Muntii Rodnei: Varful Gărgălău(2.158 m), Lacul Ştiol si Cascada Cailor a


Informatii pe scurt:

Obiectiv: Varful Gărgălău (2 158 m)

Intermediar: Lacul Ştiol, Cascada Cailor

Marcaj:

Touristik Label - 1 Complexul Turistic Borşa (852 m) -> Poiana Ştiol – >Şaua Gărgălău (1.907 m)

Touristik Label - 3Şaua Gărgălău(1.907 m)->Vaful Gărgălău (2. 158m)->Şaua Gărgălău(1.907 m)

Touristik Label - 1 Şaua Gărgălău->Lacul Ştiol-> Poiana Ştiol-> Cascada Cailor

Touristik Label - 12 Cascada Cailor – Complexul Turistic Borşa (852 m)

Timp: 7 ore

__________________________________________________________________

Harta drumetiei

Sursa: muntiinostri

Filmul drumetiei noastre

Daca va place si doriti sa va inspirati si sa calatoriti cu noi in natura, va rugam sa va abonati la canalul nostru de YOUTUBE

Povestea noastra si fotografii

Duminica trecuta (in 1 august) am fost pe Varful Negoiu (de la Balea Lac) si fiindca a fost o tura mai solicitanta ne-am gandit ca sambata aceasta sa facem o drumetie mai usoara. Si am ales noi un traseu in Muntii Rodnei care sa puncteze cateva obiective importante din acesti munti unici: varful Gargalau, Lacul Ştiol si Cascada Cailor. Pana la urma nu s-a dovedit a fi chiar un traseu de refacere, dar nici nu putem spune ca a fost foarte foarte solicitant.

Am plecat de-acasa pe la ora 6.30 si la ora 10,15 eram deja in telescaunul care ne ducea sus la in Runcul Ştiol si care ne scutea de vreo 500 m diferenta de nivel.

Coborati din telescaun la ora 10.30 lasam in dreapta cladirea Salvamont si ne continuam drumul pana la o rascruce marcata cu indicatoare. In partea dreapta drumul duce la Cascada Cailor dar noi continuam, spre stanga pe drumul forestier, printre brazi verzi, care uneori ne tin umbra.

Dupa cateva minute iesim din padure in golul alpin, ne intersectam cu drumul care vine din Pasul Prislop, apoi o cotim spre dreapta si ajungem in Poiana Ştiol, locul unde, dupa omul plasat acolo sa vanda bilete de intrare, credem ca este zona de intrare in Parcul National Muntii Rodnei. Admiram caii care pasc linistiti in partea stanga si un grup de motociclete (cai-putere) parcate in partea dreapta.

Continuam pe un drum prin care si-au facut locul firicele de apa, mai mari sau mai mici. Mici paraiase curg printre tufele de jnepeni si arbusti josi. Ne bucuram si noi de gustul minunat al afinelor coapte.

Pe platoul intins o luam la dreapta (nu inspre lac) si incepem o urcare mai abrupta pana in Şaua Gărgălău printre o cireada de vaci si vitei dar si un taur mai nervos.

Dupa un urcus mai sustinut ajungem in creasta (pe la ora 12.10), de unde avem privelisti spectaculoase asupra muntilor din jur: Muntii Maramuresului, la nord; Muntii Calimanilor, la sud si intreaga creasta a Muntilor Rodnei, la est Varful Ineu si la vest (suveranul, cel mai inalt varf din Carpatii Orientali avand altitudinea de 2.303 m): Pietrosul Rodnei.

Drumul pe creasta uneori ne conduce domol, timp in care savuram departarile , alteori ne concentram pe urcusul abrupt.

La ora 13.10 ajungem pe Vaful Gărgălău situat la altitudinea de 2. 158 m. Nu stam foarte mult pe varf deoarece norii jucausi si tot mai intunecosi ne dadeau tarcoale deasupra noastra.

Am plecat dupa cateva minute si bine am facut deoarece norii s-au deschis si picuri mari de apa care s-au transformat in gheata au inceput sa cada peste noi. Ne-am adapostit aparatele in folie de plastic si am luat-o grabiti la vale.

Ploaia a trecut in cateva minute si noi am ajuns la la lacul Ştiol pe care l-am admirat aproape tot timpul drumului, de pe poteca dintre Poiana Ştiol si Şaua Gărgălău (atat la dus cat si la intors), din Şaua Gărgălău dar si din varf. La intoarcere ne oprim cateva minute pe malul lui.

Lacul Ştiol sau cul Izvorul Bistriţei este unul dintre cele mai frumoase lacuri glaciare din Muntii Rodnei avand o suprafata de ha. In muntii Rodnei existau in 1970 aproximativ 67 lacuri glaciare, acum specialistii spun ca ar mai fi un numar de 40.

De la lac ne intoarcem in Poiana Ştiol si de acolo o cotim la stanga, direct spre Cascada Cailor printre brazi.

La ora ajungem la cascada Cailor una dintre cele mai mari caderi de apă (aproximativ 90 m) din România (cumulată), pe pereţii de calcar ai Rezervaţiei Râpa Piatra Rea. Este vizitata de foarte multi turisti asa cum am vazut si noi cand am ajuns langa ea.

La intoarcere am luat-o pe marcajul triunghi rosu, pe langa paraul Fantana. La ora 17 am ajuns inapoi in Borsa, de unde ne-am urcat in masina si am pornit spre casa.

Multii Rodnei ne-au uimita inca o data! Speram sa mai revenim pe potecile lor!

UTILE:

Program si pret telescaun Borsa : AICI

Cazare in Borsa si imprejurimi: AICI

Facebook Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.