Muntii Fagaras: Varful Moldoveanu si Varful Vistea Mare, din Valea Rea


Destinatie: Varful Moldoveanu (2.544 m) si  Varful Vistea Mare (2.527m)

Punct de plecare: Stana lui Burnei (altitudine 1.300 m)

Diferenta de nivel: 1244 m

Dificultate: medie

Timp :8 ore (dus 5 ore/intors:3 ore)

Intermediar: Cascada Zbuciumatul si Cascada Vaii Rele; Platoul Vaii Rele si Lacul Triunghiular

Traseu: Marcaj-Turistic-Triunghi-rosu(triunghi roşu) de la stâna lui Burnei până la Portiţa Vistei (2310m)

Marcaj-Turistic-Banda-rosie (traseul de creastă bandă rosie) spre Varful Vistea Mare (2527m) şi apoi Moldoveanu  2.544m)

_______________________________________________________________________

Magia muntelui a cuprins familia noastra in anul 2014. Desi, în ultimii ani în fiecare vara făceam căte o tură de la Bâlea Lac și pâna la Lacul Capra sau traseul Crestelor la Cheile Turzii, nu am cunoscut senzatia care ți-o dă atingerea unui vârf de munte după ore grele de urcușuri și coborâșuri, printre peisaje de poveste pe care uneori  le admiri, alteori treci pe lânga ele și nici nu le observi (preocupat ba de o urcare mai periculoasă, ba de un cer mai innorat). Am învatat atunci,  ca frumusetea peisajelor si emotiile intense traite intr-o tura de munte pot depasi excursii costisitoare in tinuturi indepartate .

După Vârful Negoiu bifat tot în  2014 am început sa ne facem  planul pentru cucerirea Vârfului Moldoveanu , suveranul muntilor din Romania.
Aveam de ales dintre trei variante de pornire de la Sâmbăta de Sus, de la Lacul Bâlea și de la Nucșoara-Arges. Am optat pentru ultima variantă, pe care ne-au confirmat-o și salvamontiștii de la Argeș ca fiind posibil de realizat într-o singură zi, doar că exista o mică problemă. Ploile din ultimele zile au distrus podul de la Nucșoara care duce către drumul forestier către stâna lui Burnei, de unde ar fi trebuit sa înceapă traseul nostru.
Fotografia de mai jos, postată  pe Facebook Salvamont Nucșoara în 01 august 2014 însoțită de mesajul: Din cauza viiturilor ,podul de la Bahna Rusului este in pericol de prabusire.Nu se mai poate ajunge cu masina pe Cernat ,pe Valea Doamnei sau in Iezer,  ne cam dadea planurile peste cap.

2ebf4-10565225_784457974909722_2183615357368036362_n-001

Dar , a  venit si anuntul postat de Salvamont Nucsoara in seara zilei de 01 august 2014. Drumul spre Valea Rea este gata.Drum bun spre Moldoveanu. Graba cu care acest drum a fost facut  carpit (s-a facut o varianta de ocolire a podului dus de ape) atat de repede se datora celor care   transporta lemnele taiate de-a lungul Vaii rele. Un adevarat dezastru, se taie intreaga padure de la poalele Fagarasului , pana unde exista drum de acces.

Drumul era reparat , deci  hai sa mergem!

Vineri seara ne-am cazat la pensiunea Valea Doamnei din Nucsoara si sambata dimineata la prima ora am pornit la drum. Dupa 38 Km de  drum forestier , de-a lungul Vaii Rele , drum pe care l-am facut in vreo 2 ore cu masina am ajuns la stana lui Burnei, de unde incepea ascensiunea noastra spre „suveranul Romaniei”.

dsc4984

Incepand de aici, oriunde priveai , peisajele erau de poveste: trapezul format din Varful Moldoveanu si Varful Vistea, Cascadele Vaii Rele si Cascada Zbuciumatul, Iezerul Triunghiular, firicele de apa, floricele  si oi imprastiate in iarba verde.

Traseul a fost de dificulate medie/usor , cu portiuni mai grele  si mai usoare pe care l-as imparti in 5 etape

I. Incepe de la stana lui Burnei si pentru cateva minute traseul este destul de lin. Se trece pe langa superbele cascade: Cascada Vaii Rele si Cascada Zbuciumatul cu cadere de apa de 100 m.

dsc49781

II.Partea urmatoare a traseului este destul de abrupta si dureaza aproximativ 1,30 h-2 h, urcare, urcare.

20140803_090112

III. Platoul Vaii Rele este asa cum ii spune numele  plat , usor de strabatut  locul ideal pentru a imortaliza in suflet sau pe cardul aparatului de fotografiat , peisaje minunate.

20140803_135209 20140803_140712 dsc4053-001 dsc4059

IV. Urmeaza urcusul spre acoperisul Romaniei, portiune destul de grea, dar chemarea celor doua varfuri (Vistea si Moldoveanu) este mult mai puternica decat oboseala noastra. la sfarsitul acestei portiuni traseul se uneste cu cel care vine dinspre Sambata de Sus, la Portita Vistei. Portiunile  de urcus de pe traseu sunt zonele in care se da o lupta cu sine   adevarate teste psihologice , pe de o parte vrei sa renunti, ai regrete de ce ai pornit la drum (puteam sa fac ceva mult mai usor) pe de alta parte este o provocare, vrei neaparat sa cuceresti varful  propus.

La finalul acestei etape am ajuns pe Varful Vistea Mare, trofeu deloc de neglijat avand in vedere ca este al treilea varf ca si marime din tara, 2.527 m.

dsc4349

Varful Vistea este locul in care oriunde privesti, peisajele te uimesc:

-Franjurii crestei Fagarasului (30 Km) cu cei mai inalti munti din tara:

Franjurii crestei Fagarasului (30 Km) cu cei mai inalti munti din tara

Lacul Triunghiular si drumul Vaii Rele:

dsc4245Valea Sambetei-Transilvania:

dsc4258

 V. Este traseul cuprins intre Vf Vistea si Vf Moldoveanu, are 421 m si dureaza 15-20 minute. Portiunea de  traseu destul de periculos pe care trebuie sa-l traversezi cu atentie. Lanturile din zonele delicate dar mai ales emotia intalnirii cu stapanul muntilor din Romania, ne ajuta sa trecem fara probleme. Spintecatura Vistea-Moldoveanu (uneori trecuta de mine  chiar si in genunchi) nu o simti cand esti sus pe acoperisul Romaniei.

PEISAJELE CALATORULUI VARFUL MOLDOVEANU

Varful Moldoveanu este punctul maxim de inaltime din Romania. Fiecare dintre cei ajunsi  se grabesc sa-si faca o fotografie. Nu ajungi in fiecare zi pe acoperisul Romaniei, poate o data-n viata.

DSC4404

Faptul ca am ajuns aici  nu ne face nici mai  buni, nici mai bogati dar ne  simtim pentru un moment mai deosebiti. Avem palaria franjurata cu nori  si in ghete se oglindesc  peisaje de poveste. Te simti pentru o clipa „deasupra tuturor”. Este bucuria realizarii unui vis dupa un efort mai mare sau mai mic, depinde de antrenamentul fiecaruia si de traseul ales.

Odata  ajuns pe un varf de munte, nu-nseamna ca ai scapat de greutati, norii pot sa mai apara,  traseul nu este usor nici la intoarcere, nu mai ai motivatia, picioarele nu te mai asculta , esti mai obosit…

Ne-am intors pe acelasi traseu, cu bucuria in suflet, pe langa aceleasi locuri fermecatoare.

dsc4638 dsc4751

Am terminat un traseu in care frumusetile lasate de Dumnezeu, nealterate de mana omului ne-au uimit. O zi de poveste!

Si-acum imbarcarea! In fotofrafia de mai jos se vede parcarea de unde am inceput traseul. Masini mult mai putine decat cu o zi inainte la parcarea din mall de la Sibiu!dsc4989

 Urmeaza plecarea spre casa…Aproape 6 ore de drum cu masina!

Facebook Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.