Schitul Straja – cununita de pe muntele Vâlcan


In a doua zi de Craciun (26 decembrie 2014) poate in cautarea unui colt de munte  sau poate in cautarea unui peisaj de iarna (inca nu a nins  pe la noi in in acest sezon) am ajuns in statiunea Straja, altitudine 1440 m în Munții Vâlcan Accesul se face cu din orasul Lupeni fie cu  telegondola fie cu masina. Iarna, drumul poate fi dificil.

20141227_115138

Muntii au fost intodeauna un loc sacru. Pe muntele Sinai (a lui Moise) Dumnezeu a dat omului poruncile Sale (cele 10 porunci). Simtim cu totii o forta interioara puternica  si atunci cand vedem in departare un munte dar mai ales cand pasim ore intregi pe potecile lui.  Ne gandim la frumusetea   padurilor, lacurilor, izvoarelor pe langa care trecem si credem ca suntem binecuvantati. Pe de alta parte muntii inseamna  pericole si ne dam seama cat suntem de mici in fata acestora. Atunci cand in munte gasesti un loc unde poti sa-ti aduni aceste ganduri este minunant.

Straja este o statiune de ski excelenta cu partii (inclusiv nocturne) pentru toate categoriile de skiori.

Dincolo de galagia de pe partii si de la cabane, am gasit Schitul Straja , un loc binecuvantat  care aduna piosenie. Schitul de la Straja are Hramul „Inaltarea sfintei cruci” si „Sfintii Imparati Constantin si Elena”.

Manastirile si schiturile din Romania sunt in general pagini de istorie. Nici acest schit, desi a fost ridicat doar in anul 1999, nu face exceptie. Aceasta pentru ca, a fost ridicat in memoria miilor de soldati care au murit in aceea zona in primul razboi mondial.

Biserica este din lemn, in forma de nava, pe fundatie de beton. Are lungimea de 10 m si latimea de 7,5 m. Spatiul este repartizat in altar si naos. Are si un pridvor deschis, sustinut in fata de patru stalpi din lemn.

Am gasit  biserica de lemn imbracata in mantie alba, incadrata intr-un peisaj de poveste.

schit straja

Alaturi de biserica in curte mai este o clopotnita si  cateva chilii:

schit straja clopot

Intrarea in schit se face printr-un tunel de 57 m, imitand tunelul de intrare intr-o mina, fiind o zona miniera.

chit straja tunel

Peretii tunelului sunt  pictati in intregime cu Calendarul Bisericesc ,scene din Vechiul si Noul Testament precum si cele 10 porunci.  Candela este mutata zilnic in dreptul sfantului praznuit in calendar. Pictura tunelului a fost realizata de Petru Danut din Somosches, sat din apropierea Aradului

schit straja calendar

Tot in tunel se afla o straituca cuprinzand  diverse sfaturi duhovnicesti.

Extragem din straituca aceste sfaturi, le citim, incercam sa ni le insusim (incercam!) si le punem inapoi pentru a se bucura si altii de ele.

straja_peisajelecalatorului2 straja_peisajelecalatorului3 straja_peisajelecalatorului4 straja_peisajelecalatorului5 straja_peisajelecalatorului6 straja_peisajelecalatorului7 straja_peisajelecalatorului8 straja_peisajelecalatorului10 straja_peisajelecalatorului12

Schitul este renumit si pentru faptul ca in fiecare an, in Vinerea Mare, oamenii din zona parcurg Drumul Crucii, din Lupeni pana la schit (10 km).

Cu speranta ca vom participa si noi odata la aceasta procesiune  si cu credinta  ca am vazut un loc binecuvantat,  parasim acest schit minunat .

Cazare:

Statiunea dispunde de locuri de cazare in cele peste 300 de cabane, pensiuni si vile construite in ultimul timp. Pentru rezervari aici BOOKING

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *