In fiecare zi, am invatat sa ne bucuram de muscata care infloreste la fereastra noastra. Apoi, am simtit o plimbare făcuta in orasul nostru ca pe o binecuvantare. Am gustat o bucatica din frumoasa noastra tara, putin chiar din Europa si cred ca era o delicatesa. Si totusi, dorim să cunoastem mai mult, sa vedem alta civilizatie, alte forme de relief, alte, alte…
Si Dubai-ul pe care l-am ales sa fie prima destinatie din afara Europei, era intr-adevar altceva. Totul era diferit fata de ce am intalnit pana acum in Europa. Diferentele se concretizau in istorie (ex: Pompeiul pe care l-am vizitat cu un an in urma, cu o istorie si civilizatie atat de veche/Dubai cu o istorie de maxim 100 ani), vegetatie (ex: traseele facute de noi anul trecut prin muntii inverziti ai tarii noastre/desertul din Dubai), religie (crestinism/musulman) , cultura, etc.
Emblemele Dubaiului au devenit obiectivele turistice vanate de turisti si se traduc in cladiri inalte, mall-uri imense, nisip, desert. Am vrut si noi sa le cunoastem. Intalnirea cu ele nu a fost seaca, fiecare ne-au transmis niste emotii senzationale care sunt inca vii in sufletele noastre chiar si acum dupa un an de la intoarcere. Le voi insira mai jos, in ordinea in care ne-au placut noua :
1.Desert Safari
Desert Safari-ul a inceput in jurul orei 15 in 13 februarie 2014, cand o masina a venit si ne-a luat de la hotel. Aceasta masina ne-a cules pe noi si pe inca 3 persoane de la alte hoteluri din Dubai, ne-a mai dus pe autostrada vreo 80 -90 Km si ne-a lasat in desert. Aici ne-a asteptat o masina de teren cu 7 locuri care a pornit in mica nostra aventura spre inima dertului
Aventura? Da. Masina ne purta pe muchia dunelor de nisip si soferul vroia cu orice pret sa ne sperie. Se uita discret la reactiile noastre si daca i se parea ca nu suntem destul de infricosati, continua cu alunecarile periculoase pe nisipul roscat. Am avut parte de senzatii tari, uneori masina statea suspendata. La inceput ne-am speriat dar apoi a inceput sa ne placa.
Dupa plimbarea aventuroasa pe muntii de nisip, masina ne-a lasat intr-o tabara beduina organizata cu mese joase, covoare si perne in loc de scaune asezate pe jos. Aici ne-am plimbat pe camila, ne-am imbracat in haine traditionale (abaya pentru femei si kandura pentru barbati), am mancat in acorduri de muzica arabeasca si am urmarit un frumos spectacol oferit de dansatoarele din buric. Tatuajul cu henna sau narghileaua erau alte avantaje incluse in pachet.
Fotografiile de mai jos ne vor aminti, experienta unica pe care am trait-o:
Dincolo de spectacolul oferit, faptul ca ne-am plimbat la apus de soare in linistea desertului a fost o ocazie unica sa ne gandim la viata grea a beduinilor aflati prin aceste locuri de cele mai multe ori in trecere cautand o oaza de viata. Reflexia soarelui, la apus, pe nisipul roscat ne-a teleportat la „iarba verde de acasa” la care ne-am gandit ca la un cadou pretios de care suntem privilegiati.
2) Burj Khalifa
Burj Khalifa este simbolul oarsului Dubai, Este emblema orasului pentru multele recordurile stabilite inca din 2010 cand a fost inaugurat: 1)cea mai înaltă construcție de sine stătătoare: 828 m; 2) construcția cu cele mai multe etaje (160), 3) lifturile cu cea mai mare viteză din lume (64 km/h sau 18 m/s); moscheea situată la cea mai mare înălțime (etajul 154). A doua oara este simbolul orasului peentru ca strajuieste orasul ca o santinela vigilenta. Ne-a urmarit si pe noi ziua si noaptea.
Cu bilete rezervate on-line cu o luna inainte, in 14 februarie 2015 ne-am prezentat la Biroul – Burj Khalifa din parterul Mall-ului Dubai de unde am primit biletele de urcare pe cea mai înaltă clădire din lume. Am trecut printr-un tunel cu panouri si monitoare unde este prezentata istoria turnului, de la ideea de construire a celei mai inalte cladiri din lume, la eforturile umane si financiare/sursele de finanantare si pana la recordurile detinute de acesta.
Liftul ne-a dus in doar 1 minut la etajul 123 a cladirii, pe acoperisul lumii de unde se vade imprejur pana la 95 Km. Nu stiu in aceea zi senina cat de departe am vazut noi dar pot spune ca am vazut multe. Intreg Dubaiul era la picioarele noastre: cladiri uriase, autostrazi serpuitoare, marea linistita si nisip de foc.
3) Fântânile arteziene
Fântânile arteziene creează spectacole impresionante. Spectacole fara actori cu fantani care pe acorduri de melodii celebre (arabeasca sau internationala) danseaza la unison cu ele transmit audientei, emotii deosebite, la umbra lui Burj Khalifa si a cladirilor din jur.
Dansul fantanilor era asigurat de jeturi de apa aruncate in aer pana la 150 m inaltime si de proiectoare colorate care le luminau. Fantanile Dubai au fost realizate de aceeasi arhitecti care au proiectat si Fantanile Bellagio din Las Vegas. Se aseamana cu Fantana Magica din Barcelona dar sunt mai grandioase datorita faptului ca au o lungime de 275 de metri aranjate in forma de cercuri si arcade. Cel mai bine le-am vazut forma de sus din Burj Khalifa dar si de jos de pe malul lacului.
4) Dubai Marina
Dubai Marina este un sector din Dubai reprezentand o insula artificiala plutitoare. Aceasta zona are clădiri foarte înalte compuse din turnuri rezidențiale și hoteliere precum: Princess Tower(cea mai inalta cladire rezidentiala din lume si a doua cladire ca inaltime din oras, dupa Burj Khalifa-414 m); Dubai Marina Towers, The Marina Torch (336 m,79 de etaje), Infinity Tower (cea mai distinctiva cladire din Marina, 330 m inaltime, cea mai inalta cladire cu o rotatie de 90 de grade); Number One Dubai Marina, Marina Terrace, Le Reve și Horizon Tower. Totul este impresionant: cladirile de cel putin 40 etaje ancorate fragil in nisip, portul de iahturi luxoase si zona de promenada de vreo 11 Km.
Ne-a placut foarte mult aceasta zona, am vizitat-o de vreo 3 ori in mica noastra excursie. Ne-am plimbat pe aleile ei, am admirat-o de pe banca, din vapor, din metrou, din monorial. Fotografia de mai jos a fost facuta din monorialul care ne ducea pe Insula Palmier.
Dubai Marina nu este opera de arta ca Piazza San Pietro din Roma, aici sunt doar niste cladiri inalte, dar modul cum ele au reusit sa umple spatiul dintre cer si apa, in doar cativa ani, le fac magnifice.
5) The Palm JumeirAah
The Palm JumeirAah este o alta minune a Dubaiului, o insula artificiala (cea mai mare din lume) in forma de frunza de palmier. Am vrut sa vedem si noi aceasta insula pe care am zarit-o din avion inca la aterizare.
Aceasta insula artifciala este compusa dintr-o banda centrala (2 km) care se intinde de la baza pana la celebrul hotel Atlantis si 17 ramificatii care pleaca de la banda centrala spre exterior sub forma unei frunze de palmier. Linia centrala este compusa dint-o soseaua si un tren suspendat. Acest monorial ne-a dus si pe noi pana la hotelul Atalntis. Din el am admirat frumosul Dubai Marina, faimosul Burj al Arab si ramurile palmierului ordonate disciplinat.
Astfel fiecare « ramura » de palmier e de fapt o sosea, marginita de vile pe-o parte si pe alta (fiecare vila cu portiunea ei individuala de plaja) iar trunchiul palmierului e pentru blocuri selecte. Deci, o ramificatie cu blocuri si vile de culoarea nisipului si iarasi o fasie de apa azurie si iarasi o ramura de uscat si una de apa si tot asa. Fotografiile de mai jos arata anemic frumusetea insulei „a opta minune a lumii”:
6) Hotelul Atlantis
Hotelul Atlantis este margaritarul de la capatul insulei Palm Jumeirah. Arhitectura deosebita, plajele exclusiviste, acvariu imens cu 65.000 de animale marine unde se pot face scufundari in acvariu fac din acest hotel un obiectiv important al Dubaiului.
Noi am gustat cu ochii sufletului impunatorul hotel aflat intr-un cadru de poveste si am savurat o delicioasa cafea la umbra lui.
7) Miracle Garden
Miracle Garden este o gradina cu flori miracoloasa care cuprinde 45 milioane flori. Este miraculoasa datorita modului variat cum sunt aranjate aceste flori (sub forma de masini, case, pauni, orase, Burj Khaifa) dar si pentru contrastul dintre nisipul aramiu si fara viata din jurul gradinii si florile multicolore care se revarsa si transmit bucurie. Sub arsita soarelui dogoritor milioane si milioane de flori infloresc creând adevarate spectacole de frumusete.
8) Burj Al Arab
Burj Al Arab este simbolul emiratului, un hotel luxos de sapte stele, al patrulea ca înălțime din lume si se află pe o insulă artificială. Arhitectura exterioară (atât am vazut noi) este deosebită! Hotelul sub forma unei barci traditionale arabe cu panze l-am vazut din turnul Burj Khalifa, din monorial , din metrou si cel mai bine atunci cand ne-am plimbat pe langa el.
9) Mall-urile in Dubai
Shopping-ul este renumit în Dubai. Mallurile din Dubai nu sunt doar magazine comerciale cu sute de marci renumite, ele sunt obliective turistice, fiecare dintre ele avand ceva deosebit. Noi nu am plecat cu sacosele pline de la renumitele mall-uri dar le-am apreciat pentru acel plus pe care il avea fiecare, astfel:
- În Dubai Mall (cel mai mare mall din lume , cu peste 1000 magazine ) se află si cel mai mare acvariu acrilic din lume, ce adăpostește 33.000 de viețuitoare marine din 85 de specii precum si un frumos patinoar.
- In Mall of Emirate este o zona amenajata in subsol , numita Ski Dubai are o suprafață de 22.500 mp si cuprinde pârtii precum si alte elemente care te transpun intr-o atmosfera de munte cu brazi, pinguinii, tempratura -1 grad Celsius.
- In mallul Ibn Battuta exista magazine specializate si un design unic care incearca sa transpuna imaginar calatoriile exploratorului arab Inn Battuta in regiunile unde a calatorit: Andaluzia, Tunisia, Egipt, Persia, India și China
- Dubai Citty Festival este un alt mall imens care are nevoie de taxiuri sa te deplasezi prin interiorul lui construit in noul cartier Citty Festival si care ne-a impresionat.
10)Moscheele din Dubai
Respect religia fiecaruia si din acest motiv si moscheiele din Dubai consider ca sunt sacre. Dincolo de constructia mai simpla sau mai sofisticata, ele subliniaza credinta celor care ii trec pragul. In afara de turisti care intra intr-o moschee din curiozitate, ceilalti vin cu speranta si isi incredinteze aici toate framantarile lor. In Dubai non-musulmanii nu pot intra in moschei, exceptie este Moscheia Jumeirah unde se organizeaza tur cu ghid.
Grand Mosque sau Marea Moschee a fost reconstruita în 1998 si se mandreste cu cel mai inalt minaret din oras situat la 70m inaltime. Zidurile in culoarea nisipului incadreaza perfect Marea Moschee in zona din jur, aceasta fiind situata in centrul istoric al orasului, Bur Dubai.
Jumeirah Mosque(Moscheea Jumeirah) este cea mai fotografiata cladire din oras si emblematica pentru stilul de arhitectura islamica moderna. Construita de-a lungul liniilor medievale Fatimid, in intregime din piatra, moscheea cu 2 minarete este inconfundabila.
Desigur exista multe alte moschei in Dubai. Adhan-ul (chemarea musulmanilor la rugăciune) se aude in fiecare cartier, in Burj Khalifa si chiar in aeroport.
11) Deira
Nicaieri nu traiesti autenticitatea locului ca in Deira. Desi si in aceasta zona sunt cladiri cu multe etaje doar aici simti ca te afli printre localnici. I-am vazut traversand raul cu abra (pe care cred ca doar noi eram turisti), i-am vazut stand noaptea la povesti pana tarziu, i-am vazut trudind sa faca cea mai buna shaorma si chiar incercand sa ne vanda un i-phone contrafacut.
In contrast cu multele firme care-si desfasoara activitatea in cladiri moderne cu aer conditionat, aici in Deira am vazut oameni care descarcau marfa in spinare ca si acum 100 de ani.
Pietele din Deira, souk – in araba (de peste, de aur, de mirodenii, de textile) sunt si ele obiective turistice. Aici pe malul paraului din Dubai, in jurul acestor piete s-a format orasul la inceputul anilor 1900 si pana in anul 1960 cand s-a descoperit petrolul, comertul era principala preocupare a localnicilor si a celor care si-au gasit aici un rost in viata, emigrati din India, Iran sau alte zone.
12)Cartierul Al Bastakiya
In acest cartier este cea veche clădire construita in anul 1780, cladire in care este organizat un muzeu care prezinta istoria acestui oras. Nu este un muzeu care prezinta elemente de-acum 2 mii de ani, asa cum sunt multe din Europa, este un muzeu care prezinta viata beduinilor sau a emigrantilor persani si mai nou a emiratezilor incepand doar cu anii 1950.
Muzeul este organizat pe mai multe incaperi in care se prezinta viata locuitorilor din Dubai la inceputurile sale. Figuri de ceara in marime naturala vand mirodenii si tesaturi intr-un bazar traditional, descarca marfa din port, culeg perle naturare sau decoreaza case, gradini si moschei .
Cu toate acestea, doar vizitand acest muzeu intelegem din ce motiv, blocurile de sticla cu 100 de etaje pot fi considerate magnifice. Oare, din casele traditionale racorite cu ajutorul turnurilor de aer sau vant a rasarit astazi partia de ski cu temperatura negativa pe tot parcursul anului sau ferestrele cu obloane frumos ornamentate a fost inspiratia pentru terasa din Burj Khalifa de unde se vede intreg orasul?
13)Golful Persic, Raul Creek, Lacul Khalifa
In Dubai gasim toate formatiunile de apa, de la mare si pana la lac, de la apa dulce la apa sarata.
Golful Persic este Marea Arabiei care este o prelungire a Oceanului Indian. 13 kilometri de nisip creeaza cadrul minunat pentru o plaja enorma pentru toate categoriile. Exista plaja publica gratuita dar si resorturi exclusiviste.
Noi am vizitat Jumeirah Beeach, plaja care se intinde pe 9 km si care ne-a oferit o apa azurie si un nisip auriu deosebit . Totodata am fost rasplatiti cu cel mai frumos peisaj care a cuprins aproape intreg Dubaiul.
Am mai vazut si minunata plaja de la Hotelul Atlantis precum si plajele din Dubai Marina. Pe acest golf am facut o plimbare cu vaporul din Dubai Marina pana in Deira de unde am vazut intreg Dubaiul.
Raul Creek este inceputul vietii in Dubai. Oameni care au strabatut desertul in cautarea unui strop de viata au gasit in raul Creek o oaza de supravietuire. Acum raul este amenajat. Am trecut de cateva ori dintr-o parte in alta a raului cu o abra, o barca traditionala.
Lacul artificial Burj Khalifa cu o suprafata de peste 12 hectare este o frumusete deosebita, aflat la umbra celei mai inalte cladiri din lume. De-acolo de sus din turn am vazut lacul cel mai albastru din lume. Totodata el gazduieste fantanile dansatoare.
14) Arhitectura arabica
Dincolo de arhitectura futurista din intreg Dubaiul exista locuri unde s-a pastrat cu sfintenie arhitectura arabica sau alte zone in care aceasta arhitectura se intrapatrunde cu cea moderna.
Madinat Jumeirah a fost construit ca un omagiu adus arhiecturii vechi arabice. Aici exista hoteluri si case traditionale cu gradini care pastreaza turnurile de vant de culoarea nisipului, arcade si terase construite printre canale artificiale intocmai ca in Venetia.
Arhitectura islamica este prezenta in vilele din cartiere, de pe malul marii sau pe insula Palmier. Majoritatea moscheilor din Dubai respecta aceasta arhitectura dar si cladiri aflate la umbra inaltelor cladiri moderne. Astfel in jurul turnului Burj Khalifa se afla un ansambul de cladiri islamice care vor sa sublinieze ca totusi ne aflam in Dubai, tara araba.
15) Metroul in Dubai
Metroul in Dubai ne-a oferit pe langa utilitate si posibilitatea de-a admira intreg orasul pe cea mai lungă linie fără conductor din lume. Minunatiile Dubaiului create in doar cativa ani pe locul unde era doar intinderi de nisip aramiu, se astern una cate una oferind prin ferestrele metroului, intocmai ca printr-un ecran 3 D imagini impresionante. Statiile metroului, regulile care se si respecta (modul cum te urci in metrou, primele vagoane ale metroului erau destinate doar femeilor) si curatenia desavarsita reprezinta adevarate lectii de civilizatie.
Desigur Dubaiul are multe alte embleme sau simboluri pe care poate noi nu le-am descoperit sau nu ni le-am aminitit, dar acesta este Dubaiul pe care l-am vazut fix acum un an si care ne-a rams in suflet. Desertul arid a fost transformat in doar cativa ani intr-un stralucitor tinut de poveste.
UTILE
Cu totii ne dorim sa vedem cat mai multe locuri noi, sa le cunoastem simbolurile, sa vedem toate obiectivele turistice ale acestor tinuturi dar de cele mai multe ori ne impiedicam de fel de fel de probleme cum ar fi: timp, parteneri de drum, probleme acasa si resurse financiare limitate.
Cat costa sa vizitam aceste simboluri ale Dubaiului? Mai jos schitez variante de costuri reduse pentru transport, cazare si obiective turistice:
Transport: Wizzair (de la Cluj Napoca si Bucuresti): https://wizzair.com/ro-RO
Tarom (de la Bucuresti): http://www.tarom.ro
Fly Dubai (de la Bucuresti): https://www.flydubai.com/
Un bilet dus-intors costa incepand de la 160 Euro, daca urmaresti oferte si faci rezervari din timp;
Transport prin Dubai: pentru metrou, autobuz si unele vapoare.: se cumpara o cartela Silver de la distribuitoarele automate (ex:de la aeroport) de minim 20 AED pe care poti sa o reincarci pe masura ce se diminueaza soldul (soldul se verifica oricand la orice punct de trecere:intrare si iesire), cartela costa 6 AED si calatoriile in functie de lungimea parcursa variaza intre 2 AED (o statie) si 8 AED (14 statii);
O calatorie cu vaporul din Dubai Marina si pana in Al Ghubaiba costa 50 AED;
O calatorie cu ABRA pe raul Creek costa 1 AED;
Taxiul in Dubai are pretul aproximativ ca pe la noi si este foarte civilizat;
Transport de la/spre Aeroport :
Dubai International Airport: (pentru zborurile Tarom și Fly Dubai),cu metroul
Al Maktoum (pentru zborurile WIZZ): cu autobuzul S55 pleaca din ora in ora din fata aeroportului , pana la statia de metrou IBN BATUTA. Se poate folosi cartela Silver , pretul unei calatorii aproximativ 5-6AED
Cazare: preturi incepand cu 60 Euro camera dubla inclus mic dejun (in Deira preturile sunt mai mici). Daca rezervati pe aceasta pagina, la sfarsitul sejurui, veti primi 10 % inapoi : aici BOOKING
Obiective turistice/simboluri:
Burj Khalifa: pretul biletului este de 125 AED*, se cumpara on line cu maxim 1 luna inainte , clic aici .Inainte cu o ora de programare pe baza rezervarii on line primesti biletul de la parterul mallului Dubai, la intrare in turn;
Desert Safari: 125 AED* am facut rezervare on line (am urmarit o zi in care era promotie): http://www.dubaidesertsafari.co/
Miracle Garden: biletul de intrare costa 30 AED*, am ajuns in Dubailand cu taxiul luat de langa Mall of Emirates, drumul a costat aproximativ 30 AED*;
Palm Island: am parcurs intreaga insula de la baza pana la hotelul Atlantis cu monorialul care costa 15 AED (un drum) si 25 AED* (dus-intors);
Muzeul din Dubai-bilet de intrare 3 AED*
*AED (dirham)= 1,1 RON