Varful Ciucas.
Incepand de aici, pentru cateva ore am pasit intr-o expozitie fara taxa de intrare, cu exponate rare. Asa cum fiecare om „de sub soare” este deosebit si unic in felul sau asa si muntii, fiecare are specificul sau. Spre deosebire de Fagaras, unde crestele dantelate se intind liniar pe multi zeci de Kilometri, in Ciucas muntii sunt solitari si se inalta spre cer sub diferite forme. Astfel, conglomerate din gresii, calcare si şisturi cristaline şlefuite de natura sub forme ciudate ne ofera o priveliste greu de descris in cuvinte.
Inca de la inceputul traseului se ivesc Coltii Bratocei care vegheaza plimbarea noastra, o buna parte din drum.
Din pasul Bratocea, urcam vreo 45 minute mai abrupt. Urcusul, nu foarte greu, cere cate-o pauza care ne permita sa admiram minunata panorama a localitatilor din jur.
Dupa aceasta mica urcare, iesim pe o poteca care ne duce spre Saua Tigailor.
Urmăm poteca lină, printre rodhendroni , branduse si uneori jnepenis. Furati de „piesele de arta” care incep sa se iveasca, gustam si bucuria fragileler branduse sau a rothendroniilor care infloreasc timid. Stiu ca, aici, in iunie este un adevarat festival al rhodendroniilor. Acum este doar inceputul !
Este de neinchipuit cum poti sa transcenzi din agitatia si nelinistile vietii de zi cu zi, intr-o lume inalta din toate punctele de vedere. Acum am intrat in sala de expozitie propriu-zisa de sculpturi naturale Exponate precum Sfinxul (nu cel din Bucegi) si Porumbelul, Turnul Goliat (mosul cu oile), Mana dracului, Turnul Caprioarei, Tigaile ni se arata ca niste opere de arta desavarsite slefuite cu migala de fenomenele naturale. Fotografiile de mai jos demonstreaza minunile care ne-au iesit in cale.
De la Saua Tigailor si pana pe varful Ciucas noi am facut vreo 20 minute.
Linistea intalnita pe tot traseul, pana aici, a fost intrerupta de numerosii drumeti care veneau dinspre Cabana Ciucas. Si acest lucru are rolul lui benefic in drumetia noastra. Sa ne-ntalnim cu oameni entuziasmati si bucurosi ca au ajuns pe varf, fiecare cu povestea lui , ne transfera si noua bucurie.
Varful Ciucas , desi nu se inscrie in topul varfurilor din tara noastra, are doar 1954 m altitudine, este un varf care iti ofera privelisti nemaintalnite in toate directiile. Nu a fost foarte greu sa ajungem la el, dar am savurat imaginile care ni s-au asternut in fata ochiilor cu o mare bucurie si multumire.
De aici, ne-am indreptat spre Cabana Ciucas. Traseul este putin dificil din cauza zapezii din vale pe care soarele frumos al primaverii n-a razbit s-o topeasca. „Babele la sfat” sunt alte exponate de piese rare in acest unic muzeu.
Agitatia de la cabana precum si multele masini care se grabeau spre ea, ne-a facut sa regretam ca am ales acest traseu si nu ne-am intors inapoi prin Saua Tigailor.
De la cabana Ciucas am coborat printr-o padure, o coborare destul de abrupta.
Dupa coborarea prin padure am ajuns la Izvorul Ioan Nicolae. De-aici am coborat pe Valea Berii, si-apoi am urcat serpentinele DN1 de la Cheia si pana in Pasul Bratocea.
Frumusetea Vaii Berii pe langa care am coborat precum si desele priviri inapoi asupra exponatelor care se incapatanau sa ne insoteasca cu fruntea lor patrunzatoare au estompat deranjul masinilor care treceu pe langa noi si a norilor care au acoperit cerul senin de pana atunci.
De pe Valea Berii pana in pasul Bratocea de unde trebuia sa ne recuperam masina a trebuit sa urcam serpentinele Drumului National 1A , experienta nu tocmai placuta. Dar pentru peisajele frumoase ale Ciucasului care ne-au ramas in suflet, trebuia sa platim si acest pret.
Am descoperit astazi niste munti deosebiti si unici ai Carpatilor nostri, care ne-au adus pentru o zi seninul in inima.
UPDATE
In 06.06.2020 si in 19..09.2020 am repetat experienta, am plecat din Pasul Bratocea pana pe Varful Ciucas si ne-am intors inapoi pe acelasi traseu.
Si dupa 5 ani de drumetii pe potecile Carpatilor si altor munti (Alpi, Dolomiti, Olimp, Bubotov Kuk) inca l-am gasit ca fiind unul dintre cele mai frumoase trasee de drumetie care ne umple sufletul cu frumusete.