Croatia: Obiective turistice Trogir


Obiectivele turistice din  Trogir (Orasul vechi Trogir (monument UNESCO din 1997):  Faleza Trogir- Bulevardul Riva, Catedralei Sf. Laurentiu, Biserica Sf Sebastian, Turnul cu ceas, Biserica Sf Ioan Botezatorul, Manastirea Sf Niculae sau Biserica Sf, Barbara

Data:07-08.08.2013

__________________________________________________________________

De la Dubrovnik la Trogir am facut vreo 260 Km  un drum pe langa mare cu o intrare si o iesirie in/din Bosnia-Hertegovina.  In oras  ne-am cazat la o pensiune frumoasa  inconjurata de smochini, in zona continentala si spre seara  am pornit sa exploram frumosul oras despre care am citit multe lucruri frumoase.

Si intr-adevar am gasit in centrul vechi un oras cu cladiri medievale care au reusit sa invinga lupta cu timpul nemilos, ampasat pe propria insula intr-un cadru natural deosebit, inconjurat de mare, intre insula Ciovo si zona continentala.

Vedem de departe turnul deosebit de frumos (inalt de 47 m, construit in secolele XIV-XVI) care strajuieste orasul al  Catedralei Sf. Laurentiu despre care citim ca a fost construita incepand cu anii 1200. Catedrala este renumita si pentru usa sculptatata cu scene biblice inca in anul 1240, pentru picturile sale din secolul al. XIV-lea si decoratiuni valoroase,

Turnul cu ceas este ramasita bisericii Sf Sebastian in  sec. XV-lea, resturile bisericii așa cum erau au fost distruse definitiv la ultimul război, al independentei tarii,

In plimbarea noastra la pas, la umbra palmierilor, ne-au aparut in fata noastra biserici vechi, adevarate opera de arta atat la exterior cat si la interior (Biserica Sf Ioan Botezatorul, Manastirea Sf Niculae sau Biserica Sf, Barbara) si ne-au confirmat credinta mare a celor care au fost pe aceste meleaguri, in ceea mai mare parte crestini (grecii care au fondat orasul, romani, venetieni, francezi, austriaci). In prezent 91% din populatie este catolica.

 

Ne-am plimbat pe stradutele tocite de secole, teleportandu-ne in atmosfera medievala. Citim despre centrul istoric al Trogirului ca este intesat de cladiri (palate, biserici, turnuri si fortarete) dintre care 10 au fost  construite  in secolul al XIII-lea. Este cel mai bine conservat complex romanico-gotic din Europa Centrala.

Printre palmieri si tarabe cu suveniruri ajungem si la cladirea Primariei, o constructie ornamentata cu multe blazoane ale vechilor şi importantelor familii din Trogir.

Frumusetea marii scaldata de razele soarelui in apus ne-a chemat si la o plimbare pe faleza (Bulevardul Riva) pe care am inceput-o de langa fortareta Kamerlengo (ridicata de venetieni in secolul XIV pentru a se apara de atacurile turcilor). Am admirat maretia cladirilor vechi pe de o parte si marea albastra presarata de vase albe ancorate, in cealalta parte.  

Vacanta noastra in 2013 am facut-o pe cont propriu si a facut parte din circuitul balcanic cu masina: Turcia (Istanbul), Grecia (Ouranopolis-Muntele Athos Salonic, Meteora) , Muntenegru (Ulcinj, Sveti Stefan, Budva, Kotor), Croatia (Dubrovnik, Trogir si Lacurile Plitvice)

 

UTIL

Pret combustibil Europa: aici

Cazare:  variante de cazare  se gasesc pe BOOKING la preturi incepand de la 50 euro/camera de 2 persoane/noapte in Dubrovnik dar se gasesc la preturi mai accesebile in localtiatile apropiate (Cavtat)Daca rezervati pe aceasta pagina, la sfarsitul sejurului, veti primi 10 % inapoi (doar pentru prima rezervare): aici BOOKING .

 

 

 


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *