Sa fii turist nu inseamna sa te urci in avion si sa pleci in destinatii indepartate si costisitoare. Sa fii turist inseamna sa te incalti in papucii drumetului si sa descoperi localitatea in care locuiesti sau una mai aproape de casa. Citim ceva despre istoria destinatiei noastre sau a unei cladiri vizitate, uitam (cat se poate) de necazurile noastre, nu mai gandim urat la adresa celor care ne-au facut rau sau nu ne-au facut binele pe care-l asteptam, ne bucuram de frumusetile naturale iesite in cale, facem miscare… Acestea sunt indeletnicirile unui turist, fie el in descoperirea unui oras mic, de pe langa casa.
Noi am pornit sa cunostem orasul Toplita, o localitate de o frumusete deosebita asezata pe raul Mures la umbra muntilor Calimani si Gurghiu. Manastirea „Sf Ilie”, Manastirea Doamnei, Cascada Toplita, Partia de ski si muntii din jur sunt obievtivele turistice ale orasului Toplita, cateva margaritare ale acestei localitati.
Manastirea Sântul Prooroc „Sf Ilie”
In 1998, am ajuns si noi la Manastirea din Toplita. Era slujba arhiereasca savarsita de Preafericitul Teoclist cu ocazia hramului manastirii „Sfantul Prooroc Ilie” ctitorie a patriarhului Miron Cristea si marcarea in cadrul Zilelor „Miron Cristea” a 60 de ani de la trecerea la cele vesnice a primului patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, nascut pe aceste meleaguri. Astfel de slujbe in zile de sarbatoare sunt inaltatoare si emoţionante, iti raman mult timp in inima.
In urmatorii ani am mai trecut prin frumoasa localitate de la poalele Calimanilor , de mai multe ori, si desi ne chema discret sa-i trecem pragul, nu am mai facut-o pana astazi 31 ianuarie 2016. Dupa 18 ani!
UPDATE: din 2016 am mai fost de cateva ori si in orice anotimp am gasit aici un loc sfant si frumos.
In momentele de sarbatoare nu ai ocazia, insa, sa descoperi detailat frumusetea complexului manastiresc. Am descoperit-o astazi, ascunsa dupa o poarta sculptată în lemn si dupa cortina de brazi. Insasi poarta este o opera de arta care cuprinde elemente definitorii pentru noi românii: religie, istorie, apartenenta. Astfel, ansamblul sculptural al portii cuprinde stema Eparhiei de Alba Iulia, Sfânta Treime, trei domnitori: Ştefan cel Mare şi Sfânt, Mihai Viteazul şi Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, precum şi ale sfinţilor români transitvăneni Ilie Iorest şi Sava Brancovici, al Sfântului Prooroc Ilie Testiveanul şi ale părinţilor Patriarhului Miron Cristea, George şi Domniţa. Sunt reprezentate de asemenea cele şapte coline ale Romei, Împăratul Traian, lupoaica cu cei doi gemeni, Romulus şi Remus, regele Decebal, scene din viata dacilor şi steagul dacic. Stălpii portii sunt sculptaţi cu pomul vieţii şi coloana infinitului.
Eu cred ca, fiecare biserica este un nor care in momentul liturghiei se inalta si pluteste , mai sus sau mai jos in functie de credinta preotului si a celor care se roaga in ea. Aici, cadrul natural si frumusetea mănăstirii în ansamblul ei contribuie la această inaltare.
Istorie: Ideea intemeierii acestei manastiri a avut-o in anul 1911, primul patriarh al Romaniei Miron Cristea, fiu al acestei asezari, care a dorit ridicarea manastirii pentru pomenirea parintilor sai, George si Domnita, tarani din Toplita dar si in amintirea celor 42 de mănăstiri şi schituri de pe valea Mureşului superior distruse de generalul Bukow. Astfel, in anul 1910, bisericuta de lemn din satul apropiat Stanceni, care-si construise biserica noua, a fost adusa in gradina parinteasca din Toplita si in anul 1923 a fost sfintita.
Credincios sau doar iubitor de frumos, descoperim in manastirea Sf Ilie din Toplita un monument in care toate elementele sunt riguros armonizate. In anul 1970 ansamblul a fost declarat monument istoric şi de arhitectură.
Ca majoritatea manastirilior din Transilvania si la Toplita au fost vremuri grele datorate Dictatului de la Viena dar si comunismului, perioade in care manastirea a fost inchisa. Astazi slujbele se tin in biserica noua, mai incapatoare, constructie ridicata si pictata intre 1984 si 1994. Iconostasul este din lemn de stejar sculptat de catre o echipa de mesteri din judetul Neamt.
Manastirea Doamnei
Manastirea Doamnei cocotata pe un deal, intr-un cadrul de poveste, ofera privelisti uimitoare. Mănăstirea este ctitoria Doamnei Safta, soţia voievodului domnitorului moldovean Gheorghe Ștefan în anul 1658 pe locul unui alt vechi aşezământ monahal. Biserica de lemn este declarata monument istoric.
Manastirea este un simbol al relatiilor istorice si spirituale dintre provinciile romanesti, cu arhitectura timpurie a bastinasului transilvan. Pastreaza icoane imparatesti datate din anul 1745. Biserica a rămas pustie vreo două sute de ani, incercata si ea de vitregiile vremii.
Cascada Topliţa
Cascada Topliţa este o cădere caldă de apă pe mai multe trepte. Conţinutul ridicat de calcar şi travertin creaza un fundal deosebit care isi schimba culoarea Această cascadă nu îngheață pe tot parcursul anului, datorită temperaturii ridicate a apei. Cascada cu apă termală este un monument al naturii, unica formaţiune de acest fel din România şi a doua din Europa .
Partia de ski Toplita
Domeniul schiabul de la Toplita este alcătuit din două pârtii, pârtia Măgheruș (partie medie) și pârtia Bradul (partie usoara). Partiile sunt situate la poalele munților Gurghiu si au o panoramă spre munții Călimani.
Detalii despre starea partiei/ locatie/preturi gasiti AICI
Trase si de drumetie si biciclete
Exista 6 trasee turistice montane (patru dintre acestea duc spre culmile Munţilor Călimani, iar celelalte două merg în Munţii Gurghiu) 5 trasee cicloturistice cu plecare din Toplita. Ne dorim sa cunoastem muntii Calimani si/sau Gurghiu si de-aici dar inca nu am pornit pe potecile lor,
Aceste monumente de suflet, istorice si naturale din Toplita ne fac sa cautam acest oras, sa culegem roadele acestuia concretizate in trairi si peisaje mirifice.