In a doua zi de Craciun (26 decembrie 2014) poate in cautarea unui colt de munte sau poate in cautarea unui peisaj de iarna (inca nu a nins pe la noi in in acest sezon) am ajuns in statiunea Straja, altitudine 1440 m în Munții Vâlcan Accesul se face cu din orasul Lupeni fie cu telegondola fie cu masina. Iarna, drumul poate fi dificil.
Muntii au fost intodeauna un loc sacru. Pe muntele Sinai (a lui Moise) Dumnezeu a dat omului poruncile Sale (cele 10 porunci). Simtim cu totii o forta interioara puternica si atunci cand vedem in departare un munte dar mai ales cand pasim ore intregi pe potecile lui. Ne gandim la frumusetea padurilor, lacurilor, izvoarelor pe langa care trecem si credem ca suntem binecuvantati. Pe de alta parte muntii inseamna pericole si ne dam seama cat suntem de mici in fata acestora. Atunci cand in munte gasesti un loc unde poti sa-ti aduni aceste ganduri este minunant.
Straja este o statiune de ski excelenta cu partii (inclusiv nocturne) pentru toate categoriile de skiori.
Dincolo de galagia de pe partii si de la cabane, am gasit Schitul Straja , un loc binecuvantat care aduna piosenie. Schitul de la Straja are Hramul „Inaltarea sfintei cruci” si „Sfintii Imparati Constantin si Elena”.
Manastirile si schiturile din Romania sunt in general pagini de istorie. Nici acest schit, desi a fost ridicat doar in anul 1999, nu face exceptie. Aceasta pentru ca, a fost ridicat in memoria miilor de soldati care au murit in aceea zona in primul razboi mondial.
Biserica este din lemn, in forma de nava, pe fundatie de beton. Are lungimea de 10 m si latimea de 7,5 m. Spatiul este repartizat in altar si naos. Are si un pridvor deschis, sustinut in fata de patru stalpi din lemn.
Am gasit biserica de lemn imbracata in mantie alba, incadrata intr-un peisaj de poveste.
Alaturi de biserica in curte mai este o clopotnita si cateva chilii:
Intrarea in schit se face printr-un tunel de 57 m, imitand tunelul de intrare intr-o mina, fiind o zona miniera.
Peretii tunelului sunt pictati in intregime cu Calendarul Bisericesc ,scene din Vechiul si Noul Testament precum si cele 10 porunci. Candela este mutata zilnic in dreptul sfantului praznuit in calendar. Pictura tunelului a fost realizata de Petru Danut din Somosches, sat din apropierea Aradului
Tot in tunel se afla o straituca cuprinzand diverse sfaturi duhovnicesti.
Extragem din straituca aceste sfaturi, le citim, incercam sa ni le insusim (incercam!) si le punem inapoi pentru a se bucura si altii de ele.
Schitul este renumit si pentru faptul ca in fiecare an, in Vinerea Mare, oamenii din zona parcurg Drumul Crucii, din Lupeni pana la schit (10 km).
Cu speranta ca vom participa si noi odata la aceasta procesiune si cu credinta ca am vazut un loc binecuvantat, parasim acest schit minunat .
Cazare:
Statiunea dispunde de locuri de cazare in cele peste 300 de cabane, pensiuni si vile construite in ultimul timp. Pentru rezervari aici BOOKING