Ne doream sa cunoastem muntii Retezat inca de la orele de geografie cand ii vedeam in fotografiile din manuale. Am crezut atunci, ca acele fotografii erau facute dupa un tablou pictat de un artist cu imaginatie. Relieful artistic modelat precum si lacurile azurii cuibarite intre aripile muntilor te face sa suspectezi ca imaginea vazuta nu poate fi reala. Tarziu, tarziu, dupa ce i-am cunoscut putin, am descoperit ca fotografiile erau prea anemice si ca dimpotriva redau prea putin din maretia acestor locuri. Da, intr-adevar „Natura este deasupra artei.” Valeriu Butulescu.
Este greu sa te hotaresti ce anume sa vezi in Retezat mai ales daca ai un timp limitat. Experimentatii in drumetii montane expun pe paginile virtuale o diversitate mare de trasee printre vai care izvoresc timid dintr-un firicel de apa dar si cascade nervoase, lacuri mici si mari, culmi linistite dar si custuri greu de trecut, varfuri retezate sau ascutite.
Noi am ales cele doua varfuri peste 2500 m care se inalta ca doua turle peste templul Retezat si care banuiam (si nu ne-am inselat) ca ne ofera privelisti si senzatii deosebite simtite atat sus in varful lor cat si pe lungul drum pana la ele. Fotografiile de mai jos arata ca nici comparatia mea si nici vorbele lui John Ruskin: „Muntii sunt marile catedrale ale pamantului: ziduri de stanci, mozaic de flori, coruri de izvoare, altar de zapada, bolta de stele” nu sunt simple figuri de stil.
In cautarea celor doua varfuri am pornit din Carnic (in 2015) si din Poiana Pelegii (in 2016). In primul an nu am reusit sa trecem pragul decat Varfului Peleaga, pe Papusa l-am admirat de departe. Din acest motiv, in anul urmator bucuria reeintalnirii cu Peleaga si atingerea Papusii a fost suprema precum obtinerea unui trofeu rar (mai ales ca Varful Papusa era ultimul din seria varfurilor peste 2500 m pe care am ajuns, din Carpatii nostri)
Fotografiile de mai jos expun locurile minunate pe langa care am trecut in Traseul 2 (din poiana Pelegii). Cat despre emotii, in astfel de locuri nu poti decat sa te simti binecuvantat ca ai ocazia sa le vezi , sa te bucuri de fiecare urcus/custura/varf de care reusesti sa treci si sa adulmeci imaginile frumoase care-ti ies in cale.
Gura Zlata-Barajul Gura Apelor(23 Km)-Poiana Pelegii (17 Km)-drum neasfaltat destul de rau
Poiana Pelegii- Lacul Bucura 1, 30 h de urcus prin padure de brazi, grohotis, susurul raului Bucura care isi striga fratele, pe Peleaga si care impreuna formeaza mai jos raul Lapusnicul Mare si Lacul LIa.
Lacul Bucura este cel mai mare lac glaciar din Romania situat la altitudinea de 2.040 m avand o suprafata de 8,90 ha. Ne bucuram de revederea cu el inca de cum il zarim incadrat intre munti, Il admiram si-l luam cu noi in suflet, cred, pentru toata viata. Mergem mai departe, ne asteapta turlele Retezarului: Peleaga si Papusa.
Urcusul pe Varful Peleaga nu este usor , Pauzele necesare ca sa ne tragem sufletul, ne permit insa, sa ne incarcam cu bucuria imaginiilor frumoase din jurul nostru.

SONY DSC
De la Lacul Bucura si pana pe Varful Peleaga am facut 1h si 30 minute. Ne bucuram ca am ajuns a doua oara pe acest varf si admiram taurile din Valea Rea, Lacurile Bucura si Bucurel , crestele muntilor modelate artistic. Ce poate fi mai frumos?
Mergem mai departe. Ne asteapta Varful Papusa , ultimul de peste 2500 m din Carpatii nostri pe care nu am ajuns. Cautam cu privirea traseul: Vedem un hau mare pe care trebuie sa-l coboram si un munte mare de piatra pe care trebuie sa-l urcam. Ce facem, mai continuam? Vantul puternic cumpletat de norii intunecati de deasupra noastra, parca ne sugera raspunsul. Dar nu i-am ascultat si am continuat coborarea, apoi urcarea printre bolovanii parca pictati cu acuarele galbena.

Coborarea de pe Varful Peleaga

Urcarea pe Varful Papusa
Printre pietre parca rasturnate in fata noastra sa ne puna piedica, sub norii jucausi si retezati de vantul puternic , intr-o ora si 10 minute, am ajuns si pe Varful Papusa 2.508 m, al doilea din Retezat. Suntem multumiti ca am reusit sa atingem si acest varf si ca am prins putin din peticul de cer la care nazuim si la care este atat de greu sa ajungi de-acasa. Pentru ca aici, pe varf esti mai aproape de cer decat de pamant.
Privim in jos spre taul Peleaga (Ghimpele) care este situat la altitudinea de 2.122 m. Din nou, ni se infatiseaza un peisaj greu de descris in cuvinte. Zarim o impletitura parca crosetata de creste cu nori care se oglindesc in frumosul lac. Coboram de pe Varful Papusa, apoi o luam spre Ghimpe.
De la taul Peleaga coboram pe firul paraului Peleaga, fratele celui pe langa care am urcat (Bucura). Coborarea este destul de abrupta dar peisajele care ne ies in cale sunt la fel de spectaculoase.
Coboram atenti pe firul paraului Peleaga care izvoreste din Taul Peleaga pana jos in Poiana Pelegii sau Gura Bucurei unde acesta se uneste cu paraul Bucura si care formeaza apoi raul Lapusnicul Mare. Apa paraului este foarte limpede si coboara jucaus. La fel ca si omul care se grabeste tot timpul spre altceva, niciodata nu este multumit cu locul in care se afla in prezent. „Ciudat. Râurile gonesc spre mare, deşi acolo îşi pierd identitatea”(Valeriu Butulescu)
De pe Varful Papusa si pana in Poiana Pelegii am facut cam 2 ore si 30 minute . Inainte sa ajungem in Poiana Pelegii am fost rasplatiti, din nou, cu un stimulent de suflet, o cascada minunata.

Cascada Peleaga
Iata deci, ca in mai putin de 7 ore cu ruscacul in spate pe carari de munte, printre peisaje anormal de frumoase am ajuns pe cele mai inalte varfuri din Retezat, varfuri care ne-au rasplatit cu imagini si trairi care s-au cimentat adanc in sufletul nostru si care speram sa aduca o raza de soare in momentele innorate,
Drumul spre Varfurile Peleaga si Papusa l-am facut pe traseele marcate pe harta de mai jos, Traseul 1- din Carnic (voi scrie intr-un viitor articol) si Traseul 2-din Poiana Pelegii.
Traseul 1-11 ore:
Nucsoara-Carnic cu masina, drum accesibil. In Carnic exista parcare privata cu plata
Carnic – Cabana Pietrele -Cabana Gentiana – Lacul Bucura (5 ore)
Lacul Bucura -Varful Peleaga (1 h si 30 min)



Traseul 2- 7 ore
Hateg – Clopotiva – Gura Zlata – barajul Gura Apelor – Poiana Pelegii-cu masina, drum greoi pentru masinile cu garda joasa
Poiana Pelegii- Lacul Bucura (1 h si 30 min)
Lacul Bucura -Varful Peleaga (1 h si 30 min)
Varful Peleaga =Varful Papusa (1 h si 10 min)
Varful Papusa-Saua Pelegii+ punct albastru Saua Peledii-Poiana Pelegii (2 h si 30 min)